SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünya Ajansları Türban Kararını Böyle Duyurdu

A- A+ PAYLAŞ

Dünyanın önemli haber ajansları Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını flaş olarak verdi. Ajanslar mahkemenin yasayı laikliğe aykırı bulduğu için iptal ettiğini belirtti.

Reuters: Reuters haber ajansı, Türk Anayasa Mahkemesi'nin kadınların üniversitelere türban takarak girmesi için anayasada yapılan değişiklik kararını iptal ettiğini belirtti. Reuters, Anayasa Mahkemesi'nin yasayı iptal kararında laikliğe aykırı olduğu vurgusunu yaptığını duyurdu. Ajans Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla AKP'ye büyük darbe indirdiği yorumunu yaptı.

AP: AP haber ajansı, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde İslam sembolü olan başörtüsünün takılmasına izin vermediğini duyurdu. Ajans haberinde, mahkeminin bu karanın muhafazakar İslamcı hükümet için bir yenilgi olduğunu yazdı. Haberde AKP'nin üniversitelerde türban yasağını dini ve kişisel özgürlük çerçevesinde kaldırmak istediği vurgusu yapıldı.

AFP: Fransız haber ajansı AFP de, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türbanın serbest bırakılması için anayasada yapılan yasal değişikliği laikliğe aykırı bularak iptal ettiğini duyurdu.

BBC: İngiliz televiyonu BBC de Türk Anayasa Mahkemesi'nin türban reformuna izin vermediğini belirtti. Haberde, "Türkiye’nin en yüksek mahkemesi, üniversite öğrencilerine Müslüman başörtülerini kullanmaya izin veren, parlamentonun yaptığı reformu iptal etti. Mahkeme, Şubat ayındaki düzenlemenin anayasanın laik ilkelerinin ihlali olduğunu söyledi” dedi.

Der Spiegel: Alman Der Spiegel dergisi de internet sayfasında flaş olarak verdiği haberde, Anayasa Mahkemesi'nin Erdoğan'nın türban konusunda yaptığı reformu iptal ettiğini yazdı. Haberde bundan sonra da Türk üniversitelerine türban takarak girilmesinin yasak olduğu belirtildi. Der Spiegel, Anayasa Mahkemesi kararıyla Türkiye'de muhafazakar İslamcı AKP ile laik güçler arasındaki çatışmanın daha da artacağı yorumunu yaptı.

Die Welt: Alman Die Welt gazetesi de internet sitesinde Anayasa Mahkemesi'nin türban yasasını iptal kararını birinci haber olarak verdi. Haberde Yüksek Mahkeme'nin tartışmalı kararı iptal ettiği belirtildi. Haberde ayrıca AKP hakkında açılan kapatma davasına vurgu yapılarak, bu kararın kapatma davası için bir işaret olduğu yorumu yapıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız