SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünya İşitme Günü'nde Özel Gösterim

0
Güncellendi - 2016-03-06 21:56:30
Dünya İşitme Günü'nde Özel Gösterim
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Şehir Tiyatroları (MBŞT), Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla özel bir tiyatro gösterimi gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi’nde bulunan MBŞT Kenan Işık Tiyatro Atölyesi’nde yapılan gösterime İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Yeşilay Cemiyeti yetkilileri ile bir grup öğrenci katıldı. Bir işitme engellinin yaşadıklarını konu alan ve MBŞT oyuncularının sahnelediği “Beni Hayata Kat” adlı tiyatro oyunu büyük ilgi gördü. Katılımcılar, oyuna olan beğenilerini dile getirerek MBŞT Genel Sanat Yönetmeni Burak Gün’e ve oyunculara teşekkür ettiler.

Dünya Kulak ve İşitme Günü

MBŞT tarafından yapılan tiyatro gösteriminin, Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla İl Halk Sağlığı Müdürlüğünce düzenlenen etkinliklere katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi. Yenidoğan bebeklerin İşitme taramasının yapılmasının önemine dikkat çekmek amacıyla kutlanan Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendiği kaydedildi.

Erken teşhis çok önemli

İşitme kaybının teşhisi ne kadar erken yaşta sağlanırsa, tedavinin ve bireyin tüm gelişiminin o kadar sağlıklı olacağının unutulmaması gerektiğini belirten uzmanlar, “Bu nedenle işitme kaybında erken teşhis çok önemlidir. Özellikle ilk iki yaş, çocuğun konuşmasını geliştirebilmesi için en önemli dönemdir. Çocukların işitme duyusunu değerlendirmek için artık büyümelerini beklemek gerekmemektedir. Yaşamın ilk günlerinde uygulanabilen basit, ucuz ve güvenilir testler ile yeni doğan bir bebeğin işitme engelini saptamak mümkündür” görüşlerini kaydediyorlar.

Ülkemizde 2004 yılında kampanya olarak başlatılan tarama, daha sonra “Ulusal Yeni Doğan İşitme Taraması Programı”na dönüştürülerek, tüm bebeklerin doğum hastanelerinden taburcu olmadan önce işitmelerinin güvenli ve doğru olarak test edilmesinin sağlanması amaçlanıyor.

Yenidoğan İşitme taraması ile hedeflenen; işitme engeli ile doğan bebekleri doğumdan kısa süre sonra belirlemek, 3 aylık olmadan işitme testlerini tamamlamak, işitme engeli tanısı alanlara 6 aylık olmadan gerekli müdahalede bulunmaktır. Doğduktan sonra en geç 6 ay içinde işitme engeli tanısı konan ve işitme cihazı uygulanıp, işitme ve konuşma eğitimi alan bebeklerin konuşma becerisi, normal işiten yaşıtlarına benzer düzeyde gelişebiliyor.

Erken işitme kaybı tanısı konulup, erken eğitilen bebeklerin, lisan gelişimine paralel olarak zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişimlerinin de olumlu etkilendiğinin unutulmaması gerektiği vurgulanıyor.

Yeşilay Haftası ile birlikte kutlandı

“1-7 Mart Yeşilay Haftası” ve “7-13 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası” olması münasebeti ile düzenlenen yürüyüşün teması; “İşitme Kaybı Kaderiniz Değildir!”, “Rahat Bir nefes için Harekete geçin!” ve “Bağımlılıkla Mücadele”  olarak belirlenmişti.

Bülten

a8

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız