SON DAKİKA
SON DEPREMLER

DSB'ye Belediye Kıyağı!

A- A+ PAYLAŞ

Derme Sulama Birliği (DSB)’ne, Malatya Belediyesi yönetimi tarafından Belediyenin zarara uğratılması da aralarında olmak üzere birçok konuda ayrıcalık yapıldığı Belediye Meclis Denetim Komisyonu raporunda yer aldı. DSB’ye ait araçların belediyece kiralanması protokolünde bulunması gereken bir çok evrakın olmadığı ve DSB’ye gösterilen ayrıcalıklara bir anlam verilemediği, bu kadar eksikliğe ve belediyenin yakıttan dolayı alacağı olmasına rağmen araç kiralama bedelinin peşin olarak ödenmesine bir anlam verilemediği de belirtildi. İddialar, Cemal Akın'ın belediye başkanı, Muharrem Çamurlu'nun da birlik başkanı olduğu dönemi kapsıyor.

DSB’ye tanınan ayrıcalıklardan bazıları raporda;

* Malatya Belediyesi ile DSB ile imzalanan protokol dosyasında Belediyeye bağlı hiçbir birimin araç kiralama talebi evraklarının olmadığı,
* Ödemenin peşin mi yoksa bölünerek mi ödeneceği belirtilmediği halde ödemenin peşin yapıldığı,
* Araçların çalışır olarak teslim alınacak hükmü olmasına rağmen, evrakların arasında Makine İkmal Müdürlüğü yetkilileri veya başka teknik elemanlardan oluşturulmuş komisyon tarafından teslim alındığına dair tutanakların olmadığı,
* Protokol yapılması için Başkanın yetki verme yazısı bulunmadığı ve protokolün Belediyeyi temsilen başkan yardımcısı tarafından yapıldığı,
* Kiralanan araçların 9 ay gibi bir süre çalışmalarına rağmen 1 yıllık peşin ödeme yapıldığı, belirtildi.

Raporda ayrıca, “Fazla ödeme yapılan miktarın DSB’den tahsil edilmesi, mümkün olmadığı takdirde fazla ödemenin muhasebe ve harcama yetkililerinden tahsil edilmesi sağlanmalıdır,
Belediye tarafından DSB’ye benzin ve motorin alacaklarından yıl içerisinde ödenmemiş olan belediyenin motorin ve benzin alacağının söz konusu kiralanan araç ödemesinden Belediyenin alacağının tahsil edilerek bakiyesinin ödemesi düşünülmemiş” kaydı yeraldı

Malatya Belediyesi’nin geçen dönem meclis üyeleri AKP’li Başkan Vahap Ergün, Metin Mandal, Serdar Kayagül ve Basri Akatay ile MHP’li Mehmet Keten tarafından hazırlanan ve 29 Mart yerel seçimlerinden oluşan yeni belediye meclisinin Nisan ayındaki ilk toplantısına getirilen, Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından “gereği yapılacak” sözü verilen Meclis Denetim Komisyonu Raporu’nda DSB’ne ayrıcalıklar tanındığı ima edildi. Ve Belediyenin alacağının tahsil edilmesi, tahsili mümkün olmadığı takdirde fazla ödemenin muhasebe ve harcama yetkililerinden tahsil edilmesi önerisi getirildi.

Raporda DSB ile ilgili yer alan değerlendirmeler bölümünde;
“ … DSB ile Belediye arasında 2 iş makinesi, 2 binek otomobil, 2 kamyon, 1 kamyonet ve 1 traktör Belediye hizmetlerine kiraya verilmesi hususunda 05.06.2008 tarihinde protokol tanzim olunmuş, protokolün 1. maddesinde Kiralanan araçların kira bedelleri toplam 100.000.00 YTL olduğu KDV’sinin ayrıca ödeneceği belirtilmiş ancak kira bedelinin peşin mi Belediye hizmetlerinde halen çalışan yoksa diğer kiralık araçlar gibi aylara bölünerek mi ödeme yapılacağı belirtilmediği halde peşin ödeme yapılmıştır.

Bunların öncesinde evraklar içerisinde araçların kiralanması için hiçbir birimin araç kiralamaya ait taleplerinin bulunmadığı, DSB ile Belediye Başkanlığı arasında protokol yapılması için Başkanın yetki verme yazısı bulunmadığı ve protokolün Belediyeyi temsilen başkan yardımcısı tarafından yapıldığı,

7 Maddede araçlar çalışır vaziyette eksiksiz olarak Malatya Belediyesince teslim alınacak denilmesine rağmen, Makine İkmal Müdürlüğü yetkilileri veya başka teknik elemanlardan oluşturulmuş komisyon tarafından teslim alındığına dair bir tutanak bulunmadığı,

Bu kadar eksiklikler içerisinde böyle bir ödemenin nasıl yapıldığı, ayrıca söz konusu 8 aracın 03.07.2008 tarih ve 3431 sayılı Encümen kararı ile 90.000.00 YTL bedel ile protokol hükümleri çerçevesinde DSB’den kiralanması kararlaştırmıştır.

Ancak 7. madde de 29.02.2009 tarihinde kira süresinin bitecek olmasına rağmen 05.06.2008 tarihinde imzalanan protokole göre yaklaşık kira müddetinin 9 ay gibi bir süre olduğu görülmektedir. 1 yıllık peşin olarak ödenmiş olan KDV dahil 106.200.00 YTL den 79.650.00 YTL ödeme yapılması gerekirken fazla ödemede bulunulan 26.550.00 YTL’nin ilgili DSB’den tahsil edilmesi, mümkün olmadığı takdirde fazla ödemenin muhasebe ve harcama yetkililerinden tahsil edilmesi sağlanmalıdır.

Ayrıca DSB’ne Belediye tarafından verilen benzin ve motorin alacaklarından 2008 yılında ödemedikleri 21.746.37 YTL’nin 2009 yılına devrettiği evrakların tetkikinden anlaşılmıştır. Yıl içerisinde ödenmemiş olan Belediyenin motorin ve benzin alacağının söz konusu DSB’den belediyece kiralanan kira ödemesinden Belediye alacağının tahsil edilerek bakiyesinin de ödenmesi düşünülmemiştir.

Söz konusu DSB’den Belediye alacağının tahsil talebinde bulunulması, tahsil edilemediği takdirde gecikme faizi ile birlikte yasal yollardan tahsil edilmesine dair çalışmalar yapılmalıdır.” şeklinde saptamalara yer verildi.

AKIN VE ÇAMURLU DÖNEMİ..
Denetim Komisyonu'nda yeralan iddialar, Cemal Akın'ın Malatya Belediye Başkanı, meclis üyesi ve yakın dostu Muharrem Çamurlu'nun da Derme Sulama Birliği başkanı olduğu dönemi kapsıyor.

29 Mart'ta Belediye Başkanlığına Ahmet Çakır'ın seçilmesinden sonra Derme Sulama Birliği yönetimi için seçim yapılmış, Çamurlu yeniden aday olmazken, birlik başkanlığına Abdullah Polat getirilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız