SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Dünyaca Ünlü Bilim Adamımız Ama..''

A- A+ PAYLAŞ

Dünyanın sayılı fizikçilerinden merhum hemşehrimiz Prof.Dr. Asım Orhan Barut'un Malatya'da yeterince tanıtılamadığı ve isminin yaşatılamadığı bildirildi.

"İSMİ MEMLEKETİNDE YAŞATILMALI.."
Malatya Barosu eski başkanlarından Avukat Mehmet Hayrettin Abacıbürosunda düzenlediği basın toplantısında, 6 Aralık 1994 yılında hayatını kaybeden ünlü Fizikçi Prof.Dr. Asım Orhan Barut'un, yeni nesile iyi anlatılıp, adının yaşatılması gerektiğini söyledi. 1926 yılında Malatya'da doğan ve 6 Aralık 1994'te Amerika Birleşik Devletleri'nde vefat eden Barut'u vefatının 12. yılında saygıyla andıklarını belirten Mehmet Hayrettin Abacı, "Öğrenim yapan çocuklarımıza ve gençlerimize, Asım Orhan Barut gibi çalışan ve başarılı olan bir bilim adamını iyi tanıtmalıyız. Daha nice Asım Orhan Barut gibi bilim adamları yetiştirilip, bilim ve teknolojinin en üst düzeyde üretimini sağlamalıyız" dedi.

Abacı, Prof. Dr. Asım Orhan Barut'un isminin İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde bir salona verildiğini, bunun yeterli olmadığını, Malatya'da eğitim gördüğü Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na veya yeni yapılacak bir okula veya belediyenin açacağı yeni caddeye verilerek, hakkında yayınlar yapılarak isminin yaşatılması gerektiğini söyledi. Abacı, "Hemşehrimiz Prof. Dr. Asım Orhan Barut çok zeki bir insandı." diye konuştu.

PROF.DR. ASIM ORHAN BARUT..
1926 yılında Malatya'nın Tahtalıminare semtinde doğdu. İlk,orta ve lise eğitimini Malatya'da tamamladı. Lise eğitiminin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi'ne ve oradan elektrik mühendisliği okumak için İsviçre'ye gitti. 1944 yılında Zürich'de ders vermeye başladı ve 1948 sonunda fizik enstitüsünde doktora yapmaya başladı. Doktorasını 1952'de "elektron emisyonu" ile tamamladı. İlk öğretim üyeliğini Pasifik sahilinde Oregon eyaletindeki Reed College'de yaptı. 1961'de Berkeley Üniversitesi'ne gitti. Bu üniversitede teorik fizik alanında yaptığı araştırmalardan dolayı 1962'de ABD'de Colorado Üniversitesi'ne teorik fizik profesörü olarak atandı. Yurtiçi ve dışında sayısız ödüller alan fizikçimizi ne yazık ki 68 yaşında Colorado'da yitirdik.

1982'de TÜBİTAK bilim ödülü ve uluslararası ödüller alan Asım Orhan BARUT bilim dünyasında silinmez izler bıraktı. Bilim dışındaki hayatı da renkliydi. Mesela 1980'de İstanbul Boğazı'nı yüzerek geçmişti. İyi bir yüzücüydi. Ülkemizde ise özellikle Karadeniz Teknik Üniversitesi ve yaşamının son zamanlarında Trakya Üniversitesi'de çalıştı. Trakya Üniversitesi bünyesinde açılan araştırma merkezinin uluslararası düzeyde öğretim üyesi yetiştirmeyi amaçlayarak bu kuruluşun bilimsel yöneticisi oldu.

Bilime Yaptığı Bazı Katkılar:

- Poicaré grubunun temsillerini kullanarak saçılma genliklerinin ilk kuruluşu

- Yüksek mertebe Lagranjiyenleri için kuantum eylem ilkesinin ortaya atılışı

- Elektromagnetik ve zayıf etkileşmelerin S-Matrix Teorisi

- Hadronlar, H-atomu ve leptonlar için 0(4,2) modeli

- Proton'un "dyonium" denen yeni bir magnetik tek-kutup modeli

- "Dinamik elektromagnetik sicim" kavramının ortaya atılması

-(2j+1) bileşenli indirgenemez spinörlerin kurulması ve toplam açısal momentuma göre genliklerin analitik uzatılması.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız