SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Doğurdum, Sonra Hedik Yaptım'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:16:01
'Doğurdum, Sonra Hedik Yaptım'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 108 yaşında olan nine, eline şişleri alarak çorap örüyor. Asırlık nine gözlerinden memnun, ancak ağrıyan dizleri nedeniyle ayağa kalkamıyor. 

Malatya’da yaşayan 108 yaşındaki Basey Akgül, bir asırı geçen yaşına rağmen, halen dinçliğini koruyarak el işi çorap örüyor. Basey nine, konuşurken zaman zaman Türkçe, zaman zamanda Kürtçe konuşarak kendisini çok rahat ifade ediyor.

Çorapları hayrına ördüğünü söyleyen Basey Akgül, “Gözlerim çok iyi, ancak dizlerim ağrıyor” dedi. Yaşının 108 olduğunu söylerken gülen Basey Nine, şu anda oğlunun yanında kaldığını ve gelinin kendisine baktığını belirtti.

Konuşurken mani de söyleyip gülen Basey Nine, yıllar önce trafik kazasında kaybettiği oğlu için ise Kürtçe ağıt yakarak ağladı.

Eşini 15 yıl önce kaybettiğini söyleyen Basey Nine, “Ben 15 yaşında gelin oldum. Geldim kaynanam, o çocuk getiriyor, bende getiriyorum. 4 oğlan, 3 kızım oldu. Ben kaynanama bakıyordum kendisi doğum yapıyordu, ben de doğum yapıyordum. Beraber doğum yaptım. Benim kaynanam üveydi. Kocam anası genç iken ölmüş” dedi.

Hekimhan ilçesine bağlı Kavarcık Köyünde otururken, köyün şartlarında tüm işleri yaptığını söyleyen Basey Nine unutamadığı bir olayı ise şöyle anlattı: “Köyde yaylaya gidiyorlardı. Köyde yaylaya gitmişlerdi. Bende hamileydim, ben kaldım. Bir kızım oldu. Sabah oldu kalktım, bir hedik (Buğdayın yumuşayana kadar pişirilmesi) pişirdim bana. Bir teşt (Hamur teknesi) ekmek pişirdim. Kayınbabam geldi, ‘Aferin’ dedi. Bir de dönüp bakınca, kızı beşikte gördü.”

Genç kızken ata tek başına bindiğini de söyleyen Basey Nine, “Gelin olunca ata binip geldim” diyerek at ile ilgili mani söyledi.

Basey Nine, son 2 yıla kadar çok dinç kaldığını, ancak son 2 yıldan beri dizlerindeki rahatsızlık nedeniyle evde yatağa uzanıp, çorap ördüğünü söyledi.

Torunlarının sayısını bilmediğini belirten Basey Nine, “Çok sayıda torunum var” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız