SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Don Yine Vurdu!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da etkili olan don kayısı bahçelerinde bölgelere göre yüzde 10 ile yüzde 90 arasında zarara sebep oldu. Soğukların devam etmesinin tahmin edildiği Malatya'da zararın artmasından endişe ediliyor.

İKİ GECE..
Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, "Cuma gününü cumartesine bağlayan gece ve dün gece olmak üzere ilimizde 2 defa don hadisesi yaşandı. İlimizde sıcaklıklar 19 Nisan Perşembe gününden itibaren hissedilir oranda artacak. Bugüne kadar yine ilimizde aralıklarla gece olmak üzere don bekliyoruz. Şuan kesin tespit yapılmamış, ancak ciddi oranda hasar olduğu söyleniyor. Bu yıl don biraz daha etkili olmuş ve fazla zara vermiş gibi görünüyor. Ancak kesin netice Tarım İl Müdürlüğü'nün çalışmaları sonucunda ortaya çıkacaktır" dedi.

Kayısı bahçesi sahiplerinden Ümit Derinkök, Topsöğüt kasabasındaki bahçesinde zararın yüzde 95 oranında olduğunu belirterek, "Benim tespitime göre bahçemdeki zarar yüzde 95 oranında. Bahçemi tarım sigortası yaptırdım ve bu durumdan dolayı memnunum. En azından bu tür olaylarda çiftçinin bir ümididir. çiftçi 11 ay çalışıyor, 1 gecede 1 saatin içinde her şey bitiyor" ifadesini kullandı.

"ZARAR VAR.."
Don olayı ile ilgili olarak genel bir değerlendirme yapan Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ise, "Son iki günde Malatya'nın bazı bölgelerinde düşük sıcaklıklardan dolayı kayısı ağaçlarında zarar meydana geldi. Zarar daha çok ağırlıklı olarak yüksek kesimlerde meydana gelmiştir. Çağala dönemine rastlayan kayısılarda zarar var" diye konuştu.

Oluşturulan ekiplerin ilk ön incelemesi sonuçlarını açıklayan Tarım İl Müdürü Güldal, Darende ilçesinde zararın yüzde 60 ile yüzde 80 oranında ve Kale ilçesinde ise zararın yüzde 60 ile 90 oranında olduğunu kaydetti.

İl merkezine yakın bazı bölgelerindeki kayısı bahçelerindeki zararın ilk tespitlere göre yüzde 20 ile 25 oranında olduğunu aktaran Güldal, Akçadağ, Battalgazi ve Doğanşehir ilçelerinde ki bazı bölgelerde ise kayısı bahçelerindeki zararın yüzde 10 civarında olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

Güldal, Kuluncak ve Hekimhan ilçelerinde ise zararın söz konusu olmadığını kaydetti.

Bahçesinde zarar oluşan ve Tarım Sigortası yaptıran çiftçilerin hemen acentasına başvurmasını istediklerini söyleyen Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, "Tarım Sigortası Yasası uygulamaya girdi. Ürünlerini sigortalatan çiftçilerimizin yüzde 509 oranındaki prim desteği devlet tarafından karşılandı. Bu aynı zamanda hasarında yüzde 50'sinin devlet garantisinde olarak karşılanacağı ifade edilmişti. Zarar gören üreticiler sigorta yaptırmışsalar eğer hemen acentelerine başvurup, sigorta eksperlerini davet etmeleri gerekiyor. Bu noktada yapılacak en doğru iş budur" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız