SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dosyadan Haber Yok Ama..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi İmar komisyonunca ortaya çıkarılan ve Belediye tarafından adliyeye suç duyurusunda bulunan İmar yolsuzluğuna karışan 13 dosyada 20 bin m2’den fazla yoğunluk kullanıldığı belediye başkanı Ahmet Çakır tarafından açıklandı.  Bu arada,  olayın ortaya çıkarılmasından bu yana 1.5 yıl geçmesine karşın, dosya ile ilgili yargılama henüz başlatılamadı.

 

CHP Belediye Meclis üyeleri Ali Dağdelen ve Doğan Ağdaş’ın Mart ayı meclis toplantısında verdikleri ve 2 Kasım 2009’da  imar arşivinin mühürlenmesiyle ortaya çıkan “imar yolsuzluğu” dosyalarının idari açıdan hangi aşamada olduğu yönündeki soru önergesi,  belediye başkanı Çakır tarafından yanıtlandı. Başkan Çakır , “Adliyeye de intikal ettirdiğimiz 13 imar dosyalarında 20.237 m2 yoğunluk aşımını tespit ettik. Söz konusu yoğunluk aşımıyla ilgili dosyalara toplam 1.313.000 Lira para cezası kestik.  Para cezasının yanı sıra ek olarak 135 bin m2 arsayı da kamuya kazandırdık” diye yanıtladı.

 

Konu ile ilgili olarak müteahhitler ve teknik elemanlar ise “Yoğunluk aşımının kullanıldığı semtler genellikle arsa değeri, rantı yüksek yerler. O semtlerde konutlar 150- 200’ m2.arası.  200 m2’lik konut yapılsa yüz konut elde edilir. Ve dairelerin en düşük bedeli ise 200-250 bin lira arası. Yüz daireyi 200 bin liradan satsanız 20 milyon lira eder. Belediyeye bağışlanan 135 bin m2 kare alan ise arsa değeri çok düşük yerler. Görülüyor ki Belediyenin uyguladığı idari cezalarda kamu yararı gözetilmemiş” dilerek cezaların yetersiz olduğunu iddia ettiler.

 

2 Kasım 2009’da belediye imar arşivinin mühürlenmesiyle başlayan “İmar Yolsuzluğu” ile ilgili süreçte, bir türlü adli yargılama aşamasına gelinemedi. Savcının hazırladığı iddianame iki kez mahkeme tarafından kısmen kabul edilmedi ve savcılık bunun üzerine Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Bu aşamadan sonra herhangi bir gelişme olmadı. Soruşturma sürecinde polis hiç işe karıştırılmadığı gibi, gözaltı ve tutuklama gibi işlem de yapılmadı.

 

İmar Yolsuzluğu’na ilişkin süreç şöyle gelişmişti:

 

2 Kasım 2009

Malatya Belediyesi İmar Müdürlüğü’nün arşivi, bir soruşturma nedeniyle mühürlendi. Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “İmar Komisyonumuzun, imarla ilgili 5 ayrı konuda tespitleri vardı. Bu tespitler sonucunda arkadaşlarımızın bizi uyarısıyla İmar Müdürlüğü arşivini geçici olarak mühürledik. Şu anda bana konuya ilişkin sunulan raporları ve dosyaları inceliyorum. Gerekli tahkikatları da başlattık. Konu yargıya intikal edecek. Gerekli incelemeyi yaptıktan sonra daha geniş açıklamalarda bulunacağım” diye konuştu.


3 Kasım 2009

Belediye Başkanı Çakır, "Şu anda önümüze kim gelirse gelsin, bu soruşturma kime kadar giderse gitsin af yok. Biz bir şeyi yapacaksak, bazılarını istisnaya tabi tutmamız söz konusu değil. Çünkü bu konunun vebali, zararı bize gelir. Biz her şeyi Malatya'nın menfaati, Malatya'nın sağlıklı imarı için yapıyoruz. Bundan dolayı kimseye de bir ayrıcalık tanınmayacak. Bu konuda bütün Malatya'nın içi rahat olsun." şeklinde yanıtladı.


8 Kasım 2009

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İmar Müdürlüğü’nün arşivindeki bazı evrakların tahrip edildiği ve kaybolduğu iddialarıyla ilgili olarak başlatılan soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü söyledi. Soruşturmanın, imar komisyonunun tespit ettiği bazı eksiklikler üzerine başlatıldığını ifade eden Çakır, “İki veya üç noktada eksiklik olsa da, olay farklı noktalara kayarsa o noktalarda da gereken her şey yapılacak” dedi.


14 Kasım 2009

İmar müdürü Hamit Güneş, başka bir göreve atanmak üzere İmar müdürlüğü görevinden alındı.

9 Aralık 2009

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Celal Berktaş, Malatya Belediyesi’ndeki imar yolsuzluğu ile ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında “Ucu kime dayanırsa dayansın, ortada bir suç varsa bu suçu işleyenler mutlaka cezasını çekmeli. Biz CHP olarak konunun sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.


10 Aralık 2009

Belediyede imar yolsuzluğu- usulsüzlüğü ve de belge sahteciliği iddialarıyla ilgili bir süre önce başlatılan adli ve idari soruşturmanın sürdürüldüğü belirtilirken, savcılığa gönderilen 6 inşaata ilişkin dosyanın yanı sıra 11 dosyada daha aynı şüphenin bulunduğu haber alındı.

12 Aralık 2009

AKP il teşkilatı tarafından vatandaşların sorunlarını dinlemeye yönelik olarak gerçekleştirilen “Nöbetçi vekil” toplantısına katılan milletvekili Ömer Faruk Öz, Belediyedeki imar usulsüzlükleri ile ilgili olarak “Şu anki belediyemizde bir yolsuzluk usulsüzlük yok. Geçmiş yönetimde yapılanlar var.” dedi.


14 Aralık 2009

 Malatya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nde görevden alınan müdür Hamit Güneş'in yerine atama yapıldığı bildirildi. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü görevine bu dairenin müdür yardımcısı Ümit Erenler'in atandığı haber alındı.


15 Aralık 2009

 Malatya Belediyesi İmar Müdürlüğü arşivinin 2 Kasım’da mühürlenmesi ile başlayan ve işlemlerinde usulsüzlük ve tahrifat olduğu gerekçesiyle 17 dosyanın savcılığa gönderilmesi ile devam eden süreç, belediyeye "İmar Yönergesi" kazandırdı!. İmar'da görülen aksaklıklarla ilgili olarak Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü birimlerinde çalışan personele yönelik bir yönerge yayınlayarak yönergede yer alan maddelerin titizlikle uygulanması istendi.

 

23 Aralık 2009

Belediyedeki İmar usulsüzlüğü sonrasında başlayan süreç 23 Aralık’ta aralarında görevden alınan İmar Müdürü de olmak üzere 9 müdürlük görevlisi hakkında İl İdare Kurulu kararıyla soruşturma izni verilmesi kararı alındı.


25 Aralık 2009

Savcılığa intikal eden 17 dosyanın içeriğini oluşturan inşaat projelerindeki konut ve işyerlerinin tapu kütüğüne Malatya Belediyesi tarafından ‘Satılamaz’ şerhi konuldu.

20 Ocak 2010

Saadet Partisi il başkanı Mehmet Asiltürk, imar ve şuyulandırma yolsuzluğu iddialarıyla ilgili "gereğini yapmayan" belediye başkanı ve encümen üyeleri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Asiltürk, yolsuzluk iddialarına konu inşaatlarda faaliyetin devam ettiğine ilişkin "son durum" fotoğraflarını da basın mensuplarına verdi.

21 Ocak 2010

İmar ve şuyulandırma yolsuzluğu- usulsüzlüğü iddialarıyla ilgili olarak Saadet Partisi il başkanı Mehmet Asiltürk'ün açıklamasına, Belediyeden yanıt geldi. Araştırma ve soruşturmanın sürdüğü, sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşılacağı belirtilen belediye açıklamasında, soruşturmaya konu inşaatlarda faaliyetin devam ettirildiği iddiasına karşılık, faaliyetlerini durdurmaları için 14 Aralık'ta muhataplara yazı gönderildiği de kaydedildi. Bu arada, Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki imar yolsuzluğu ile ilgili dosya üzerinde sadece "GİZLİLİK" kararı bulunmasına karşın, Malatya Belediyesi Özel Kalem Müdür Kadir Çelik imzasıyla belediyeden gönderilen açıklamada soruşturma konusunda "YAYIN YASAĞI" olduğu iddia edilmişti. Bu iddianın yaklaşık 10 avukatı bulunan belediyenin ‘Gizlilik’ ile ‘Yayın Yasağı’ kavramlarını birbirine karıştırmasından kaynaklandığı öğrenildi.


4 Şubat 2010

Bazı imar dosyalarında usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığının belirlenmesi üzerine İmar Müdürlüğü arşivinin 2 Kasım 2009’da mühürlenmesiyle başlayan süreç "Kaplumbağa Hızı" yürüyor! Sürecin ilk aşamasında 6, ikinci aşamasında ise 11 olmak üzere toplam 17 dosyanın savcılığa intikal ettirilmesi ile devam eden ve kamuoyunda “İmar yolsuzluğu” olarak bilinen usulsüzlük olayının ortaya çıkarılmasından yaklaşık 3 ay sonra, 1 Şubat 2010 tarihinde bunlardan 13 inşaatın mühürlendiği öğrenildi. Bazılarında çalışma yapılmayan 4 dosya ile ilgili ise bu işlem yapılmadı. Bu arada Savcılığa intikal ettirilen 17 dosyayla ilgili şu ana kadar nasıl bir adli işlem yapıldığı hakkında ise bilgi edinilemedi. Malatya Belediye başkanı Ahmet Çakır, basın mensuplarının bir sorusu üzerine Adliyeye intikal eden 17 dosyadan 13’ünün inşaatının mühürlendiğini” söyledi.

 

16 Mart 2010

Malatya Belediyesi meclisinin “aniden” gündeme getirilen olağanüstü toplantısında, beklendiği gibi “imar usulsüzlüğü ve yolsuzluğu” kapsamında “güya” adli ve idari soruşturması yürütülen dosyaların bir bölümünün cezai işlemlerden kurtulmasını sağlamaya yönelik kararlar alındı. Mecliste bu konuya ilişkin tartışmalar sırasında, AKP’li üye Selim Pilten, söz konusu 13 dosyada “sahte işlem” yapıldığını ve bu nedenle gündeme geldiğini itiraf ederken, “aklama” oylamasına, partili arkadaşları gibi “kabul” oyu kullandı. Geçtiğimiz günlerde CHP İl Başkanlığına seçilen Veli Ağbaba’ya ait bir dosya da “aklama işlemi”ne tabi tutulan dosyalar arasında yeralırken, CHP’li üye Doğan Ağdaş’ın “Bunlara af getirirsek yazık ederiz” şeklindeki tepkisi dikkat çekti.

 

17 Mart 2010

Saadet Partisi (SP) İl Başkanı Mehmet Asiltürk, Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak ile ilgili basından çıkan yolsuzluk iddialarının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın savcıları göreve çağırdığını hatırlatarak “Uzmanların da daha önce ifade ettiği gibi Türkiye’de bir başka örneği bulunmayan Malatya Belediyesi’ndeki bu imar yolsuzluğu ile ilgili olarak Başbakan’ın savcılara yaptığı çağrıyı, Malatya’daki savcıların da duymasını ve gereğini yapmasını bekliyoruz” dedi.

 

Malatya Belediye Meclisi’nin imar yolsuzluğu kapsamındaki dosyalardan 6 tanesini kendilerince aklamak üzere yaptığı olağanüstü toplantısında, yolsuzluğa konu olan firmalarla ilgili yargı kararını beklemeden, Yaka Köyü’nde aldığı arsaların belediyeye bağışının AKP’lilerce kabul edilmesi Malatya’nın “duyarlı” kesimlerini ayağa kaldırdı. Bu arada, il başkanına ait bir dosyanın da “İmar Yolsuzluğu ve Usulsüzlüğü” kapsamında soruşturulduğu olaya ilişkin CHP’den herhangi bir açıklama gelmemesi dikkat çekti.

Hukukçular tarafından ‘Açıkça hukuka aykırı olduğu ve göz göre göre suç işlendiği’ ifade edilen belediye meclisinin aldığı bu kararların iptali için yargıya başvuracağını açıklayan MHP’nin ardından Mimarlar Odası Malatya Şubesi’nden yapılan yazılı açıklamada, 3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırı olarak gerçekleştirilen ve kamu zararına neden olan bu karar ve uygulamaların iptali için yargıya başvurulacağı belirtildi.

 

Öte yandan, MHP ve Saadet Partisi il başkanlarının “direkt” müdahil oldukları, Mimarlar Odası’nın mahkemeye gideceğini belirttiği “İmar Yolsuzluğu ve Usulsüzlüğü” ile ilgili Belediye Meclisi’nin “olağanüstü” toplantısında oluşan son gelişmelere, CHP’nin sessiz kalması dikkat çekti.

 

18 Mart 2010

Malatya Belediyesi'nde ortaya çıkarılan "İmar Yolsuzluğu ve Usülsüzlüğü" iddialarına konu olan dosyalarından birinin sahibi olan CHP'nin il başkanı Veli Ağbaba, konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaparak, olayın mağduru kendileri olduğunu öne sürüp, iş yaptırdığı mimarı ve belediyeyi suçladı.

 

5  Temmuz 2010

Malatya Belediyesi'ndeki imar usulsüzlüğü iddiaları ile ilgili olarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonuçlanarak 45 memur ve sivil şüpheli hakkında, "Resmi belgede sahtecilik, Kamu kurum ve kuruluşu zararına dolandırıcılık, Görevi kötüye kullanma ve bu suça iştirak etmek, İmar kirliliğine neden olma" gibi suç iddiaları ile iddianame hazırlandı ve Malatya 1, Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.

 

 

2 Kasım 2010

Malatya Belediyesi İmar Komisyonu’nda “bir tesadüf ve kuşku” sonucu bazı imar dosyalarında sahte belge, belge tahrifatı, haksız yoğunluk kazanımı gibi 5 ayrı usulsüzlüğün belirlenmesi üzerine 2 Kasım 2009 tarihinde başkanlık makamına iletilmesi ile başlayan süreç 1. yılını doldururken Malatya Cumhuriyet Savcılığı’nın yolsuzluk iddiaları ile ilgili hazırladığı iddianamenin iki ayrı ağır ceza mahkemesinde reddedilmesinden sonra, savcılığın, bu mahkemelerin kararlarının iptali için Adalet Bakanlığı’na başvurduğu öğrenildi.

 

26 Kasım 2010

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, imar yolsuzluğu ile ilgili bir soru üzerine de "İdare olarak gereken her türlü tedbiri aldık, üzerimize düşenleri yaptık. Konu adliyeye intikal etti" dedi.

Malatya Belediyesi tarafından bir yıl önce imar yolsuzluğuyla ilgili 17 dosyanın Adliye'ye intikal ettirilmesi ve bir yıldır bir sonuç çıkmadığı iddiasıyla ilgili soruyu cevaplayan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Zaman zaman bu konuda polemikler yapılıyor, ama konu adliyeye intikal etmiştir. İdare gereken her türlü tedbiri aldık, üzerimize düşenleri yaptık. Konu adliyeye intikal etti. Adliye'de üzerine düşeni mutlaka yapıyor ve yapacaktır. Konu adli süreçte olduğu için fazla birşey söylemek istemiyorum"diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız