SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Doğruyu Söyleyen Kim?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın büyükşehir statüsüne kavuşması konusundaki yasama sürecine ilişkin her kafadan bir ses yükseliyor. İktidar partisinin Malatya milletvekilleri birbiriyle çelişkili açıklamalar yapıyor. Referandum propagandası sırasında İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın ‘İnşaallah Ekim 2010’da başlayacak yeni  yasama dönemi içinde Şanlıurfa, Malatya ve Denizli’nin büyükşehir statüsüne kavuşmasını sağlayacak çalışmayı bitireceğiz’ şeklindeki açıklamasından sonra AKP Malatya Milletvekilleri büyükşehir olma primini kendi hanelerine yazdırmak için yarışa girdi ve her biri diğeriyle çelişki oluşturan bilgiler verdi. Özetle iktidar partisinin milletvekilleri her an ulaşabilecekleri ve doğruluğunu test edebilecekleri basit bir bilgi konusunda tam anlamıyla bir kakofoni oluşturmayı başardılar.

 

Malatya’nın Büyükşehir statüsüne kavuşması konusundaki yasal sürece ilişkin olarak AKP Malatya Milletvekilleri tarafından yapılan ve birbiriyle çelişki oluşturan açıklamalar kafa karışıklığı yarattı ve ‘Hangisi doğru söylüyor?’ sorusunu gündeme getirdi.

 

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın referandum kampanyası sırasında Ağustos ayında Şanlıurfa’da yaptığı bir açıklama ile Şanlı Urfa ve Denizli ile birlikte Malatya’nın da yılbaşına kadar Büyükşehir statüsünü kazanması bekleniyordu.

 

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın bu açıklamasından hemen sonra AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık Malatya’nın Büyükşehir olmasının an meselesi olduğunu söylemiş, Ömer Faruk Öz ise Malatya’yı Büyükşehir statüsüne kavuşturacak yasa teklifinin meclisin açıldığı Ekim (2010) ayında genel kurula geleceğini ifade etmişti.

 

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Ömer Faruk Öz’ün bu açıklamalarından sonra Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise daha net bir tarih vererek Ekim (2010) ayında yaptığı açıklamada Malatya’ya Büyükşehir statüsünü kazandıracak yasa teklifinin 1-2 ay içinde meclise geleceğini ve kabul edileceği kehanetinde bulunmuştu.

 

Tüm bu açıklamalardan sonra bir başka AKP Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, geçtiğimiz hafta katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin sorulara verdiği cevaplarda Malatya’nın Büyükşehir olma beklentisinin 2011 Haziran ayında yapılacak seçimlerden önce gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyleyerek İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın da açıklaması dahil olmak üzere konuyla ilgili daha önce yapılan tüm açıklamaları yalanlayan bir bilgi vermişti.

 

Mehmet Şahin sözkonusu programda Malatya’nın Büyükşehir olmasının seçimden önce mümkün olmadığını ifade ederek konuyla ilgili yasa teklifinin seçim öncesinde ve bu yasama yılında meclise gelmesinin zor olduğunu vurgulamıştı. Şahin açıklamasında  “Başbakanımızın talimatıyla bu konuda İçişleri Bakanımız çalışıyor. Bu konuda bir hazırlık var. Ancak diğer bazı şehirler de Büyükşehir olmak için girişimde bulunuluyor. Seçime girdiğimiz bu süreçte zor görünüyor. Ama seçim sonrasında Malatya’nın Büyükşehir beklentisinin başbakanımızın da desteğiyle gerçekleşeceğine inancım tamdır. Seçim sonrasında bu karar gerçekleşecek” ifadelerini kullanmıştı.

 

Mehmet Şahin’in Beşir Atalay, Öznur Çalık ve Ömer Faruk Öz’ün açıklamalarını yalanlama niteliğindeki bu konuşmasından sonra Öznur Çalık yeniden devreye girerek ‘Her an olabilir’ dediği yasama çalışmasını 2011 yılı Mart ayı olarak revize etme ihtiyacı duydu. Çalık geçtiğimiz haftaki açıklamasında "Malatyalı vekiller olarak, Malatya'nın büyükşehir olmasıyla ilgili yaptığımız girişimler sonucunu alacağız inşallah. Sayın başbakanımıza da konuyu iletmiştik. 12 Mart 2011'den önce yeni büyükşehirler konusu TBMM'de görüşülecektir. Malatya'da yeni kurulacak büyükşehirler içerisinde olacaktır." dedi.

 

Büyükşehir süreciyle ilgili son bombayı ise AKP’nin bir diğer Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı patlattı. Fındıklı Malatya Uluslar arası Film Festivali’nin açılış gecesinde yaptığı konuşmada Malatya’nın bu ay sonuna kadar (Kasım 2010) Büyükşehir statüsüne kavuşmasını sağlayacak yasanın çıkarılacağını söyledi.

 

Fındıklı’nın ‘Bu ay sonu’ ifadesiyle verdiği tarih 30 Kasım Salı günü bitti. Ancak Malatya’nın Büyükşehir olmasıyla ilgili meclise gelmesi beklenen yasa teklifi konusunda ise şimdilik kafa karışıklığından ve taban tabana zıt açıklamalardan başka bir şey bulunmuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız