SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Düğünde Tüfenk- Piştov Atılmaya..''

A- A+ PAYLAŞ

Harput Eyalet Valisi Yusuf İzzet Paşa'nın, Malatya Sancağı'na da duyurduğu, 10 Haziran 1850 tarihli bir yasak.. Aradan 155 yıl geçmiş olmasına karşın, hala Türkiye'nin gündeminde olan bir konuyla ilgili, bu yasak..

Paşa, "Düğünlerde tüfenk- piştov ateş edilmesini" yasaklamış, bu emirle.. En son Malatya'da, üniversite öğrencisi Begüm Kartal'ın, arkadaşının kına gecesine bahçe dışından açılan ateş sonucu ölümüyle gündeme gelen, "yerli yersiz silah kullanımı" konusu, bundan 155 yıl önce de gündemdeymiş.

O zaman Malatya Sancağı'nın bağlı olduğu Harput (Elazığ) Vilayeti'nin Valisi Yusuf İzzet Paşa'nın, Malatya Sancağı'na da yazılı emirle duyurduğu yasağı içeren metin, Adnan IŞIK'ın 1998'de yayınladığı "MALATYA 1830- 1919" adlı kitabın, 549'uncu sayfasında "Düğünlerde Tüfenk ve Piştov Atmak Yasağı" ara başlığıyla yeralmıştı.

İşte kitaptaki o bölüm..

…

DÜĞÜNLERDE TÜFENK ve PİŞTOV ATMAK YASAĞI

"Taşralarda vuk'u bulan arus cemiyetlerinde, kurşunlu tüfenk ve piştov endaht...'' yani yapılan düğün toplantılarında kurşunlu tüfenk ve piştov ile ateş etmek... yasaklanmıştır. Bu durumu, Harput Eyaleti Valisi Yusuf İzzet Paşa, idaresi altındaki bütün sancak ve kazalara "ilan ve işaat- duyurma", kılmaktadır.

Yasak Malatya için de geçerlidir. Fi 29 Receb, sene 1266 (miladi 10 Haziran 1850) Harput Eyaleti Valisi, Mazhar Yusuf İzzet (mühür)..

…

Kitapta, emirde geçen "Piştov" (fotoğraftaki silah) hakkında da "Tabanca'dan evvel kullanılmış olan ibtidai (ilkel) silahlardan birinin adıdır. Miladi 1800 senesinde ordu kadrosundan çıkarılmıştır" bilgisi yeralıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız