SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Dünyanın En Büyüğü Olacak"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:23:53
A- A+ PAYLAŞ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak yeni havalimanının ihale tarihini açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinin, 3 Mayıs 2013 tarihinde saat 10.00 itibariyle isteklilerin ve basının huzurunda gerçekleştirileceğini, ihale ilanının da yarından itibaren ulusal gazetelerde yer alacağını açıkladı.

Yıldırım, ''Yani işin başında işletme süresini 25 yıl olarak sabitliyoruz. İşletme süresi yapım işlerinin tamamlanmasını takip eden ve havaalanının işletmeye alınmasıyla birlikte başlayacak, 25 yıl devam edecektir. İstekliler tekliflerini verirken yatırım bedeli, yapım süresi ve işletme süresini dikkate alarak 25 yıllık işletme süresi için Devlet Hava Meydanları İşletmelerine ödeyecekleri toplam kira bedelinde yarışacaklar'' ifadelerini kullandı.

İhalede gerekli rekabetin oluşturulmasına yönelik her türlü önlem ve tedbirin alındığına dikkati çeken Yıldırım, ''Belirlenen takvime göre İstanbul yeni havalimanının ilk etabını, ihalenin karara bağlanmasından ve yer teslimi yapılmasından itibaren 42 ay içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

120 bin kişiye istihdam imkanı

Havalimanının hizmete girmesiyle birlikte yıllık ortalama 120 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacağını bildiren Yıldırım, 2003 yılında havacılıktaki istihdamın sadece 50 bin civarında olduğunu, 2012 sonu itibariyle bu rakamın 165 bine çıktığını kaydetti.

Dünyanın en büyük havalimanı olacak

Coğrafi olarak Avrupa ile Asya arasındaki en uygun lokasyonun, 3. havalimanının yapılacağı yer olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

''Yeni havalimanı projesini anlatırken, heyecanlanmamak mümkün değil. Bugüne kadar Türkiye'nin en büyük projelerini gerçekleştiren bir bakanlık olarak, düne kadar en büyük dediğimiz İstanbul-İzmir-İzmit Körfez Geçişi Projesi'ni de solda bırakacak yeni bir projeyle karşı karşıyayız. 3. havalimanı projesi maliyet itibariyle, proje büyüklüğü itibariyle İstanbul-İzmir Otoyolu Projesini de geçmiş durumda bir projedir. Tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından en azından bugün için dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğine sahip olacak yeni İstanbul Havalimanı Projesi ülkemize, İstanbul'umuza, milletimize hayırlı uğurlu olsun.''

İstanbul'un potansiyeli Paris'ten az değil

Paris'in yılda 50 milyon turistten 60 milyar avro gelir elde ettiğine dikkati çeken Yıldırım, İstanbul'un potansiyelinin Paris'ten daha az olmadığını hatta çok daha fazla olduğunu belirtti. 

12 yılda 342 milyon yolcu

Yıldırım, projenin toplam maliyetinin finansman maliyeti hariç 7 milyar Avro'nun üzerine çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Süre ve yolcu garantisine ilişkin soru üzerine de Yıldırım, şartnamede işletmeciye toplam 12 yıl için 342 milyon yolcu garantisi verdiklerini bildirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız