SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Doktor Suçsuz, Ebeler Kusurlu'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da bir kadının doğum öncesi ve doğum esnasında sağlık tedbirlerinin tam uygulanmaması nedeniyle dünyaya getirdiği bebeğinin 10 dakika sonra ölmesi ile sonuçlanan sağlık skandalı iddiasını Yüksek Sağlık Şurası verdiği kararıyla kabul etti.

Alınan bilgilere göre, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "Çocuğu veya beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi öldürme, ihmali davranışla kasten adam öldürme" iddiası ile S.K. (48) ve H.A. (36) adlı ebelerle M.A. (57) adlı doktorun yargılandığı davaya konu olayın 21 Temmuz 2006 tarihinde meydana geldiği, Y.M. (23)'nin eşi tarafından Yeşilyurt Hasan Çalık Hastanesi'ne getirildiği ve burada muayene eden Kadın Doğum Uzmanı Dr. M.A. tarafından, daha doğumuna vakit olduğu söylenerek evine gönderildiği, ancak ertesi gün sabah saatlerinde Y.M.'nin doğum sancılarının artması üzerine Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ne tekrar götürüldüğü, ancak o gün Kadın Doğum Kliniğinde nöbetçi ebe olan S.K. ve H.A. adlı ebelerin, kadının doğumun ters gerçekleşmesi ve günlerden Cumartesi olması ve icapçı doğum uzmanı doktoru M.A.'nın Malatya'dan gelmesinin zaman alacağını söyleyerek, kadını ambulansa koydurmadan kendi imkanlarıyla Malatya Devlet Hastanesi'ne yönlendirdikleri, kadının otomobil ile hastaneye gidene kadar doğumun yarısının gerçekleştiği, hastanede doğan bebeğin de 10 dakika sonra öldüğü belirtildi.

Davanın iddianamesinde "Kadın Doğum Uzmanı M.A.'nın doğumdan 1 gün önce hastayı yeterince muayene etmeyerek ve ebeler S.K. ve H.A'nında 1 gün sonra icapçı doktora haber vermeyerek ve hastayı ambulansla Malatya'ya sevk etmeyip, kendi şahsi imkanlarını kullanmalarını isteyerek, görevlerinin gereğini yerine getirmedikleri ve bu haliyle olursa olsun kastı ile hareket ettikleri sonucuna ulaşılmıştır" denildi.

Olayla ilgili olarak Mahkemeye sunulan Yüksek Sağlık Şurası kararında ise şu ifadeler yer aldı; "Dosyadaki bilgi, belge ve bulgular değerlendirildiğinde, makat gelişi ve sonrasında oluşan ölü doğum olayında nöbetçi hekime haber vermeyen ve sevk koşullarına uymayan Ebe S.K. ve Ebe H.A.'nın kusurlu olduklarına, hastanın sevk edilmesinde ve doğum müdahalesi olmayan Dr. M.A.'nın her hangi bir kusur atfedilemeyeceğine, şuramızda oy çokluğu ile karar verildi." Dava, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız