SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünya Basını Kaddafi'ye Ateş Püskürüyor

A- A+ PAYLAŞ

Dünya basını, Libya Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının protestoculara ateş açmasını sert bir dille eleştirdi. En ağır yorumlar İngiliz basınında yer aldı.

TIMES: Lanet olası albay
Libya'da savaş uçaklarının başkent Trablus'ta demokrasi yanlısı protestocuları bombaladı. Öte yandan savaş uçakları, göstericilerin elinde bulunan Bingazi'ye bombalı saldırı düzenledi.

Bu gelişmeler sonrası, bazı pilotlar ve diplomatlar Kaddafi rejimini terk ederek göstericilerin tarafına geçti. Libya'nın Birleşmiş Milletler delegasyonu da isyana katıldı.

Başyazı: Zorba yönetimin son durağı

Kaddafi rejiminin, göstericilere ateş açıp, daha fazla kan dökülmesi sözü vererek, zalimliğini gösterdi. Batının Kaddafi'ye, gecikmeksizin görevi bırakması için baskı yapması gerekiyor.

INDEPENDENT: Zalim, mağrur, kana bulanmış (Robert Fisk)
Zalim, mağrur, kana bulanmış ve 40 yıldan fazla terör ve baskının ardından acaba şimdi kesinlikle gidiyor mu? Trablus'un zorbası silah sesleri ve alevler arasında çöktü.

Ortadoğu'nun her yerinde olduğu gibi Kaddafi'nin çöküşünden önce de tarihi bir açıklama gelecektir. Kaddafi'nin muhalifleri yıllarca onu öldürmeye çalıştılar, Bingazi sokaklarında İslamcılar olarak ayaklandılar. Ama Kaddafi, hepsini cezalandırdı.

Başyazı: İngiltere Kaddafi'yi fazla sıkı kucakladı

Kaddafi, İngiltere'nin konfor için biraz fazla sarıldığı bir lider. İngiltere-Libya ilişkileri 1984'te, Lonra'daki Libya Büyükelçiliği'nden açılan ateş sonucu bir İngiliz polisinin ölümünden sonra gerildi. İlişkiler 2004'te eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Libya ziyaretiyle yeniden düzeldi.

NEW YORK TIMES: Kaddafi’nin zayıflayan iktidarı savaş uçaklarıyla saldırıya geçti
Libya lideri Albay Muammer Kaddafi’nin gücü giderek gücünü kaybeden iktidarı, helikopter ve savaş uçaklarıyla etrafı sarılan Trablus’taki protestoculara güvenlik güçleri ve milis kuvvetiyle karşılık verdi.

Görgü tanıkları, Pazartesi gecesi itibariyle Trablus sokaklarının Kaddafi’ye bağlı özel birlikler ve paralı askerlerle dolduğunu belirtti. Emirlerden muaf olarak etrafa ateş açan askerlerin yanı sıra, savaş uçakları şehri bombaladı, helikopterler protestocuları hedef aldı.

Milis kuvvetleri, Yeşil Meydan'a gelerek protestocuların üzerine ateş açarak dağılmalarını sağladı. Ardından, Kaddafi destekçileri meydana girdi. Trablus’taki halk artık evinden dışarı adım atmaya korkar bir hale geldi.

EL CEZİRE: Güvenlik güçleri Libya’da protestocuları katlediyor
Libya’da protestocular, güvenlik güçlerinin savaş uçakları ve gerçek mermiler kullanarak kendilerini “katletmeye çalıştıklarını” belirtti. Güvenlik güçleri, Kaddafi’nin iktidarını korumak için kanlı bir operasyon başlattı. Başkent Trablus ve diğer şehirlerde insanların üzerine ateş açılıyor.

Libya’nın Hindistan eski Büyükelçisi Ali El Esavi ve görgü tanıkları, savaş uçaklarının protestocuların üzerine bomba yağdırdığını belirtti. El Cezire’ye konuşan Libyalılar, Salı günü savaş uçaklarının Trablus’u yeniden bombalamaya başladıklarını, paralı askerlerin şehir halkına ateş açtıklarını söyledi.

XINHUA: Libya’da şiddet öldürücü seviyeye ulaştı
Dubai merkezli El Arabiya televizyonu, Libya güvenlik güçlerinin Trablus’ta hükümet karşıtı göstericiler üzerine el bombaları attığını, savaş uçaklarının ise askeri tesislere gitmekte olan protestoculara bomba yağdırdığını belirtti.

Televizyon, sadece Pazartesi günü yaşanan şiddet olaylarında ölen kişi sayısının 160 olduğunu belirtti. Bu arada, bazı askeri ve polis birliklerinin protestoculara katılmasıyla Libya Muammer Kaddafi’nin üzerindeki baskı giderek arttı. Oysa, Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam, ordunun hala babasının arkasında olduğunu belirtmişti.

Libyalı Müslüman bilginler ise fetva yayımlayarak tüm Müslümanların protesto hareketine katılmasını istedi.

GUARDIAN: Kaddafi, iktidarı elinden giderken, etrafa saldırıyor
İktidardaki gücü gün geçtikçe zayıflayan Muammer Kaddafi'nin güvenlik güçleri Trablus'taki kalabalık üzerine ateş açtı. Protestoculara gösterilen bu sert tepki, Arap dünyasındaki demokrasi hareketlerine şu ana kadar gösterilen en kanlı cevap oldu.

El Cezire televizyonuna konuşan bir Trabluslu, "Ölüm her yerde... Dünya neden sessiz" dedi.

DAILY MAIL: Zalim kaçışta

FINANCIALTIMES: Çaresiz Kaddafi zar zor dayanıyor

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız