SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünya Benzeri Gezegen!

A- A+ PAYLAŞ

İngiliz Guardian gazetesi uzay bilimi açısından çok önemli bir buluşu duyurdu. Yıllardır sorulan, 'Dünya'dan başka hayat var mı sorusuna' acaba bu gezegenle cevap bulunacak mı?

İşte o haber:

Gök bilimciler tarafından uzayın, “Goldilocks bölgesi” olarak bilinen noktasında “Gliese 581g” adı verilen bir gezegen keşfedildi.

Gezegende su olma ihtimalinin çok yüksek olduğu ve Dünya’ya kıyasla atmosferi biraz daha soğuk olan gezegenin yaşama elverişli olabileceği belirtildi.

Gök bilimcilerin keşfettiği, 'kırmızı cüce' olarak bilinen küçük ve soğuk gök cisimleri sınıfına giren Gliese 581’in, neredeyse Dünya ile aynı büyüklükte olduğu belirtildi. Yıldızın gezegenimize uzaklığı ise 20 ışık yılı, yani yaklaşık 200 trilyon kilometre.

Yıldızın keşfedildiği ve “Goldilocks bölgesi” olarak bilinen bölge, yüzey sıcaklıklığı suyun oluşumuna izin veren yıldızları barındırıyor.

California Üniversitesi’nde gök bilimci olan Steven Vogt, “Bu gezegenin yaşama olanak verme olasılığı çok yüksek. Atmosfer sıcaklığı sıvı su oluşumuna olanak verecek şekilde ne çok soğuk ne de çok sıcak. Bu yıldızı keşfetmiş olmamız, aynı bölgede benzer yıldızların da bulunma ihtimalini artırıyor” dedi.

Eğer Gliese 581’in yaşama olanak veren özelliklere sahip olduğu kesinleşirse, bugüne dek Dünya’nın ardından en çok yaşam olanağı sunan ilk gezegen olacak. Gök bilimciler, Dünya’nın üç ile dört katı daha fazla yoğunluğa sahip Gliese 581’in, kendi Güneş’inin etrafındaki dönüşünü 37 günde tamamladığını belirtti. Kayalık bir yapıya sahip olduğu düşünülen gezegen atmosfere sahip olmasını sağlayacak yerçekimine de sahip.

Bilim insanları, bugüne dek Güneş Sistemimiz dışında yaşama olanak verebileceğini düşündükleri 400 yıldız keşfetti. Ancak bunların çoğu Jüpiter tarzı yaşama olanak tanımayan gazlardan oluşan gezegenler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız