SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünya Dışında Yaşam Arayışları

A- A+ PAYLAŞ

ABD Ulusal Havacılılk ve Uzay Dairesinin (NASA) bilim adamları, güneş sisteminde dünya dışı potansiyel yaşam şekilleri keşfedebilecek 28 özel görev projesini incelemeye aldı.

ABD'nin New York kentindeki Cornell üniversitesinde gezegenbilimci olarak görev yapan, Amerikan Bilimler Akademisinde NASA için araştırma tavsiyeleri komitesinin başkanı olan Steve Squyres, "Astrobiyoloji ve dünya dışı hayat şekillerini aramak, artık güneş sistemini araştırırken yapmamız gerekenlerin anahtarını teşkil ediyor" dedi.

Squyres, NASA bilim adamlarının, aralarında robotik alanındaki projeler, Merkür gezegenine inebilecek bir uzay gemisi ve uzaydaki cisimlerin yakınından geçebilecek uzay araçlarının da bulunduğu 28 proje üzerinde durduğunu belirtti.

2004 yılının Ocak ayında 90 gün sürecek görevler için Mars'a gönderilen Spirit ve Opportunity adlı iki gezgin robotun yapımına katılmış olan Squyres, uzay araştırmalarında ayrıcalıklı bir konumda bulunan Mars gezegeni için bilim adamlarının, kızıl gezegenin toprağından dünyaya örnekler getirebilecek üç bölümlü bir görev üzerinde çalıştığını bildirdi.

Squyres, ABD'nin Texas eyaletinin Houston kentinde düzenlenen ve 700'e yakın araştırmacıyı bir araya getiren yıllık uluslararası Astrobiyoloji konferansı çerçevesinde yaptığı basın toplantısında, "Mars'tan gelecek örnekler bize gezegende geçmişte veya bugün yaşamın var olup olmadığı konusunda önemli bilgiler sağlayabilecek" dedi.

Squyres'e göre, Mars'taki araştırma görevinin başka bir amacı da Mars atmosferindeki metan gazının varlığının organik nedenlere dayanıp dayanmadığını bulmak.

Bilim adamlarının projelerinin arasında, Jüpiter gezegeninin uydularından Europe ve Satürn gezegeninin uydularından Titan'ın araştırılmasının da yer aldığını söyleyen Squyres'e göre, Europe'u kaplayan buzların altında bir okyanusun bulunma ihtimali ve Titan'ın organik malzeme açısından zengin olma olasılığı var.

Squyres, Satürn'ün başka bir uydusu Encelade'de de yer altında su bulunabileceğini ve uydunun yaşanabilir bir ortam sunabileceğini belirtti.

Steve Squyres, Dünya'da hayatın oluşumunu sağlayan temel organik unsurları Dünya'ya bırakan bir kuyruklu yıldızın araştırılmasının da NASA'nın dünya dışı yaşam şekilleri keşfetme projesine dahil olduğunu ifade etti.

NASA güneş sistemindeki gezegen ve uydularda yaşamın varlığını veya ortamın yaşam için elverişli olup olmadığını araştırırken, İngiliz Nature dergisinde yayımlanan bir araştırma, gök cisimlerinde buz tutmuş suların düşünüldüğünden daha yaygın olduğunun altını çizdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız