SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Don Tazminatı Adliyelik Oldu

A- A+ PAYLAŞ

CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, "kayısı don tazminatı" ile ilgili, avukatı Kenan Kulcu aracılığıyla bakanlık ve diğer ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

10 ilçede dondan zarar gören üreticilere ödenmek üzere 12 milyon 958 bin YTL (12 trilyon 958 milyar TL) paranın Malatya'ya gönderildiği yolundaki açıklamaların ardından, CHP milletvekili Aslanoğlu, hasar belirlemesinin objektif ölçülerin dışında yapıldığı başta olmak üzere çeşitli iddialarla konuyu yargıya götürdü.

Aslanoğlu adına Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan Avukat Kulcu, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

"İlimizde yaşanan don olayı nedeniyle Malatya’lı kayısı üreticileri, ürünlerinin büyük bir kısmını kaybederek büyük zararlara uğramış , yaptıkları masrafları karşılayamamış ve mağdur olmuşlardır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2090 sayılı Tabi Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanuna göre Malatya’lı çiftçilere 35 trilyon olduğu tespit edilen zararlarının ödeneceğini açıklamıştır. Ancak daha sonra 2090 sayılı kanundaki kriterlere göre yapılması gereken hasar tespiti, yasaya ve objektif kriterlere aykırı olarak yapılmış ve 35 trilyon olduğu bildirilen zarar miktarı 12 trilyona indirilmiştir.

2090 sayılı kanuna göre doğal afetler nedeniyle zarara uğrayan çiftçilere yapılacak yardımların şartları iş bu kanunla düzenlenmişken, çiftçinin zararını ve yasada belirlenen şartları taşıyıp taşımadığını tespit edecek olan hasar tespit komisyonları kanuna ve yönetmeliğe aykırı olarak objektif kriterlerle değerlendirilmesi gereken yardım şartlarını, çiftçinin aleyhine olarak uygulamışlardır.

Şöyle ki, 2090 sayılı yasada belirtilen toplam malvarlığı tabiri yanlış yorumlanmış, çiftçinin traktör , gübre , mazot ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları düşülmeden toplam malvarlığı hesabı yapılmıştır. Yine çiftçinin malvarlığı dışında, zarar miktarı , çiftçinin tarım ve tarım dışı gelirleri, kredi alma imkanı vb kriterler kanuna ve yönetmeliğe aykırı uygulanmıştır. Don nedeniyle ürünlerinin %60’ını kaybetmiş ve büyük zarara uğramış olan çiftçiye kredi alabilme imkanı bulunmakta , tarım ve tarım dışı geliri yeterli denilerek tazminat verilmemiştir. Günümüz koşullarında düzenli maaşı olmayan bir çiftçinin kredi alma imkanı yok denecek kadar azdır. Don nedeniyle kaybettiği kayısı gelirine güvenerek kredi ile traktör almış olan bir çiftçiye ya da kayısı geliri dışında bir tane büyük baş hayvanı bulunan bir çiftçiye bile tarım ve tarım dışı geliri yeterli denilerek kredi verilmemiştir. Bir kayısı üreticisinin yaşanan don olayı sonrasında kredi alma imkanı olmadığı gibi bir tek büyük baş hayvan ile ailesinin geçimini sağlayabilmesi, çocuklarının eğitim masraflarını karşılayabilmesi de mümkün değildir.

Tüm bu sebeplerden dolayı, Malatyalı üreticilerin bu konudaki haklarının korunması bakımından, müvekkilim Malatya Milletvekili Sayın Ferit Mevlüt Aslanoğlu’nun talebi doğrultusunda ve kendisine vekaleten, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin yetkili ve sorumluları aleyhinde tarafımca, bugün Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız