SON DAKİKA
SON DEPREMLER

DSİ'de Vekil Başkanlığında!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da yaşanan kuraklık ve sulama sıkıntısı, Devlet Su İşleri'nde (DSİ) yapılan bir toplantı ile değerlendirmeye alındı.

DSİ Malatya Şube Müdürlüğü'nde yapılan toplantıya, AKP Malatya milletvekili Öznur Çalık, Battalgazi İlçe Kaymakamı Abdulkadir Demir, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Nevzat Aksoy ve AKP İl Başkanı Ahmet Çakır'ın yanı sıra Sulama Birliği başkanları katıldı.

Malatya milletvekili Öznur Çalık, Malatya'da yaşanan kuraklık ve sulama ile ilgili sıkıntının kendilerine iletildiğini belirterek, "Malatya'da da, tüm dünyada yaşandığı gibi bir kuraklık var. Yerel ve özelde Malatya'da Battalgazi ilçemizde sulamayla ilgili çok ciddi sıkıntılarımız vardı. Bununla ilgili çok ciddi yol katedildi. Battalgazi'de yaşanan kuraklığın ortadan kaldırılması söz konusu değil. Bize iletilen sıkıntılardan yola çıkarak görüşmelerimiz oldu. Şahnahan Kanalı ve Derme Kanalı'yla ilgili çalışmalar yapılıyor. Kısa, orta ve uzun vadeli çalışmaları değerlendiriyoruz" dedi.

Battalgazi İlçe Kaymakamı Abdulkadir Demir ise, "Battalgazi ilçemizin dışında Türkiye'nin her yerinde kuraklık sıkıntısının yaşandığı herkesin malumudur. En fazla kuraklığı yaşadığımız kısım Şahnahan A Kanalı. Bir şeyler yapılıyor. Şahnahan A Kanalı ile ilgili olarak Topraktepe'den 250 litre su alma çalışmamız devam ediyor. 8 tane sondaj vurulmuş durumda, son suya yetiştirilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Kırsal Kalkınma Projesi çerçevesinde 14 bin dönümü ilgilendiren bir proje yaptık. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu projeleri değerlendirecek" şeklinde konuştu.

DSİ Bölge Müdürü Nevzat Aksoy da küresel ısınmayla birlikte kuraklık sıkıntısının yaşandığını belirterek, "Küresel ısınma beraberinde kuraklığı getirdi. Kuraklığı en fazla hissettiğimiz bölgelerden birisi de Malatya. Doğru dürüst yağış almadık. Dağlardaki karlar eriyip akmayınca da kuraklık yaşandı. Çat Barajı'nda geçen sene bu zamanlar 67 milyon metreküp su varken bugün 30 milyon metreküp su bulunuyor. Yani, yaklaşık 30 milyon metreküp su açığımız var. Şahnahan A Kanalı'nda yaşanan su sıkıntısını biz de yaşıyoruz. Çat Barajı'nda sürekli bir çalışma var. Tabii Battalgazi'de yaşanan kanalizasyon ile sulama hiç hoş bir şey değil, bunu hiç birimiz tasvip etmiyoruz. Ama çözümsüz değil, oturmuyoruz ve gerekli çalışmaları yapıyoruz. Kısa vadede 8 adet derin kuyu açtık Şahnahan A Kanalı'nda. İki ayda çalışmalar bitti. Çalışmalar o kadar yoğun ve profesyonel sürdürüldü ki, bin 400 metre kuyu açtık.

Diğer yandan, Topraktepe mevkiinden Şahnahan A Kanalı'na takviye amacıyla Battalgazi Sulama Birliği'ne saniyede 250 litre su tahsisi verdik. Şu anda en kısa olarak 15 gün içerisinde saniyede 250 litre suyu Topraktepe'den Şahnahan'a vereceğiz. Ayrıca, 8 adet kuyunun pompa alımıyla ilgili ihaleye girildi. Özel girişimler ile durumun aciliyeti de göz önüne alınarak en kısa sürede pompa alımları yapılacak. Eylül'ün ilk haftasında biz bu pompaları Şahnahan A Kanalı'na takviye amacıyla kuyuların başına monte edeceğiz. Burada bir takım proje çalışmalarını sürdürüyoruz. Çalışmalar ile 7-8 milyon metreküp suyu rezervuarda tutmayı düşünüyoruz. Eğer tutarsak gelecek sezon sulamada Şahnahan A Kanalı'na bu suyu vereceğiz. Uzun vadede çözüm için hassas ve ciddi çalışmalar yapılıyor. Yüzeysel sulama dediğimiz, çiftçilerin vahşi sulama olarak adlandırdıkları sulama yerine basınçlı boru şebeke sistemine dönüyoruz. Biz bunları yıldızlama yaparak çalışmaları başlattık. Çiftçilerimizden ricamız, suladıkları suyun parasını bire bir vermeleri. Hakikaten çok kıymetli ve alternatifi olmayan tek madde sudur. İleride suyu kullanmak için tabiri
caizse turşusunu kuracağız. Şu anda Çat Barajı'nda ölü hacme geçtik. Teşkilat olarak ölü hacmi fazla kullanmak istemeyiz. Şu anda sıkıntı gördüğümüz için ek tedbirler almaya başladık. 12 adet pompa tahsis edip Derme Sulama Birliği ve çiftçilerimizin su ihtiyacını kapatmak için çalışıyoruz. Arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Salı günü nasip olursa suyu vereceğiz. Türkiye'de ölü hacimden su alınması olağan bir şey değildir. Şahnahan B Kanalı'na Medik Barajı'ndan takviye yaparsak 10'da 1 ekonomik olacak
şekilde çiftçilerimiz ekonomik sulama yapabilecek. Su parayla değil, suyun parasını verseniz bile hoyratça kullanamazsınız" ifadelerini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız