SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Doktorsuz Hastane Var!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:57:43
A- A+ PAYLAŞ

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla  Malatya'da da Perşembe günü çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Bu arada Tıp Bayramı dolayısıyla milletvekilleri ve siyasiler mesajlar yayınladılar.

Üniversitede Tören

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nce organize edilen 14 Mart Tıp Bayramı ve Tıp Fakültesi Dönem öğrencilerinin beyaz önlük giyme töreni  saat 10.00’da başlayacak.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan törende protokol konuşmalarının ardından Turgut Özal Tıp Merkezi Müzik Grubu bir mini konser verecek.

Tören Tıp Fakültesi Dönem 1 öğrencilerinin beyaz önlük giyme töreni ile sona erecek.

‘Önce Sağlık Yarışması’

Bu arada 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Tıp Fakültesi’nce ‘Önce Sağlık’ adıyla ‘ sağlık koşusu’ düzenlenecek.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Anfi Blokları önünde başlayacak olan yürüyüş 3 bin 800 metre mesafede gerçekleştirilecek. Yarışmaya  Tıp Fakültesi öğrencileri, asistanlar ve öğretim üyelerinin katılacağı  vurgulandı.

Yarışmada dereceye girecek olanlara Temel Bilimler, Klinik Bilimler ile tüm TUS setlerinin hediye edileceği vurgulandı.

Milletvekili Öz'ün Mesajı

AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Tıp Bayramı dolayısıyla şu mesajı yayınladı:

"Tüm sağlık çalışanlarımızın  14 Mart Tıp Bayramı'nı tebrik ediyorum. 

Bilim adamlarımızın ve doktorlarımızın, yurdumuzda olduğu gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde başarılı çalışmalarla tıp bilimine katkıda bulunmaları, önemli araştırma ve buluşlarda imzalarının olması ülkemizin saygınlığını artırmaktadır. 

Türk tıbbı, dünyada yaşananlara paralel gelişimini günümüzde de sürdürmekte, en son buluş ve teknolojiler, üniversitelerimiz başta olmak üzere, sağlık kuruluşlarında başarıyla uygulanmaktadır. Bu anlamda Turgut Özal Tıp Merkezimizde yapılan uygulamalar, başarılı karaciğer nakli merkezimiz ve yeni açılan tüm diğer birimler göğsümüzü kabartıyor.

İnsanların daha sağlıklı, daha mutlu bir yaşam sürmesi için özveriyle çalışan siz sağlık çalışanları, toplumumuzun inandığı, her zaman değer ve destek verdiği, gönül borcu duyarak saygı duyduğu kişilersiniz.

İnsanlara, yardıma en çok gereksinim duydukları anlarda gösterdiğiniz yakınlığınız, birikiminiz ve eğitiminizle onların sağlık sorunlarını gidermek için yaptıklarınızın asla unutulamayacağını bilmelisiniz.

Bu duygu ve düşüncelerle; vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve daha mutlu hayat sürmesi için en güç koşullarda bile sağlık hizmetlerini, her alanında fedakârca vererek çalışan başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlar, başarılı çalışmalarının devamını dilerim."

Milletvekili Çalık’ın Mesajı

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Öznur Çalık 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“Sağlıklı bir hayat sürdürmek; insanlar için vazgeçilmez ve temel bir haktır.

İnsan sağlığının korunması, mevcut sağlık sorunlarının giderilmesi tüm insanlığın ve tüm toplumun en önemli hedefidir. Bu nedenle, hekimlik mesleği önemini hiçbir zaman kaybetmemiş, kutsal bir meslek olarak kabul görmüştür.

En önemli varlığımız olan ruh ve beden sağlığımızı emanet ettiğimiz, sağlıklı toplumların oluşmasında emek veren sağlık personelinin hayatımızdaki yeri yadsınamaz.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlıkta devrim niteliğinde yeniliklerin önünü açan Hükümetimiz; aile hekimliği uygulaması ve evde bakım hizmeti gibi çok önemli uygulamalarla sosyal devlet anlayışı çerçevesinde herkes için daha kaliteli sağlık hizmetleri temin etmek yolunda önemli adımlar atmıştır. Türkiye bugün tıp dünyasında ortaya konan stratejiler ve sağlık çalışanlarımızın da katkılarıyla önemli bir şöhret ve konumun sahibidir.

Kaliteli yaşam sunmayı ilke edinerek her koşulda büyük özveriyle hizmet sunan başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın en iyi şartları hak ettiğini düşünüyor ve Hükümet olarak kendilerinin haklarının daha da iyileştirilmesi yönünde gerekli çalışmalar için takiplerde bulunuyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle sağlık için, insan için çalışarak çok kutsal bir görevi ifa eden tüm tıp çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını candan kutluyor, üstün gayretleri için kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum.”

Milletvekili Şahin'in Mesajı

AKP Milletvekili Mustafa Şahin'in mesajı da şöyle:

"Sağlık hizmetleri  milletlerin ve devletlerin öncelikli sorunları arasında yer almaktadır. Sağlık hizmetleri alanında yürütülen çalışmalar ülkelerin kalkınmışlığı açısından da önemli bir göstergedir. Sağlık alanında dünya standartlarını yakalamak, sahip olduğu insan gücünü ve genç nüfusun sağlığını korumak, ülkemizin   temel hedefleri arasında yer almaktadır.

Sağlık hizmetlerinin  en üst seviyeye çıkartılması ve toplum sağlığının güvence altına alınması sosyal devlet anlayışının  bir gereği olarak benimsenmiştir. Bu bakımdan  ülkemizde ve  ilimizde sağlık alanında önemli çalışmaların  yapıldığını AK Parti  iktidarları döneminde daha net görmekteyiz. Vatandaşlarımızın insan odaklı hizmetlerden daha etkin bir şekilde yararlanmasını misyon edinerek çalışan değerli doktorlarımızın  fedakarca çalışmaları takdire şayandır. 

Ülkemiz tıp alanında dünyada yaşanan gelişmelerin gerisinde kalmadığı gibi, hekim ve sağlık çalışanlarımız da sürekli  çağın gereksinimlerine göre kendilerini yenileyerek geliştirmektedirler.Bu bakımdan ülkemizin dört bir yanında görevlerini ifa eden tüm sağlık çalışanlarına  yaşamlarında ve çalışma hayatlarında kolaylıklar diliyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle; sağlık hizmetlerinin her alanında  hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan çalışan başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlar, başarılı çalışmalarından dolayı bir kez daha şükranlarımı sunarım."

Milletvekili Ağbaba’dan Mesaj

Öte yandan 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle  Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba bir mesaj yayınladı. Ağbaba mesajında şöyle dedi:

“Sağlıkta Devrim Yaptık’ diyerek sağlık alanını ticarileştiren, sağlık hizmetlerini metalaştıran, katkı-katılım payları ile sağlığa erişimi engelleyen mevcut iktidar, geçirdiği yasal düzenleme ve kanunlar ile başta hekimlerimizi olmak üzere tüm sağlık çalışanlarını güvencesiz ve insani olmayan çalışma koşullarına mahkûm etmiştir.

Ağır çalışma koşulları, ciddi özlük hakları kaybı, hasta ve hasta yakını şiddeti ile her gün yüz yüze kalan hekimlerimizin,hemşirelerimizin ve tüm sağlık emekçilerinin her şeye rağmen halkımıza sağlık hizmeti ulaştırma konusunda gösterdiği cefakâr, özverili ve azimli gayretler görmezden gelinemez. 

Bu düşüncelerle 14 Mart Tıp Bayramınızı, Bayram gibi kutlayabileceğiniz koşulların oluşması yolundaki mücadelenizi her daim destekliyor, her şeye rağmen bu kutsal mesleği sürdüren siz değerli sağlık emekçilerinin  bu önemli gününü en içten dileklerimle kutluyorum.”

AKP İl Başkanının Mesajı

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya İl Başkanı  Bülent Tüfenkci,  14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda şunları  kaydetti:

 ‘‘Sağlık hizmetleri alanında yürütülen çalışmalar ülkelerin gelişmişliği ve kalkınmışlığı bakımından önemli bir göstergedir. Sağlık hizmetlerin en üst seviyeye çıkartılması ve toplum sağlığının güvence altına alınması sosyal devlet anlayışının gereğidir. AK Parti iktidarı da sosyal devlet anlayışı ile hareket edip, diğer tüm alanlarda olduğu gibi sağlıkta da insanlarımızın kaliteli hizmete daha kolay ulaşabilmesi için bir çok adım attık. Herkese eşit ve kaliteli sağlık hizmet felsefesiyle reform niteliğinde düzenlemeler yapıldı yapılmaya da devam ediyor. 

Ülkemiz tıp alanında dünyada yaşanan gelişmelerin gerisinde kalmadığı gibi, hekim ve sağlık çalışanlarımız da sürekli kendilerini yenileyerek geliştirmişlerdir. Bütün vilayetlerinde açtığımız hastaneler, poliklinikler, ek binalar ve sağlık ocaklarıyla, en ücra köşelere kadar görevlendirdiğimiz doktorlar, hemşireler ve ebelerle sağlık alanında yepyeni bir dönemi başlattık. Dünya sağlık kuruluşları nezdinde ülkemizin karnesini yükselttik.

Türkiye’de, 2002 yılında, 112 kapsamında çalışan ambulans sayısı sadece 617 adetti. Şu anda biz, 112 kapsamında, 2 bin 928 ambulansla sahada faal durumdayız. Normal ambulanslara ek olarak, 224 tane palet takılabilen ambulansımız, 20 tane önünde kar bıçağı bulunan ambulansımız var. Sahillerde, adalarda hizmet vermek üzere 4 tane deniz ambulansımız var. 2008 yılından itibaren 17 helikopter ambulans; 2010’dan itibaren ise 4 ambulans uçağı devreye aldık.

Maalesef doktorlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza yapılan saldırılara ve şiddetlere de zaman zaman rastlıyoruz. Ben bu vesile ile bu tür çirkin saldırıları kınadığımı ve asla kabul edilir bir davranış olmadığını belirtmek isterim. Bizler hasta haklarını korumaya ne kadar özen gösteriyorsak aynı şekilde doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın da haklarına özen göstermeliyiz ve onların daha üretken daha verimli çalışmalarına destek olmakla beraber rahat ve güvenli çalışma olanaklarını da sağlamalıyız. 

Bu duygu ve düşüncelerle, halkımızın sağlığının korunmasında, her türlü bakım ve tedavilerini özverili çalışmalarıyla sağlayan fedakar sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim" 

CHP İl Başkanı

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Enver Kiraz’da 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle  bir basın açıklaması yaptı. Beraberinde Merkez İlçe Başkanı Abdulvahap Ayzabar ve Kadın Kolları Başkanı GFüllü Tuncer ile birlikte basın açıklaması yapan Kiraz, “ 14 Mart Tıp Bayramı’nı AKP’nin acı reçetesi ile, acı ilaçları ile karşılıyoruz. AKP Hayatın her alanında olduğu gibi sağlık alanında da Türkiye’yi içinden çıkılmaz bir duruma sürüklemektedir.” dedi.

“AKP’nin 2003 yılından bu yana yürütmekte olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programının vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkileri artık gün yüzüne çıkmaktadır. ‘Herkes istediği hastaneye gidebilecek’ ya da istediği doktoru seçip muayene olabilecek şeklindeki aldatmacı söylem artık inandırıcılığını yitirmiştir.” diyen  Kiraz şunları ifade etti:

“Sağlıkta dönüşüm Programının vatandaşa getirdiği mali yük artmakta ve sağlık hizmetlerinin niteliği azalmaktadır.

Personel olan yerde ambulans yok. Ambulans olan yerde personel. Devlet hastaneleri hala yeterli donanımdan yoksun. Doktoru olmayan hastanelerde sağlık hizmeti veriliyor. 

Örneğin, Malatya Beydağı Devlet Hastanesi Kadın Doğum servisinin doktor yokluğundan dolayı kapandığı, vatandaşların devlet hastanesine yönlendirildiği söylenmektedir. Bu bir bakış açısının göstergesidir. Her gün yüzlerce hastanın tedavi gördüğü  servise doktor takviyesi yapamayanlar, hasta vatandaşları şehrin  bir ucundan diğer ucuna yollayanların sağlıklı düşündükleri söylenebilir mi? 

Uyguladığı yanlış politikalar sonucu sağlık sistemini yürütmekte zorlanan hükümet çıkış yolunu vatandaşın cebine el atmakta bulmuştur. Paran kadar sağlık anlayışı her geçen gün etkisini daha da ciddi hissettirmektedir.

Sözüm ona parasız sağlık hizmeti veriyoruz diyen AKP Hükümeti ;  Sağlık hizmeti almak isteyen herkes için genel sağlık sigortasını zorunlu kıldığı gibi vatandaşlardan, muayene katılım payı, İlaç katılım payı, tetkik fark ücreti , reçete ücreti gibi pek çok isim altında fark ücretleri almaktadır.Sadece bu uygulamalar bile vatandaşın belini bükmekte, AKP’nin halkı kandırdığını göstermektedir.

AKP’nin sağlık depreminden sadece vatandaşlar değil sağlık çalışanları da paylarını almaktadır. Gün geçmiyor ki yurdun bir yerinden doktora, hemşireye, sağlık çalışanına şiddet haberi gelmesin. Büyük özveriler ile çalışan sağlık çalışanlarının can güvenliğinden yoksun bir halde çalışmaya zorlanmaları kabul edilemez. 

Sağlık emekçileri düşük ücretle çalışmaya zorlanmakta, taşeron firmalar eliyle köle gibi çalıştırılmak istenmekte, bir çok sağlık görevlisi hastanelerde temizlik işçisi sıfatı ile çalıştırılmaktadır.Dünyada eşi benzeri olmayan bu uygulamaları kabul etmek mümkün değildir.

Sağlığımızı emanet ettiğimiz sağlık personelleri kendileri sağlıklı bir ortamda ve nitelikte çalışamamaktadır. 

Yine aynı anlayış vatandaşın tepkisinden korktuğu için, katılım paylarını eczacılar eliyle alınmasını sağlamakta, böylece eczacıları vatandaşla karşı karşıya getirmektedir.

Tüm bu sıkıntılara ,göğüs germeye çalışan sağlık emekçilerinin 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz. 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak , sosyal demokrat bir bakış açısıyla , sağlık hizmetlerinin herkes için eşit , vazgeçilmez bir hak olduğunu düşünüyoruz. Ve bu hakkın vatandaşlara ihtiyaç duydukları ölçüde tamamen ücretsiz olarak sunulması gerektiğini savunuyoruz. Sağlık çalışanlarının da hak ettikleri ücret ve şartlarda çalışabilecekleri ortamın sağlanmasını  istiyoruz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız