SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Don Zararı Var..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da 12 Nisan sabahı başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışının ardından meydana gelen don olayının, kayısı başta olmak üzere meyve ağaçlarında hasara yolaçtığı belirtilirken, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, hasarın boyutunun 2-3 gün içerisinde ortaya çıkacağını bildirdi. CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da, Tarım ve Orman Bakanı Mehdi Eker'e bir mektup göndererek, üreticinin dondan zarar gördüğünü iletti.

"ÇUKUR VE YÜKSEK KESİMLER ETKİLENDİ.."
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Zengin, don olayı ile ilgili olarak yaptıkları ilk çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"Malatya ilinde 12.04.2011 Salı günü sabah erken saatlerde başlayan kar yağışı Malatya merkez ve yüksek kesimlerde etkili olmuş, Battalgazi, Kale, Karakaya Barajı sahil kesimi, Yazıhan ilçe merkezinde ise yağmur olarak gerçekleşmiştir. Yağış saat 16:00’ya kadar devam etmiştir. Meteoroloji Müdürlüğü; 12 Nisanı 13 Nisana bağlayan gece saat 24.00 dan sonra sıcaklıkların eksi derecelere düşeceği ve gece oluşabilecek en düşük sıcaklığın Merkezde – 3 - 4 0C , Akçadağ ve Yazıhan’da – 5 0C, Pütürge ve Darende de – 6- 7 0C şeklinde gerçekleşeceği tahmininde bulunmuştur. Bölgede esen kuvvetli rüzgarın etkisiyle don olayı etkisini azaltmıştır ve oluşan sıcaklıklar; ; Merkez de - 1 0C, Arapgir de – 2.4 0C, Doğanşehir de – 1.9 0C, Kale de 1.4 0C, Sultansuyu’nda – 0.6 0C, Kuluncak da – 4.6 0C civarında gerçekleşmiştir.

13.04.2011 günü Merkez ve ilçelerde oluşan don olayı Enstitümüz teknik elemanlarınca yerinde incelenmiş ve numuneler alınmıştır. Hava sirkülasyonu olmayan ve don çukurunda bulunan bahçeler dondan zarar görmüştür. Şiddetli rüzgarın soğuk hava kitlesini yüksek yerlere taşıması nedeniyle özellikle yüksek kesimlerin zarardan daha fazla etkilendiği gözlenmiştir. Malatya Merkez, Kale, Battalgazi, Akçadağ ve Yazıhan ilçelerinde kayısı ağaçlarındaki meyvelerin çiçek döneminin bittiği, meyvelerin kılıf içerisinde ve küçük meyve döneminde olduğu, yüksek kesimlerde ise kayısı ağaçlarının pembe tomurcuk ile tam çiçek dönemleri arasında olduğu tespit edilmiştir.

Don riskinin devam ettği 13 Nisan gecesi Meteoroloji verilerine göre Malatya Merkez; 1,8 0C, Arapgir 0,2 0C, Doğanşehir 0,6 0C, Battalgazi -1,7 0C, Sultansuyu 0,9 0C, Kale 2,5 0C, Kuluncak -2 0C, Balaban -2,5 0C olarak gerçekleşmiştir.

Düşük sıcaklık değerlerinin don hasarı oluşmasında tek başına etkili olduğu söylenemez. Don zararına sıcaklığın derecesinin yanında etki süresi ve bitkinin fenolojik dönemi gibi faktörlerde etki etmektedir. Dolayısıyla ölçülen sıcaklık değerlerinin çok kısa bir süre için en düşük sıcaklık değerlerine ulaşması büyük don hasarlarının oluşmasına neden olmayacaktır. Kayısı ağaçlarında etkisini gösteren ilkbahar geç donları ve üşümeden kaynaklanan zarar düzeyinin net olarak ortaya çıkması için 2- 3 günlük bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu süre sonunda bölgelere göre ağaçların hangi oranda zarar gördüğü belirlenecektir. Oluşan zarar Enstitümüz ekiplerince günlük takip edilerek, rapor halinde üreticilerimiz bilgilendirilecektir.2

BAKANA MEKTUP YAZDI..
Bu arada CHP Malatya Milletvekili Aslanoğlu da, don olayı üzerine bakan Eker'e yazdığı mektupta "Sayın Bakanım,

Oluşan kötü hava koşulları nedeniyle Malatya’da kayısı ağaçları önemli ölçüde “don” zararına uğramıştır. Bu nedenle, Bakanlığınız tarafından öncelikle gerekli tespitler yapılarak köylümüzün uğradığı mağduriyetin giderilmesi amacıyla acilen Bakanlığınızca Malatya’ya bir heyetin gönderilmesini ve uğranılan zararın afet kapsamına alınmasını bilgilerinize arz ederim. Saygılarımla."dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız