SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Doğu ve G.Doğu'da Bir İlk

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:36:48
Doğu ve G.Doğu'da Bir İlk
A- A+ PAYLAŞ
 
İnönü Üniversitesi, Türkiye'deki uzay bilimleri alanında yapılan çalışmalara katkı sağlamak amacıyla, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun ilk gözlemevini Malatya'da kurdu. 
     
Üniversite kampüsünde oluşturulan ayrı bir binada kurulan gözlemevi, test aşamasının ardından bilimsel amaçlı veri almaya başlayacak. Gözlemeviyle birlikte İnönü Üniversitesi'nde açılan Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'ne de önümüzdeki eğitim öğretim yılında öğrenci alınacak. 
     
Gözlemevi Müdürü, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tuncay Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki dokuzuncu gözlemevinin İnönü Üniversitesi tarafından kurulduğunu kaydetti. 
     
Üniversite kampüsü içindeki bu merkezin Doğu'nun da ilk gözlemevi olduğunu belirten Özdemir, uzay çalışmalarının dünyanın geleceğini doğrudan etkileyen faktörlerden biri olduğunu söyledi. 
     
Türkiye'nin de bu alanda ilerlemesini sağlamak amacıyla kurulan gözlemevinin henüz test aşamasında olduğunu ifade eden Özdemir, 10 güne kadar tamamen bilimsel amaçlı verilerin alınmaya başlanacağını kaydetti. Özdemir, ''Burada çift yıldız, gezegen gözlemleri yapacağız. Olası hayat formlarını araştıracağız. Özellikle güneş, güneşteki patlamalar, yıldızlardaki oluşumlar, yeni gezegen oluşumları, uzaydaki hayat ve farklı yaşam türlerinin araştırılması konularında kurulan gözlemevi Türk bilimine de önemli bir katkı sunacak'' diye konuştu. 
     
     -Vatandaşlar da gözlem yapabilecek- 
     
Gözlemevinde işlevi büyük bir teleskopla çalışmalarını yapacaklarını söyleyen Özdemir, teleskobun otomatik olarak kendi konumunu bulabilen gelişmişlikte ve arkasındaki CCD kameralarıyla uzayın fotoğrafını çekebilecek özellikte olduğunu anlattı. 
     
Kurulan gözlemevi ile Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'ndeki ve farklı üniversitelerdeki astronomi bilimleri akademisyenleriyle işbirliğinde ortak çalışmalar yapmayı planladıklarını kaydeden Özdemir, gözlemevinin Türkiye'nin uzay bilimleri çalışmaları için yararlı olacağına inandığını vurguladı. 
     
Dolunay zamanları gözlemevlerinde bilimsel çalışma yapılamadığı için bu dönemlerde halkın da bu alana olan ilgisini geliştirmek amacıyla halk günleri düzenleyeceklerini belirten Özdemir, uzay bilimine ilgi duyan vatandaşların bu dönemlerde gözlemler yapabileceklerini söyledi. 
     
Merkezde kalacak yerlerin de planlandığını ifade eden Özdemir, bilimsel amaçlı projeler üzerine çalışmak isteyenlerin gece gözlemevinde konaklayabileceklerini ve çalışmalarını buradan sürdürebileceklerini kaydetti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız