SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dr. Şener; "Gerekli Hassasiyet Gösterilmeli"

0
Güncellendi - 2016-04-27 02:56:46
Dr. Şener;
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, 11. Avrupa Aşı Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.

"Ülkemizde 1985 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında yapılan çalışmalarla aşı ile önlenebilir hastalıklarda belirgin düşüşler olmuştur. " diyen Dr. Kemal Şener; "Aşılamanın desteklenmesinin sağlanması için 2005 yılından itibaren yürütülen “Aşı Haftası Çalışması” bu yıl 24-30 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir." ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, "Bağışıklama yoluyla vücudun enfeksiyon etkenine karşı direncini artırarak korunma sağlayan biyolojik maddelere AŞI denir.  Hastalık oluşmadan uygulanmış olan aşı sonucu oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır. " ifadelerini kullanan Dr. Şener daha sonra şu ifadelere yer verdi;

"Yapılan bağışıklama çalışmaları ile çiçek hastalığı tamamen yok edilmiş, tetanoz yönünden yenidoğan tetanozu elimine edilmiş ülkeler arasına girilmiş ve  Poliomiyelit (çocuk felci) hastalığında ülkemiz “Poliodan Arındırılmış Bölge” Sertifikası ile belgelendirilmiştir.

Aşı takviminde 2005 yılı sonuna kadar yer alan 7 hastalığa karşı yapılan aşılamaya (difteri, boğmaca, tetenoz, çocuk felci, kızamık, Hepatit-B, verem) ek olarak; 2011 yılına kadar olan zaman içerisinde konjuge pnömokok (zatürre) aşısının eklenmesi ve 2012 yılında Hepatit A ve Suçiçeği aşısı ile birlikte 13 hastalığa karşı aşılama programı yürütülmektedir.

Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değil, kronik hastalığı (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker vb) olan risk grubu kabul edilen erişkinler içinde önemlidir. Kronik hastalığı olanların bağlı olduğu Aile Hekimine başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmesi gereklidir. Sağlık personelinin ve risk grupları hem kendi hem de çevresinin sağlığı açısından durumlarına uygun olan aşıları olması önem arz etmektedir.

İlimiz Seyahat Sağlığı Hizmeti veren 30 ilden bir tanesi olup Halk Sağlığı Müdürlüğümüzde yurtdışına çıkacak olan vatandaşlarımıza hastalık açısından danışmanlık hizmeti verilmekte ve seyahat edilecek yere göre uygun aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ayrıca Hac ve Umreye gidecek olan vatandaşlarımıza Toplum Sağlığı Merkezi tarafından aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Yurtdışına çıkacak vatandaşlarımızın bağışıklığın oluşması için seyahate çıkmadan en az 10 gün önce aşılarını yaptırmaları gerekmektedir.

Aşı Takviminde yer alan aşılar Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Grip Aşısı, Zatürre Aşısı ve Hepatit A Aşısı risk gruplarına SGK tarafından ödenmektedir.

Ailelerin, çocukluk yaş grubu rutin aşıların yaptırılmasına gereken hassasiyeti göstermesinin geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlığı için oldukça önemli olduğunu belirtir, halkımıza sağlıklı günler dilerim. "

Kaynak : Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • CUMALİ (7 yıl önce)
    SAYIN MÜDÜRÜM BU ÖZEL HASTAHANELERDE YAPILAN UYĞULAMA YANLIŞ HER GELEN HASTAYA YAT AMALİYAT EDELİM BU İŞİ BİR TAKİBE ALIN LÜTFEN
    0
    0
    Yanıtla