SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Doktorlara Fitoterapi Kursu

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:11:48
Doktorlara Fitoterapi Kursu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da doktorlara, fitoterapi (bitkisel tedavi) konusunda kurs verildi. 

Yeşilyurt Halk Eğitim Merkezi'nde açılan kurs kapsamında, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Neslihan Avcı, 17 farklı branştan doktora, bitkisel tedavi konusunda 2 ay süren bir eğitim verdi. Eğitim sonunda, kursa katılan doktorlar, bir sınava tabi tutuldu.

Kursa katılan Malatya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Doktor Ünal İlhan, "İş yerimize geldiğimizde, elinde maydanoz ve nanesi olan teyzelerimiz, 'Bundan yersem tansiyonum düşer mi? Bundan içsem iyileşir miyim? Sarımsak yedim, antibiyotik kullanmamam gerek var mı? Televizyonda bir doktoru izledim, bitkilerle ilgili bazı şeyler söyledi, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?' gibi bir çok soru yöneltiyorlardı. Biz bu noktada bir çıkış yolu arıyorduk. Bununla ilgili bir eğitim alma ihtiyacımız doğmuştu. Burada bu fırsat bize tanındı" dedi.

Uzman Çocuk Doktoru Yaşar Hüseyin Oganlar ise, tıp fakültelerinde fitoterapi ya da tamamlayıcı tıpla ilgili herhangi bir bilgi ya da ders verilmediğini kaydederek, "Günümüzde her yerde ve her an duyduğumuz bitkisel tedaviler hakkında bilgimiz yeterinde değildi. Tamamlayıcı tıptaki eksikliğimizi gidermek için bu kursa başladık. Ben çocuk hekimiyim. Çocuklarda da, ailelerin bitkisel tedavilerle ilgili çeşitli soruları oluyor. Bu noktada daha donanımlı olmak ve ailelerimize sağlıklı bilgiler verebilmek için bu kurstan önemli kazançlar elde ettik" ifadelerini kullandı.

Aile Hekimi Asuman Kaplan da, kurs kapsamında sadece teorik eğitim almadıklarını pratik eğitimlerde de bulunduklarını belirtti.

Kaplan, "Bitkisel ilaçların nasıl yapıldığı hakkında, tüm temel uygulamaları bizzat yaşayarak, uyguladık. Almanya'da bitkisel tedaviler yüzde 65 oranında kullanılır. Ve bu bitkisel tedavilerin yüzde 65'i de devlet tarafından bizzat ödenir. Ben, Türkiye'de de bitkisel ilaç kullanma oranının hızla artacağını düşünüyorum. Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilen bitkisel ilaçların hem kullanımı hem kontrolü artacak hem de bitkisel tedavilerin mutlaka bir süre sonra SGK ödemesine gireceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Uzman Diyetisyen Özalp Kaya ise, Türkiye'de bitkisel ilaçların bilinçsizce kullanıldığını ifade ederek, "Bilinçsizce üretim yapılıyor. Merdiven altı üretimler yapılıyor. Halkımızda bunları bir şekilde satın alıyor ve bilinçsizce, rastgele kullanıyorlar. Halkımızı bilinçlendirme ve onları doğru yönlendirme adına bu kursun çok büyük bir faydası oldu" dedi.

Fitoterapi kursunu veren Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Neslihan Avcı, kursun Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıdığını dile getirdi.

Kursa 17 hekimin katıldığını kaydeden Avcı, "Bitkisel tedavi düşünüldüğü kadar kolay ve basit bir şey değil. Hastanın bire bir tedavi edilmesi gerekiyor. Bu noktada biz bu kursu düzenledik. Oldukça başarılı bir eğitim çalışması oldu" ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız