SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dört Bir Yandan Geliyorlar'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'nin önemli organ nakil merkezlerinden birisi olan Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne Sudan'dan hasta gelmesi için ilk protokol için hazırlıkların yapıldığı bildirildi. Bu arada, Malatya'daki Rotary Kulüpleri organ bağış kampanyası düzenledi.

SUDAN'DAN PROTOKOL..
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Turgut Özal Tıp Merkezi Organ Nakil Ekip Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Sudan'dan organ nakli yapılması için hastaların Malatya'ya geleceğini belirterek, bununla ilgili ilk protokol hazırlıklarını sürdüğünü belirtti. İlk etapta 15 hastanın organ nakli için geleceğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, bu sayının yıl içinde ve önümüzdeki dönemde artabileceğini de kaydetti.

Turgut Özal Tıp Merkezi'nde şimdiye kadar 32 karaciğer naklinin yapıldığını ve bu sayının bu yıl 60'ı geçebileceğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, organ bulmada Türkiye'de en büyük sıkıntının beyin ölümünün tespit edilememesi olduğunu kaydetti. Yılmaz, "Beyin ölümleri bilinmediği için ailelerden organ bağışı istenemiyor. Türkiye'de beyin tespiti ile ilgili bir organizasyon yoktur. ABD'de beyin ölümlerinin yüzde 27'si, Türkiye'de ise yüzde 75'i bilinmiyor" dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, Turgut Özal Tıp Merkezi'ne Türkiye'nin dört bir yanından organ nakli için hasta geldiğini belirterek, "Çok ciddi bir hasta akışı var" diye konuştu.

Bu arada, Sudan'dan Turgut Özal Tıp Merkezi'ne geçtiğimiz ocak ayında gelerek kardeşi Motwkıl Abdulmougoud'dan (30) alınan karaciğerin nakledildiği siroz hastası Sudanlı inşaat mühendisi Bashır Abdulmougoud (60), iyileştirilerek ülkesine gönderilmişti.

ORGAN BAĞIŞ KAMPANYASI..
Öte yandan Malatya Rotary Kulübü ile Malatya Aslantepe Rotary Kulübü Altın Kayısı Oteli'nde düzenledikleri toplantıda organ bağış kampanyasını açıkladı. Toplantıya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz ile Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Murat Cem Miman'da katılarak organ bağışı hakkında bilgiler verdi.

Malatya Rotary Kulübü Başkanı Vahap Öner ile Malatya Aslantepe Rotary Kulübü Başkanı Fatih Arısal'ın birlikte yönettiği toplantıya Bölge Guvernör Yardımcısı Selahattin Gönül ile Diyarbakır'daki Rotary Kulübü başkanları da katıldı.

Turgut Özal Tıp Merkezi ile ilgili olarak bilgiler veren Başhekim Doç. Dr. Murat Cem Miman, amaçlarını Turgut Özal Tıp Merkezi'ni organ nakilleri konusunda bir merkez yapmak olduğunu söyledi. Miman, organ nakli için adımların 1998 yılında atıldığı Turgut Özal Tıp Merkezi'nin bugün bu alanda çok önemli hamleler yaptığını kaydetti. Turgut Özal Tıp Merkezi'nin 1-2 ay içinde tamamen kağıtsız bir hastane olacağını söyleyen Miman, en büyük sıkıntılarının kadro sıkıntısı olduğunu ve yıllık döner sermayeden sözleşmeli işçilere 10 milyon YTL maaş verdiklerini belirtti.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz ise en büyük sıkıntılarının nakil yapılacak organ bulma konusu olduğunu söyleyerek, bu konuda toplumun bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.

Yapılan konuşmalardan sonra organ bağış kartları dolduruldu. Malatya'daki Rotary Kulüplerini kampanyasına ilk adımda 90 kişini katıldığı bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız