SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünya Kutuplaştı!

A- A+ PAYLAŞ

Gürcistan’daki savaş ve son olarak Rusya’nın ayrılıkçı cumhuriyetlerin bağımsızlığını tanıması, Rusya ve Batı arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi. Dünya yeni bir bloklaşma noktasında

DOĞU
Rusya Asya’da destek arıyor
Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyarak Sovyet sonrası dönemde Batı’ya yönelik en büyük meydan okumasını gerçekleştiren Rusya, uluslararası alanda yalnız kalmamak için destek arayışına girişti.

Tanıma kararının ardından Batı’ya gerekirse yeni bir “Soğuk Savaş”a hazır oldukları mesajını veren Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, dün Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) zirvesi için Duşanbe’ye gitti. Uzakdoğu bölgesinde ABD’ye karşı denge unsuru olarak 2001 yılında kurulan Şİ֒ye Rusya dışında Çin, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan üye. Ayrıca İran, Hindistan, Pakistan gibi bölgesel güçlerin yanı sıra Moğolistan örgütün zirvelerine gözlemci statüsünde katılıyor. Şİ֒nün Rusya’nın Gürcistan’ı bölen tanıma kararına açık bir destek vermese bile en azından tepki göstermeyeceği tahmin ediliyor.

Çin ve Hindistan isteksiz
Bölgesel güvenlik konusunun ele alınacağı zirve sırasında Medvedev’in çok sayıda liderle ikili görüşme yapması bekleniyor.

Moskova, ABD’nin “tek kutuplu dünya düzeni”ne karşı Çin ve Hindistan’la bir cephe oluşturma çabası içine girmişti, ancak söz konusu ülkeler Batı ile Rusya arasında yaşanan son gerginlikte açık bir tavır almaktan kaçındı.

Güney Osetya bunalımında Moskova’ya açık destek veren ilk
ülke Suriye oldu, önceleri sessiz kalan Belarus da daha sonra Rusya’nın yanında yer aldı.

Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığının tanınması için uluslararası bir girişim başlatması durumunda Şam’la Minsk’in destek vermesi bekleniyor.
Rusya’nın yanında yer alabilecek diğer ülkeler arasında ise İran, Venezuela ve Küba’nın adı geçiyor.

Beklentinin tersine Sırbistan, Güney Osetya ile Abhazya’yı tanımayacağını açıkladı.

BATI
Moskova’ya karşı birleşik cepheGürcistan’dan tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyan Rusya’ya Batı’dan sert tepkiler gelmeye devam ederken, Britanya Dışişleri Bakanı David Miliband, Rusya’nın “saldırganlığına” karşı en geniş koalisyon oluşturmak için görüşmelerde bulunmak üzere Ukrayna’ya gitti.

Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’yı tanımasını “haksız” ve “savunulamaz bir adım” olarak niteleyip Moskova’nın saldırganlığına karşı mümkün olan en geniş uluslararası koalisyonun kurulması çağrısında bulunan David Miliband’in, Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ve Dışişleri Bakanı Volodimir Ogrizko’yla görüşmesi bekleniyordu.

Ukrayna lideri Yuşçenko ise Miliband’ın ziyaretinden önce yaptığı açıklamada, ülkesinin Rusya’nın eski Sovyet cumhuriyetlerine yönelik sürdürdüğü savaşta rehine konumuna düştüğünü belirterek, son Gürcistan krizinin BM ile öteki uluslararası kuruluşların çok ciddi zaaf içinde olduklarını gösterdiğini söyledi.

Liderlerinin aksine Ukraynalıların üçte ikisi NATO üyeliğine karşı çıkıyor.

Tehlikeli gelişme
AB dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanıyarak uluslararası hukuka karşı geldiğini söyledi. Kouchner, Europe 1 Radyosu’na verdiği demeçte, Rus güçlerinin Güney Osetya’da etnik temizlik yaptığına ilişkin işaretlerin bulunduğunu ileri sürdü.

Bölgede durumun daha da kötüleşeceği yorumunda bulunan Kouchner, “Bu çok tehlikeli bir gelişme” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’le yaptığı telefon görüşmesinde, kendisinden Rus askerlerini Gürcistan topraklarından çekmesini istedi.

Medvedev: Kosova kışkırttıRusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımaları kararlarının, “ciddiyetsiz biçimde veya sonuçları tam olarak hesaplanmadan atılmış bir adım olmadığını, Batı’nın, Kosova’yı tanıma kararıyla bu çatışmayı kışkırttığını” ileri sürdü.

Medvedev, Financial Times’ta dün yayımlanan yazısında, gerek Kosova’daki gelişmelerden, gerekse Gürcistan’ın “saldırganlığından” sonra, ülkesinin bu iki cumhuriyetin bağımsızlığını tanımaktan başka bir seçeneğinin kalmadığını vurguladı. Medvedev, Abhazlar ve Osetlerle dünyadaki onlarca başka gruba, Kosova Arnavutları için iyi olanın kendileri için kötü olacağının anlatılmasının mümkün olamayacağını ısrarla dile getirdiklerini ifade eti.

Çatışmanın sorumlusunun Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili olduğunu savunan Medvedev, “Sadece bir deli böylesi bir kumara girişebilirdi” dedi.

NATO: Rusya, kararı geri çekMoskova’nın Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımasının ardından NATO ile Rusya arasında tırmanan gerilime yeni bir halka eklendi.

Önceki gün Genel Sekreter Jaap de Hoop Scheffer aracılığıyla Rusya’nın adımını kınayan ve “uluslararası hukuka aykırı” olarak tanımlayan NATO, dün de Moskova’nın kararını geri çekmesini istedi.

Brüksel’de, daimi temsilciler düzeyinde toplanan Kuzey Atlantik Konseyi (KAK) yazılı bir açıklama yaptı. Altında Türkiye’nin de imzasının bulunduğu açıklamada, Rusya’nın kararı 26 üye adına kınandı ve bundan geri dönülmesi istendi. “Rusya’nın eylemleri, Kafkaslar’daki barış ve güvenlikle ilgili taahhütleri konusunda soru işaretleri oluşturdu” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada Moskova’dan, Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi talep edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız