SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dr. Fazıl Ercan'ın Seramik Sergisi

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde görevli Dr. Fazıl Ercan'ın "Özden İze İzden Öze" Arslantepe adlı seramik sergisi 5 Nisan Cumartesi günü Kernek'teki Malatya Arkeoloji Müzesi salonunda açılacak.

Serginin açılışının saat 12.30'da yapılacağı ve 21 Nisan gününe kadar açık kalacağı bildirildi.

Malatya Arslantepe de kullanıldığı dönemdeki özellikleriyle tarih yazan Kil Mühür Baskılarını üreten Sanatçılar; gerek toplumsal gerek bireysel sevinçlerini, kederlerini, bölgelerinin coğrafi, sosyolojik-psikolojik yönlerini ruhlarında yoğurup özleştirerek bugüne yansıtmışlar. Bugün de bu izleri ruhunda yoğuran sanatçı; yaşadığı dönemin sancılarını, sevinçlerini geçmişten gelen izlerle birlikte kompoze ederek gelecek nesillere bir anlamda kültür aktarımı da sağlayacak yeni izler ortaya koymaktadır.

Sergi kapsamında ki çalışmalar içerisinde yorumlanan ve kullanılan Malatya Arslantepe Höyük’te bulunan Kil Mühür Baskıları; M.Ö 3300–3000 yıllarına ait olan Saray kompleksi içerisindeki, A tapınağı, güneydeki depo odası ve bu depo odalarının karşısındaki arşivde bulunmuştu.

Tarımsal artı ürün ile seramik üretiminin merkezileştiği, kayıt amacıyla etkin bir mühürleme sisteminin ve yüksek bir bürokrasinin olduğu, güçlü dini, si¬yasi ve ekonomik kurumları olan Arslantepe VIA yerleşmesindeki bu yapı kazı başkanı Sn. Marcella Frangipane tarafından “Erken Devlet Sisteminin Doğuşu veya Erken Merkezi Kent Devleti" olarak tanımlanmakta.

Saray kompleksi içerisinde yaklaşık 2000 adet Kil Mühür Baskısı arşiv şeklinde ortaya çıkarılmıştı. Yazının ve tabletlerin olmadığı bir dönemde, bu mühürlere rastlanılması Arslantepe’nin konumu itibariyle önemli.

Ayrıca burada bulunan mühür baskıları işlevselliği itibariyle dünyada ilk muhasebe sisteminin de temellerini teşkil ettiği kazı heyeti tarafından belirtilmekte.

İşlevsellik anlamında koruma, saklama, arşiv tutma, belge niteliği, kişi ve bir kültüre aitlik anlatması için üretilen mühürlerin üzerlerine işlenen desenlere özenle dikkat edilmiştir. Bunların en güzel örnekleri arasında Zeugma’da ve Arslantepe’de çıkarılan mühürleri sayabiliriz. Amaç olarak üretilen mühürlerin hem de yüzeylerine işledikleri biçimlerle o toplumun ve bireylerin duygularını, kültürel özelliklerini aktarmada, anlatmada bir araç niteliği taşıdığı görülmekte.

Akademisyen-Sanatçı Fazıl ERCAN’ın açacağı sergideki çalışmalarda; bu mühürler üzerindeki biçimler ve Arslantepe Höyükte o dönemki yaşanmışlıklar yorumlanmaya çalışılmakla birlikte, burada bulunan kültürün yok olmasına sebep olan yangına, mimari eleman olarak kullanılan kerpiç formuna, mühürledikleri kapılara ve kapı kilitlerine ve kullandıkları kaplara göndermeler yapıldı.

Malatya’nın Kültür Varlıklarının tanıtımına da önemli katkı sağlayacağı düşünülen, Bilimsel ve Sanatsal bir tez çalışmasının sonucunda oluşan bu sergi 21 Nisan 2008’a kadar Malatya Müzesinde ücretsiz olarak gezilebilecek. Sergilenen eserler 5 nisandan itibaren sanal olarak ta www.fazilercan.com dan ve www.inonu.edu.tr den izlenebilecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız