SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dondan Sonra Budanmamalı'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Tarım İl Müdürlüğü, kayısı çiçek ve tomurcuklarının dondan etkilenmemesi için alınacak önlemleri açıkladı.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Kayısı üretiminde karşılaşılan en önemli sorunlardan biri olan erken ilkbahar donlarının zararlı etkilerini azaltmak için alınacak önlemler. Kayısının üretimi sırasında önemli problemlerle karşılaşılmaktadır. Bunlardan biri, en önemli olanı Don olayıdır. Sıcaklığın düşme hızı, düşük sıcaklıkta kalma süresi, donma ve çözülmenin etkisi, bitkinin soğuğa dayanma gücü gibi olaylar kayısı ağaçlarında don zararını etkileyen sebeplerdir" şeklinde belirtildi.

Dondan korunma yöntemleri de şöyle belirtildi:

"Kültürel Yöntemler: soğuk havanın akış yönünü değiştirecek setler kurmak (havanın yüzde 50'sini geçirebilen rüzgar kıranlar, çalı sıraları ve selvi kavak gibi ağaçların dikimi) Çit duvar veya tahta perdelerde geniş gedikler açılması. Verim yılında meyve seyreltmesi yapılması. Fazla miktarda azotlu gübre kullanılmaması. Vadi içlerinde bahçe kurulmaması, soğuklara dayanıklı anaç kullanılması. Kesinlikle erken ve sert budama yapmaktan kaçınılması.

Dondan zarar görmüş ağaçlar var ise dondan hemen sonra budama yapmamak lazımdır. Hasattan sonra yapraklar sararmadan hayvanlara yedirilmemelidir. Belirli bir yönden devamlı rüzgar alan bölgelerde kayısı bahçesi kurulmamalıdır.

Aktif Yöntemler: Dumanlama yapmak. Kapalı havalarda havanın durgun olduğu zamanlarda bahçe içinde hazırlanan öbek öbek nemli kuru otlar, dallar, paçavralar ve lastikler don olayının olacağı tahmin edilen geceler tutuşturulur.

Yapay sisleme, özel sobalarla ısıtma, yüzey sulaması, yağmurlama, rüzgar makinaları, (infaruj ışınlarıyla aydınlatma, marçlama ve sargılama, hormon kullanma gibi yöntemler henüz ilimizde kullanılmamaktadır)sıralanabilir."

İlkbahar donlarından zararları ı en aza düşürmek için öncelikle belirtilen kültürel önlemleri almanın önemi belirtilip, sonra şartlar uygun ise uygun görülen aktif yöntemlerin bir veya birkaçı uygulanabileceği kaydedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız