SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Doğu'daki Hazır Giyimciye..

A- A+ PAYLAŞ

Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı kapsamında İspanya hükümetinin verdiği destekle Doğu ve Güneydoğu illerindeki hazır giyim üreticisi KOBİ'lerin çalışma koşullarını güçlendirerek uluslararası firmalarla çalışmalarını sağlamayı amaçlayan "Ortak Program"a start verildi.

İşyerlerinin fiziki koşullarının düzeltilmesinin yanı sıra sosyal sorumluluk çerçevesinde cinsiyet ayrımcılığının önüne geçmeyi ve kadın çalışan oranını artırmayı hedefleyen Ortak Program'la birlikte, az gelişmiş bölgelerdeki yerel firmaların sorumlu rekabet ve uygun iş ortamı oluşturup verimliliklerini artırarak pazara girmeleri sağlanacak.

İspanya Sefareti'nde düzenlenen törende konuşan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında İspanya'nın maddi katkıları ile hazırlanan "Ortak Program"ın özellikle Türkiye'de az gelişmiş ve gelişmekte olan bölgelerdeki ekonomiye destek olmayı amaçladığını söyledi. Türkiye'nin bir yanının Avrupa Birliği standartlarının da üzerinde bir yaşam sürürken, öte yanının çok zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiğini belirten Tanrıverdi, "Buna bir de Doğu bölgelerimizdeki kadınlarımızın penceresinden baktığımızda, yaşanan sıkıntıların daha dramatik bir hal aldığını görüyoruz. İspanya hükümetinin 2,7 milyon dolar kaynak ayırdığı Ortak Program, kadın istihdam oranını artırırken KOBİ'lerin küresel değer zincirlerinin içine entegre edilerek uluslararası rekabet gücünü de artırmayı hedefliyor" dedi.

Hikmet Tanrıverdi, Ortak Program'ın Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep ve Malatya'daki tekstil ve hazır giyim alanında faaliyet gösteren KOBİ'leri kapsayacağını vurguladığı konuşmasına şöyle devam etti: "Söz konusu program İspanya hükümetine bağlı 'Binyıl Kalkınma Hedeflerine Ulaşılması Fonu' ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı arasında imzalanan işbirliği fonundan kaynak alınarak gerçekleştirilecek. İTKİB de bu programın ulusal ortağı olarak tüm ayni destekleri sağlayacak. Programa dahil olan firmalar hem bulundukları illerde ziyaret edilecek, hem de İstanbul'a davet edilerek firma çalışanlarına eğitimler verilecek. Sürdürülebilir kalkınma için; KOBİ'lerdeki sosyal ortamlar iyileştirilerek başta cinsiyet ayrımcılığı olmak üzere feodal yapının getirdiği tüm olumsuzlukların önüne geçilmesi için çaba harcanacak. Türk tekstil ve hazır giyim sektöründeki KOBİ'lerin verimlilik ve yenilikçilik kapasiteleri geliştirilecek. Özellikle hassas ve az gelişmiş bölgelerdeki şirketler arasında oluşturulacak ortak ağ kanalıyla bu şirketlerin rekabet güçleri artırılacak. Diğer yandan eğitim verilecek kurumlara işyerlerindeki sosyal uygunluğun global firmalarla çalışmadaki önemi anlatılacak. Belli standartlara kavuşturulan sosyal alt yapının belli bir hedefe yürüyen kurumların önünü açan bir süreç, global firmalarla çalışmak için kapıyı açan bir anahtar olduğu gerçeği anlatılacak. İTKİB'in bir prestij projesi olarak değerlendirdiğimiz bu çalışmayla pilot illerimizdeki KOBİ'lerin personel ve üretim süreçlerine bakış
açılarını değiştirmelerini hedefliyoruz. Ortak Program'la birlikte, çalışma ve üretim standartlarını yükselterek verimliliklerini artıran firmalarımızın global pazara girmelerini sağlamayı amaçlıyoruz."

İspanya Büyükelçisi Joan Clos da konuşmasında Türk tekstil sektörünün sürekli olarak kendini yenilemesi halinde, dünya pazarlarından çok daha fazla pay alabileceğini söyledi. Projenin finansmanını sağlarken ortaya konulan çalışmanın rekabetçi unsurlar içermesinin esas alındığını anlatan Clos, bu kapsamda Türkiye'den dört projeyi desteklediklerini kaydetti.

UNDP Daimi Temsilcisi Vekili Ulrika Richardson ise söz konusu program için 1 yıl önce çalışmaya başladıklarını hatırlatarak, Türkiye'nin İspanya'nın desteklediği program kapsamında kaynak ayrılan 4. ülke olduğunu bildirdi.

Richardson, tekstil ve hazır giyim sektörünün seçilmesinin bir tesadüf olmadığını, burada yaklaşık 2 milyon çalışan bulunmasının ve önemli bölümünün kadın olmasının tercihlerinde etkin rol oynadığını ifade etti.

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Temsilcisi Yılmaz Argüden de konuşmasında küresel ilkeler sözleşmelerinin toplum ve ülkeleri daha da ileriye götürdüğünü vurgulayarak, bu sözleşmelerin insan hakları, çevre bilinci ve yoksulluğu önleme faaliyetleri açısından son derece önemli bir misyon üstlendiğini bildirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız