SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Doğanyol ''Nar''la Coştu..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Doğanyol ilçesinde nar yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi için bu yıl ilk kez düzenlenen 1.Kültür ve Nar Festivali coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. Festival, Vali'nin 3 hafta önce ilçeye yaptığı ziyarette gündeme gelmiş ve tarihi de 26 Ekim olarak saptanmıştı.

Festivalin açılışına Vali Halil İbrahim Daşöz, AKP Milletvekili Ali Osman Başkurt, CHP Milletvekilleri Muharrem Kılıç ve Mevlüt Aslanoğlu, Doğanyol Kaymakamı Erdinç Yılmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Bekir Çelik, İl Emniyet Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mehmet İlgen, Doğanyol belediye Başkanı Recep Gülbey, Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz, bazı ilçe ve belde belediye başkanları İstanbul-Eminönü belediye Başkanı Nevzat Er, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Malatyaspor Başkanı Haşim Karadağ, çok sayıda işadamı ve vatandaşlar katıldılar.

Festivalin açılışında konuşan Doğanyol Belediye Başkanı Recep Gülbey, "Kültür ve Nar Festivalini Ramazan Bayramı'ndan sonra ikinci bir bayram olarak kutluyoruz. Bugün burada bir güneş doğuyor, bir ses yükseliyor. Bu ses, hepimizi birlik ve beraberliğe, dostluk ve kardeşliğe, daha güzel bir Doğanyol'a çağırıyor. Bu ses bizleri yitirip de bulamadığımız değerlere çağırıyor. Elimize düşen bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz." diye konuştu.

Doğanyol Kaymakamı Erdin Yılmaz ise, narın Doğanyol için çok büyük ekonomik girdi sağlaması ihtimalinin çok yüksek olduğunu ifade ederek, "Nar yetiştiriciliği için ilçemiz çok uygundur" dedi. Yılmaz, narın insan sağlığı için çok önemli olmasından dolayı tüketim sıkıntısının olmadığını belirtti.

AKP Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt ise yapılan organizasyonun çok muhteşem olduğunu söyleyerek, "Ben her yıl üç kez Doğanyol'a geliyorum. Ancak bu ilçemizde narın yetiştirildiğini festivalin düzenlenmesinden sonra öğrendim. Bizlere ve bölgemize böyle bir güzelliği yaşatan sayın Valimiz Halil İbrahim Daşöz beye teşekkür ediyorum. Kendileri ilimize geldiklerinden beri alternatif ürün konusunda çok büyük ve önemli projeler başlattılar" dedi. Milletvekili Başkurt, Doğanyol, Pütürge ve Yaygın bölgesinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1. derecede deprem bölgesi ilan edildiğini de açıkladı.

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'da festivalin açılışındaki konuşmasında, "Bizler seçilenler ve atananlar olarak hepimizin görevi hizmettir. Hepimiz sorumluluğumuzun bilincindeyiz" diyerek, organizasyonun düzenlenmesinde emekleri geçenlere teşekkür etti.

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç ise 18 yaşından itibaren 4 yıl süreyle Pütürge'de öğretmenlik yapmaya başladığını anlatarak bölgede nar kadar incirin de yetiştiğini kaydetti. Kılıç, Malatyalı çifçi için alternatif ürünün çok önemli olduğunu belirterek, alternatif ürün yetiştirmeyen çiftçilerin kayısının para etmemesinden dolayı büyük bir mağduriyet yaşadığını ve desteklenmediğini ifade etti. Kılıç, Vali Daşöz'e alternatif ürün projesi konusunda yaptığı projelerden dolayı teşekkür etti.

Aslen Doğanyollu olan AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi Öznur Çalık ise düzenlenen festivalin hem ilçeye ve hemde bölgeye renklilik getireceğini söyleyerek, bölge insanının destekleneceğini ifade etti.

Vali Halil İbrahim Daşöz'de festivallerdeki ilk amaçlardan birisinin hemşehrileri bir kere bir araya getirmek olduğunu belirterek, "İşte burada bunun en güzel tablosunu sizler gösteriyorsunuz. Doğanyol'a dördüncü gelişim. Ama Doğanyol'u hiç bu kadar coşkulu ve kalabalık ve hiç bu kadar büyük görmemiştim. Ayrıca festivaller o yöreyi tanıtan organizasyonlardır, o yörenin ürününü tanıtan organizasyonlardır. Bu festival hem Doğanyol'un narını ve hem de Doğanyol'un kendisini tanıtacaktır. Ayrıca festivaller kültürel işlevi olan organizasyonlardır. Yapıldıkları yörelere sosyal ve kültürel renklilik katarlar. İşte bunun örneğini bugün burada yaşamak süretiyle hep birlikte görüyoruz. Festival görsel bir şölen olduğu kadar görsel de bir eğitimdir"

Yapılan En İyi Nar Yarışması'na toplam 43 üretici katıldı. Yapılan değerlendirme sonucunda Ali Nimetoğlu (Gökçe) birinci, Ömer Doğan (Koldere) ikinci ve Muammer Doğan (Koldere) ise üçüncü oldu.

Birinciye bir tam, bir yarım ve bir çeyrek altın ile birlikte 5 bin YTL tutarında sigorta, ikinciye bir yarım, bir çeyrek altın ve 5 bin YTL tutarında sigorta ve üçüncüye ise 2 çeyrek altın ve 5 bin YTL tutarında sigorta ödülü verildi. Ayrıca yarışmada ilk 18'e girenlere de birer çeyrek altın hediye edildi. Yarışma için getirilen tüm nar kasaları protokol üyelerine ve işadamlarına kasası en az 150 YTL'den satılarak parası sahiplerine teslim edildi.

Festival gece ise mahalli sanatçılar tarafından verilen konserle devam etti.

FOTOĞRAFLAR: Burhan KARADUMAN..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız