SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Doğuya Mesleki Eğitim Atağı

A- A+ PAYLAŞ

Doğu ve Güneydoğu illerine mesleki eğitim atağı başlatılıyor. Malatya, Van, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Erzurum ve Kahramanmaraş bölgelerinde pilot olarak başlatılan projeyle illerin yerel ekonomileri canlandırılıp işsizliğe karşı istihdam oluşturulacak.

Proje, Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinatörlüğü'nce yürütülecek. AB fonlu projeye Brüksel onay vererek, finasman anlaşması imzalandı. "Mesleki Eğitimin Modernizasyonu" çerçevesinde uzun süredir başlatılan çalışma halkasında 'boşluk' olarak nitelendirilen meslek yüksekokulları YÖK, MEB ve AB uzmanlarınca yeniden yapılandırılacak. Meslek liseleriyle meslek yüksekokulları arasında eş güdüm sağlanacak. Meslek liselerinde müfredat ve alanlar günün şartlarına göre uyarlanacak ve projenin diğer bir ayağını oluşturan meslek yüksekokulları da modernize edilmiş olacak.

Sanayinin aradığı 'ara elemanların' bölgede tutulup kalmalarının sağlanması ve istihdam edilmeleri planlanıyor. Proje eğitim çevrelerince "insan kaynaklarının mesleki eğitim yoluyla gelişmesinin desteklenmesi" olarak tanımlanıyor. Proje kapsamında her ilin iş ve meslek grubu potansiyelleri tespit edilecek ve okulların müfredat programları, araç gereç donanımları buna göre yapılandırılacak. Örneğin Kahramanmaraş'ta altın işçiliği revaştaysa buradaki meslek liseleri ve yüksekokullarında bu alanla ilgili bölümler açılıp, araç gereç donanımları bu meslek gruplarına göre yapılandırılacak, okulların modüler programları değiştirilecek. Böylece meslek yüksekokulları ile küçük ölçekli sanayi işletmeleri (KOBİ) arasında 'insan kaynakları' bağı kurulmuş olacak ve istihdamı olan tekniker, teknisyenler yani ara elemanlar yetiştirilecek.
Sanayinin aradığı nitelikli ara eleman sıkıntısı ortadan kalkmış olacak.

Projede, istenilen seviyeye ulaşmak için, öncelikli olarak illerde sivil toplum kuruluşları, ticaret odaları, işçi örgütleri ve işverenlerle bir araya gelinecek, ihtiyaç analizleri çıkartılacak. Devreye sokulacak modüler programlarda bu ihtiyaç analizleri çerçevesinde oluşturulacak. Ayrıca atıl durumda olan ve istenilen sonucun alınamadığı halk eğitim merkezleri de proje kapsamına alınacak. 8 ilde başlatılacak projeye 2007 yılının Kasım ayında start verilecek. Projenin asıl amacı, o ilde nitelikli iş gücü oluşturmak ve o ilin ekonomisini canlandırmak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız