SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dünya Bizimle İlgileniyor'

A- A+ PAYLAŞ

İspanya'dan yaş meyve ithalat ve ihracatı ile ilgili 11 kişilik bir heyet Malatya'ya geldi. İspanyolların kayısıyla ilgili kurum ve kuruluşları ziyaret edip, görüş alışverişinde bulundukları bildirildi.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, İspanyol heyetinin ziyareti ile ilgili olarak şu bülteni yayınladı:

"Uluslararası alanda gelişmiş bir enstitü olmak amacıyla emin adımlarla ilerleyen Meyvecilik Araştırma Enstitüsü kayısı üreticisi için çok önemli bir adım daha attı.

İspanya’nın Katalunya bölgesinde bulunan ve İspanya’da yaş meyve üretiminin çok yoğun yapıldığı Lerida kentinden gelen “Catalonia Qualitat” adlı üretici birliği heyeti Enstitü’nün konuğu olarak Malatya’daki yaş ve kuru kayısı tesislerinde incelemelerde bulundu. Merkezi İstanbul’da bulunan COPCA’nın (Consortium for Commercial Promotion of Catalonia) Türkiye Müdürü Ali Kahvecioğlu liderliğindeki heyet Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nü de ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında da bilgi aldı.

Catalonia Qualitat Üretici Birliği Müdürü Manuel Simon Barbero “İspanya’dan diğer ülkelere yaş meyve ihracatı ve ithalatı yapıyoruz, Malatya’ya da yaş kayısı ihracatı yapabilmek amacıyla bilgi edinmek için 11 kişilik bir grupla geldik” dedi.

Enstitü Müdürü Yaşar Zengin ise “Kuru kayısıda pazarlama sorunları yaşayan Malatya, son yıllarda yaş kayısı satımı ve ihracatı ile pazar olanaklarını arttırmaya çalışıyordu. Şimdi İspanyol dostlarımızın tecrübeleri ve ilimizdeki ihracatçılarla kuracakları işbirliği imkanları ile Malatya’da kayısının pazarlama sorunu kalmayacaktır. Kayısımızı dünyaya satabilmek için elimize iyi bir fırsat geçmek üzeredir. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz gerekir. Enstitü olarak bu fırsata kapı araladığımız için gururluyuz. Kayısının sorunlarının çözümüne dönük çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

İspanya’dan gelen grup incelemelerini Diyar Tarım ve Tat Gıda tesislerinde yaparken, Diyar Tarım’ın sahibi Alişan Özden “Bu hizmet Malatya için yapılan bir hizmettir. İşletmemizin kapıları bu tür faaliyetler için her zaman açıktır. Bu tür fırsatlarla bizleri karşılaştıran Meyvecilik Araştırma Enstitüsü iyi işler yapmaktadır. Her zaman yanlarındayız” derken, Tat Gıda’nın sahibi Doğan Canbay’da yaş kayısı tesislerini gezdirirken “Malatya’dan ilk yaş kayısı ihracatını yapan firma olarak 2000 ton yaş kayısı işleme kapasitesine sahibiz. Bu tür imkanlar olursa ve yaş kayısı talebi artarsa kapasitemizi arttıracak yatırımlar yapabiliriz” dedi.

İspanyol heyet Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret etti. Toplantı salonunda yaş kayısı ihracatçıları ile buluşan heyet yapılabilecek işbirliği imkanlarını tartışıldığı çok verimli bir toplantıya da katıldı. Ön bilgi edinmek için gelen heyet yaş kayısı ihracatının artmasında Malatya için önemli bir fırsat olarak görülüyor. Çünkü heyet Malatya’da yatırım yapmak yerine, Malatya’daki ihracat yapan firmaların tesisleri üzerinden yaş kayısı ihracatını hedefliyor.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nde kayısı üzerine yapılan çalışmalar hakkında Enstitü Müdür Yardımcısı K. Uğurtan Yılmaz’dan bilgi alan İspanyol heyette yer alan ve Katalunya’da Lerida’da bulunan Gıda ve Zirai Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Simon Alegra ile Catalonia Qualitat Üreticiler Birliği Müdürü Manuel Simon Barbero Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nden teknik bir heyeti İspanya’ya davet etti.

Enstitü Müdür Yardımcısı Yılmaz “Bu tarihi bir fırsat demektir. Her zaman soğuk hava deposu varlığının arttırılması gerektiğini söylüyorduk. Şimdi bu fırsatı değerlendirebilirsek ve soğuk hava depolarını da kısa zamanda kurabilirsek Malatya’nın kayısı sorununu yaş kayısı ihracatıyla çözeriz. Hatta üretimimizi arttırmak için çaba bile harcamak zorunda kalabiliriz. Artık modern bahçeler kurma zamanı da yaklaşıyor. Dünya bizimle ilgileniyor, bizi keşfediyor. Ama bizde onların isteklerine göre hareket etmek zorundayız. Bunu başarırsak Malatya dünyanın yaş kayısı merkezlerinden birisi olabilir. Kirazda ülke olarak bunu başardık, kayısı da neden yapamayalım” diyerek sözlerini tamamladı.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız