SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünyanın En Eski Kral Mezarı Yeniden

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da Arslantepe Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmaları sonrasında bulunan ve tarihçiler tarafından "muhteşem" olarak adlandırılan dünyanın en eski kral mezarı, aslına uygun olarak Malatya Müzesi'nde sergileniyor. 1996'da bulunan mezar, 7 bin dolayında eserin yeraldığı Malatya Müzesi'nin en önemli eserleri arasında. 3 yıl aradan sonra yeniden ziyarete açılan müzede, yine en büyük ilgiyi bu kral mezarı ile Arslantepe'de bulunan "dünyanın en eski kılıcı" görüyor.

EN ESKİ KRAL MEZARI..
Malatya Müzesi'nde görevli Uzman Etnoarkeolog Hüseyin Şahin (fotoğraftaki), Arslantepe Höyüğü'nde bulunan ve aslına uygun olarak orijinal eşyalarıyla sergilenen kral mezarının M.Ö. 3 bin yıla tarihlendiğini ve şuana kadar en eski kral mezarı olduğunu belirtti. Şahin, "1996 yılında Arslantepe'deki kazı çalışmalarında M.Ö. 4 bin yılındaki kamu alanının doğusunda önemli ve yüksek mevkii sahibi bir kişiye ait, olağanüstü madeni mezar objelerinin gömüye eşlik ettiği bir rituel içinde (arsenikli bakır, gümüş, altın ve en olağandışı bakır ve gümüş alaşımı) muhteşem bir mezar açığa çıkartılmıştır. Bu mezar M.Ö. 3 bin yıla tarihlenmekte olup, şuana kadar bulunan en eski kral mezarıdır" dedi.

Kral mezarının yaklaşık 5 metre genişlikte sanduka mezar tipine örnek olduğunu belirten Şahin, "Mezarda bulunan iskelet 35-45 yaş arasında bir erkeğe ait olup mezar hediyeleri olağanüstü zengindir. İkişer adet gümüş iğne ve kırmızı akik kolye, kaya kristali, altın ve gümüş boncuklar bulunmaktaydı. Ölünün omuzları ve boynunun yanındaki tekstil izleri, çok sayıda ufak taşla bir arada bulunmuştur. Diğer madeni objeler (Arsenikli bakır, altın, gümüş ve bir gümüş-bakır alaşımından silahlar, aletler, süsler ve vazolar) mezarın taş duvarları karşısında, başın çevresinde dizilmiş olan 7 mızrak başı dışında, ölünün sırtının gerisinde yığılı bir define olarak bulunmuştur. Şefin bakır-gümüş alaşımı kabartma dekorasyonlu diademi, yüksek mevkiini sembolize etmek için, bükülerek sırtının gerisindeki define objelerinin üzerine bırakılmıştır" şeklinde bilgi verdi.

Kral mezarının üzerinde 4 de ceset bulunduğunu belirten Müze Uzmanı Etnoarkeolog Hüseyin Şahin, bu durumu ise şu şekilde anlattı:

"Taş sandukayı kapatmak için kullanılan iki büyük taş parça üzerinde dört genç gömülmüştür. (veya ölmeye bırakılmıştır) bunlardan ikisi -14 ve 16 yaş arasında bir erkek ve bir kadın-taş parçaların üzerinde yüz yüze bakar şekilde yerleştirilmiştir. Diğer iki iskelet, diğerlerinin ayaklarının yanına taş sanduka alanının dışında hediyesiz olarak yerleştirilmiş 13-25 yaşlarında iki genç kadındır. Bütün iskeletler doğal olmayan durumlarda bulunmuştur. Bu mezarın yüksek mevki sahibi bir erkeğe, belki bir şefe kurban edilen insanların eşlik ettiği gömü olduğu anlaşılmaktadır".

Şahin, Malatya Müzesi'ne gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük bir bölümünün kral mezarını büyük bir ilgiyle inceleyip, bilgiler aldıklarını söyledi.

HABER-FOTO: Burhan KARADUMAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız