SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Doğduğu Gün 1 Damla Kanla..''

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'de her 100 kişiden 4'ünün Fenilketonüri (zeka geriliği) açısında taşıyıcı durumda olduğu bildirildi. Anne ve babaların çocukları doğduğunda ilk 24 saat içerisinde sağlık kurumlarına başvurarak, erken teşhis için bebeklerinin topuğundan 1 damla kan aldırmaları gerektiği kaydedildi.

Malatya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hastane ve sağlık ocaklarında çalışan personele fenilketonüri (zeka geriliği) hastalığı konusunda seminer verildi. Sağlık İl Müdürlüğü salonunda yapılan seminere konuşmacı olarak Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Mine Kaya katıldı.

Dr. Mine Kaya, "Fenilketonüri, zeki geriliğine neden olan kalıtsal bir hastalıktır. Kanda ve diğer vücut sıvılarında artmış olan fenilalanien ve onun artıkları çocuğun gelişmekte olan beyninde hasar yapar ve ileri derecede zihinsel özürlü olmasına ayrıca sinir sistemini ilgilendiren daha birçok belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Hayatın ilk birkaç ayı içerisinde fenilketonüri hastalığı olan bebekleri sağlıklı bebeklerden ayıran özellikler fark edilemeyebilir. Ancak tedavi edilemeyen fenilketonürili çocuklarda 5. ve 6. aylardan sonra zekada gerileme belirgin hale gelir. Akranlarından farklı olarak; oturma, yürüme ve konuşma gibi becerileri kazanamaz. Beyin gelişimleri normal olmadığından başları da küçük kalır. Bazı fenilketonürili çocukların saç ve gözleri anne ve babalarınkine göre daha açık renkte olabilir" dedi.

Türkiye'nin fenilketonüri hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden birisi olduğunu söyleyen Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Mine Kaya, fenilketonürinin ABD ve birçok Avrupa ülkesinde 10 bin ila 30 bin yeni doğanda bir görüldüğü halde Türkiye'deyse 3 bin ile 4 bin 500 yeni doğanda bir görüldüğünü aktardı.

Fenilketonüri hastalığının erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilin bir hastalık olduğunu kaydeden Dr. Kaya, doğumun ilk 24 saatinden sonra bebeğin topuğundan alınan 1 damla kanın fenilketonüri tanısı konması için yeterli olduğunu söyledi. Dr. Kaya, hasta bebeğe erken tanı konulduğunda uygun diyet tedavisiyle zeka geriliğinin önlenebildiğini aktardı.

Dr. Kaya, fenilketonüri hastalığının nedenlerinden birisinin de akraba evlilikleri olduğunu ifade ederek, "Akraba evliliği hastalığın görülme sıklığını arttırıyor olsa da, akraba olmayan bireylerin çocukları da hastalıklı doğabilir. Çünkü Türkiye'de her 100 kişiden 4'ü bu hastalık açısında taşıyıcı durumdadır" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız