SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünya Susamına Yön Veriyor

A- A+ PAYLAŞ

Hasan Yıldırım, toplam hacmi 1.3 milyar doları bulan dünya susam piyasasına Darende’nin Günpınar Köyü’ndeki ‘home ofisi’nden yön veriyor.

Yıldırım, Etyopya, Ukrayna, Bulgaristan ve Özbekistan başta olmak üzere 7 farklı ülkede oluşturduğu temsilcilikler aracılığıyla, 1 milyon tonluk dünya susam pazarından yüzde 11 pay almayı başardı. Ayağında şalvarıyla bilgisayarının başına geçen Yıldırım, bunu da dünyanın dört bir yanına yayılmış temsilcilikleriyle aralarında geliştirdikleri çözüm ortaklığına dayalı çalışma sistemine bağlıyor. Üçer Gıda’nın ortaklarından Hasan Yıldırım, Günpınar’daki 3 katlı evinin bir katını home ofice’e, bir katını da yurt içi ve yurtdışından gelen ziyaretçileri için 5 yıldızlı otel konforunda bir misafirhaneye dönüştürmüş. Böylece, şirket merkezini İstanbul’dan Darende’ye taşıyarak, hem tüm iş bağlantılarını Günpınar’dan ayrılmadan yönetme, hem de organik tarıma yönelik geliştirdiği projelere anında müdahale etme imkanına da kavuşmuş.

Hasan Yıldırım, organizasyon sırasında susam ve ayçiçek başta olmak üzere faaliyetlerini gıda alanında yoğunlaştırdıklarını anlatarak, “Biz de sistem, güven ve çözüm ortaklığına dayanır. Temsilciliklerimizden biri, müşteriyi diğeri malı bulur. Bir diğer temsilcimiz gerekli parayı ortaya koyarken bir başkası lojistiğini üstlenir. İş bitiminde, şartlar sonuçlandığında paylaşım gerçekleşir” dedi.

1 Milyon Ton

Dünyada her yıl ortalama 1 milyon ton susamın el değiştirdiğine de dikkat çeken Hasan Yıldırım, şöyle konuştu: “Pazarın en büyük oyuncusu biziz. Bu da bize susam pazarını belirlemede önemli bir rol üstlenmemizi sağlıyor. Ukrayna, Bulgaristan, Özbekistan ve Etyopya başta olmak üzere temsilciliklerimiz aracılığıyla satıcıyla alıcıyı buluyor. Arada köprü görevi üstleniyoruz. Bunda da çoğu zaman barter sistemi geçerli olabiliyor. Bir çözüm ortağımız ayçiçeği verip karşılığında başka bir ürün alabiliyor. Ayrıca, ürünlerin sevkiyatında bir sorun yaşandığında o ülkede bulunan çözüm ortağımız devreye giriyor. Sorunun kısa sürede depolanmasından gümrükten çekilmesine kadar tüm işlemleri adım adım takip edebiliyor.”

Ucuz işçilik etkisi

Türkiye’nin yıllık 100-110 bin ton susam ihtiyacı olduğuna da değinen Yıldırım, şunları dile getirdi: “Ancak, üretim 4.8 bin ton seviyesinde kalıyor. Bu da ton fiyatı 1350 dolar olan susamda tarımın insan gücüne dayalı olarak elle gerçekleştirilmesinden kaynaklanıyor. Üretim, işçiliğin ucuz olduğu ülkelere kayıyor. En büyük üreticiler arasında Çin, Hindistan ve Etopya yer alıyor. Çin, aynı zamanda en büyük ithalatçılardan birini de oluşturuyor. Çözüm ortaklarımızla birlikte 1 milyon tonluk susam pazarının 150-200 bin tonluk kısmına biz yön veriyoruz.”

Hürriyet-Erkan ÇELEBİ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız