SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Donanımlı İnsanlar Alacağız'

A- A+ PAYLAŞ

Yaklaşık iki ay önce göreve başlayan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, Kutlama ziyaretleri sonrası iadeyi ziyaret turlarına başladı. Malatya Ticaret ve Sanayi Odasına (MTSO) yaptığı ziyarette “ Sanayiciler, üniversitelerin paydaşlarındandır. Özellikle bilim ve teknoloji oluşturma konusunda” dedi. Rektör Prof. Çelik ayrıca basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Rektör Çelik, TSO meclis başkanı Sami Payza, Oda başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ve Oda yönetim kurulu tarafından karşılandı. Oda başkanı Erkoç; “ Malatya’nın gelişmiş iller arasında olması için el birliği ile gönül birliği ile çalışma isteğindeyiz. Her zaman söylüyoruz. Önümüzde de kayısı var. Kayısıyı tarım ürünü olmaktan çıkarıp sanayi ürününe nasıl dönüştürebiliriz ve yıllık 230 milyon dolarlarda seyreden ihracat gelirimizi 500 milyon dolarlara nasıl getiririz, bu noktadan üniversitenin Malatya’da sanayicilere bilimsel çalışmaları doğrultusunda destek olmalarını arzu ediyoruz. Rektörümüzün isteği doğrultusunda üniversitedeki hocalarla ilgili biz duvarsız teknoloji dediğimiz şeyi biz gerçekleştirdik. Önümüzdeki hedeflerden biride Tekno Kentleri kurmak. Bu konuda Malatya biraz gerilerde kaldı. Bu projeyi de en kısa zamanda üniversiteyle birlikte gerçekleştirirsek bu anlamda Malatya’nın gelişmesinde ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.” dedi.

Rektör Prof. Dr.Çelik ise; “ Ticaret ve Sanayi Odaları üniversitenin en büyük paydaşlarından biridir. Özellikle bilim ve teknoloji oluşturma noktasında. Başkanımızın da az önce ifade ettiği gibi Tekno Park projesi, hayata geçirmek için mühendislik fakültesi ve iktisat fakültesindeki arkadaşlarımız iş birliği içerisindeler. Üniversiteler artık birçok çalışmalarını sanayide yapıyorlar. Artık birçok doktora tezleri sanayinin içinde tulumlarını giymiş araştırmacı arkadaşlarımız tarafından yapılıyor. Özellikle meslek yüksek okulları üniversitelerin sanayi ve ticarete bakan yan gözleri olarak ifade edilebilir. Kısmet olursa Yüksek Öğretim Kurumu ABD’deki teknoloji okullarıyla bir programını yürürlüğe koyma çabasında. Eğer olursa Türkiye’de belli sayıda meslek yüksek okullarının öğrencilerinin bir kısmı 2 yıl Türkiye’de okuyacak son 2 yılını ise Amerika’da okuyacak. Böyle bir projeye İnönü Üniversitesi olarak bizde dahil olmak istiyoruz. Böyle bir projeyi hayata geçirirsek Malatya Meslek Yüksek Okulu’nun puanı belki de tıp fakültesinin puanına yaklaşacak. Ülkenin bu alanda çok fazla insana ihtiyacı var. Birçok alanda da iş birliğine ihtiyacımız var.” sözleriyle karşılık verdi.

Konuşmalardan sonra basın mensupları Rektör Çelik’e gündemle ilgili sorular yönelttiler. Bir basın mensubunun; “Üniversitenin kadro konusu ile ilgili bir gelişme olacak mı?” sorusuna Rektör Prof. Dr. Çelik: “Akademik açılış yılı açılışına TBMM Başkanımızı davet etmemiz bir adımdır diye düşünüyorum. Yani yıllardır kadro kanunu çıkmayan bir üniversiteye TBMM başkanının gelmesi bir adımdır. Böyle bir sorun karşısında kendilerinden yardım isteyişimiz ve onunda bizlere üzerlerine düşen görevi yapacaklarını söylemesi bile bizleri mutlu etmiştir. Hemen önümüzdeki hafta mecliste 2001 yılından beri bekleyen kadro kanunumuzla ilgili işlemlere başlayacağız. Umudum şu ki 2 ay gibi bir sürede kadro sorununu çözeceğimizi düşünüyorum. Bu çalışmanın yanında Malatya İnönü Üniversitesine belirli kalitenin üzerinde Malatya’ya büyük katkıları olacak bilgisiyle donanımıyla vasıflı insanlar alacağız. Bu konuda sadece ben değil bütün milletvekillerimiz ve bu konuda duyarlı arkadaşlarımız seferber olmuş durumda. Tüm partilerin milletvekilleri Malatya İnönü Üniversitesine sahip çıkıyorlar ve benimle iş birliği içerisindeler.” yanıtını verdi.

“AYRICALIKLI GRUPLAR OLMAYACAK!”
Diğer bazı basın mensuplarının “Üniversite öğrencileri tarafından kurulan öğrenci derneklerinin kapatıldığı yönünde duyumlarımız var? Doğruluk derecesi nedir?” sorusuna ise “3 aylık süreç içerisinde İnönü Üniversitesinde öğretim üyesi atılmadı bunu böyle bilesiniz. Üniversite giderek çağdaş demokratik normları oluşturmaya çalışıyor. Bugün çıkan bir gazetede üniversite öğrenci derneklerinin kapatılmasıyla ilgili doğru olmayan haberler çıkmıştır. Benim tarzım ve duruşum itibariyle özellikle üniversitelerdeki öğrenci kuruluşlarına, öğrenci topluluklarına karşı çıkmama düşünülemez. Biz onları geliştireceğiz. Şuna izin vermeyeceğiz. Ama hiç kimsenin bindirilmiş kıtaları olmamış, hür ve bağımsız tiyatro topluluğu tiyatroya gönül veren çocuklarımızdan oluşacak. Bunlarla ilgili yeni düzenlemeler yapıyor arkadaşlarımız. Onlara daha çok fırsat vereceğiz. Toplumla barışık olarak üniversiteye katkıları olan herkese destek vereceğiz. Yeni bir düzenleme var, hiçbir topluluğun çalışmasına engel olma diye bir şey söz konusu değil. Ama hiçbir toplulukta bizden özel imtiyaz istemeyecek. Daha önceki dönemlerde bir takım toplulukların imtiyazlı topluluklar olduğunu biliyoruz. Bizim dönemimizde böyle bir imtiyazlı topluluğa imkan vermeyeceğiz. Bütün çocuklarımızın bütün öğrencilerimizin topluluklarına aynı mesafede olacağız. Hepsine aynı fırsatları vereceğiz. Bir kısım insanlar sanıyorumki alışkanlıklarını değiştirmede zorlanıyorlar. Üniversiteyi okumada anlamada yanlış algılamalara da fırsat vermememiz lazım. Eğer bir takım insanlar yanlış anlıyorlarsa bu arkadaşlarımız yanlış anlamalarını yeniden gözden geçirsinler. Üniversitede barışla ilgili demokratik duruşla ilgili kazanımlarımız gün geçtikçe artacaktır. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Üniversite gün geçtikçe daha iyi yerlere gelecektir.” şeklinde yanıt verdi.

Basın mensubunun “Sözlerinizden, ayrıcalıklı toplulukların bulunduğu yorumunu çıkarabilir miyiz?” sorusunu ise “Bunların yorumunu sizlere bırakıyorum. Malatya’da 2.5 aydır buradayım. Ankara’dan son 5-6 aydır Malatya’yı takip ediyorum. Ama siz bu olayı takip ediyorsunuz. Onun için bunu sizin anlayışınıza ve yorumlarınıza bırakıyorum” diye yanıt verdi.

İadei ziyaret basın mensuplarının ayrılması ile basına kapalı olarak devam etti.

FOTO: iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız