SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dün Bulundu, Bugün Sergide

0
Güncellendi - 2017-12-28 04:12:21
Dün Bulundu, Bugün Sergide
A- A+ PAYLAŞ

Doğanşehir ilçesindeki bir bahçede bulunan yaklaşık 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen küp (pithos), Malatya Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Pişmiş topraktan çark yapımı olan küp, kentte bu zamana kadar yapılan kazılarda elde edilen eserler içerisinde, kendi kategorisinde, bu büyüklük ve sağlamlıkta ele geçirilen tek eser olarak dikkati çekiyor.

Malatya Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Kenan Özdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sözlü ihbar sonucunda eserin bulunduğunu ve bir gün süren özenli çalışma sonucunda müzeye getirildiğini belirtti.

Küpün bulunduğu alanın yeniden incelendiğini kaydeden Özdaş, çalışmaların tamamlanmasının ardından alanın tescili için Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne müracaatta bulunulacağını söyledi.

Küpün 135 santim yüksekliğinde, 92 santim çapında olduğunu anımsatan Özdaş, "Müze müdürlüğümüzde bu büyüklükte kendi formunda sağlam denilebilecek tek eserimiz. Envanter kayıtlarımızda böyle bir eser yoktur. Daha önceki kurtarma, yüzey, sondaj kazılarımızda ve bilimsel kazılarımızda bu büyüklükte ve çapta bir eserimiz bulunmamaktadır." diye konuştu.

Özdaş, küpün 2 bin yıllık olduğu tahmini dile getirerek "Dönemin buzdolabı, saklama kapları diyebiliriz eser için. İçinde tahıl saklanabilir ya da soğuktan koruması gereken yiyecekler. Pişmiş topraktan çark tekniği kullanılarak yapılan küpün üstünde ise kabartma halinde 4 kademelik bir desen bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Ozan Işık (6 yıl önce)
    İlçem olan Doğanşehir eski bir Roma şehri. İlçenin içinde Roma Dönemi'nden kalma duvarlar, altından kapı vardı. Sâhipsizlikten ve câhil insanların yüzünden yok oldu gitti. Araştırılsa daha nice değerli eser çıkabilir. Küpü bulan ve yetkililere haber veren duyarlı hemşehrime teşekkür ederim. Ha! Küpün içinde altın vardı da bulan adam aldı mı merak ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (6 yıl önce)
    Sayın müze görevlileri veya,tarihi eserlerle ilgilenen görevlileri bu konularda Doğanşehire daha özel ilgileri olsa buna benzer envanterler bulabilirler,sahi bir mozaik bulunmuştu ne oldu .................
    0
    0
    Yanıtla
  • Karaca mozaiğinden bahsediyorsanız, o mozaik müzenin içinde.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 yıl önce)
    Açık alanda sıcak ve soğuktan etkilenir ve bence yıpranır Kapalı alanda sergilenmesi daha uygundur. Bunu en iyi arkeologlarımız bilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • kombi (6 yıl önce)
    Medeniyetler Diyarındadayız.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyali (6 yıl önce)
    MAAŞALLAH Bu ne hız? Ellerinde küp mü kalmamış? Açık havada orta yerde 2.000 yıllık bir buluntu sergilenir mi? Metal değil, sakarın birinin gazabına gelebilir. Bence delikten top geçirme oyunu için çok uygun. Allah akıl versin, bizlere de sabır...
    0
    0
    Yanıtla