SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünyanın 'En İyi' Kayısıları

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:13:21
Dünyanın 'En İyi' Kayısıları
A- A+ PAYLAŞ

21. Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı ile Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali kapsamında düzenlenen En İyi Kayısı Yarışmasına toplam 228 çiftçi katıldı.

Dünyanın kayısı yetiştiriciliğini elinde bulunduran Malatya’da Kayısı Festivali kapsamında Mişmiş Park fuar alanında En İyi Kayısı yarışması yapıldı. Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı kategorilerinde düzenlenen yarışmada Hacıhaliloğlu kategorisinde 117 çiftçi, Kabaaşı kategorisinde ise 111 çitçi yarıştı.

Yarışmanın açılışında Ziraat Odaları adına konuşan Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç, “Malatya çiftçisi olarak 2013 yılı hasat dönemi etkinliklerini buruk bir sevinçle yaşıyoruz. Çünkü 1 yıl boyunca bahçelerine emek veren, ilaç, gübre atan, budama ve sulama yapmak suretiyle yılda bir kez olan hasat döneminde çiftçilerimiz yüzde 50’si don ve dolu afeti nedeniyle bahçelerinin altına gidememiştir. Çiftçilerimiz Tarım Kredi, Ziraat Bankası, Sulama Birliği ve TEDAŞ’a borçlarını ödeyemediklerinden icralık duruma düşmüştür” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise, “İlimizin yaş kayısı kapasitesi 700 bin tona, kuru kayısı üretim kapasitesi ise 170 bin tona ulaşmıştır.  Bu yıl ilk bahar geç donları kapasiteyi olumsuz etkilemiş ve geçen yıla göre rekolte 40-45 oranında azalmıştır” şeklinde bilgi verdi.

Kayısı üretiminde iyi kayısının yanında ihraç etme oranı çok düşük olan kayısının da değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Biz bu para etmeyen, yani çiftçinin hasadını dahi karşılayamaz dediğimiz ürünlerinde değerlendirmesi için Belediye olarak bir çalışma içerisindeyiz. Belediye Esenlik Şirketi’nin yapmış olduğu çalışma sonucunda fizibilite raporları hazırlandı, yatırım raporları hazırlandı. İnşallah Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 100 dönümlük bir alan üzerinde Meyve Suyu Konsantre Fabrikasını kurmayı planlıyoruz. Bütün fizibilite raporları hazır. Bu yıl içerisinde temelini atmayı planlıyoruz. Burada ürettiğimiz meyve suyu konsantrelerini meyve suyu üretin fabrikalara vereceğiz. Bu Malatya için büyük bir eksiklikti. Bu eksikliği de İnşallah Belediye Esenlik Şirketimiz aracılığı ile karşılamış olacağız” diye konuştu.

Vali Vasip Şahin ise şunları söyledi, “Çiftçilerimiz zor bir işi yapıyorlar. Üretip pazara çıkartıp sonradan da umduğunu bulamamak kolay bir iş değil. Onları anlıyoruz. Ama bu ticari bir ürün aynı zamanda. Bunu eğer biz üretiminden pazarlamasına kadar gereken önemi ve emeği verirsek, mutlaka bizi sevindirecektir, yüzümüzü güldürecektir. Bu nokta da sadece üreteciler olarak bu işin ticaretini yapan, ihracatını yapan, yönetiminde bulunan, kontrolünde bulunan insanlar ve idareciler, Kamu kurumları ve bu işle ilgili kafa yoran sivil toplum kuruluşları hep birlikte el ele vererek bu sorunu birlikte üstesinde gelebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Malatya Halk Eğitimi Merkezi ekibinin halk oyunu gösterilerinden sonra jürinin derece alan kayısı çiftçilerinin açıklanmasına geçildi. 

Hacıhaliloğlu kategorisinde Mehmet Ali Aksoy (Merkez Fırıncı Köyü) birinci, İhsan Özbay (Kale-Bent Köyü) ikinci ve Resul Özbay (Kale-Bent Köyü) üçüncü oldu. 

Kabaaşı kategorisinde Hacı Bora (Yeşilyurt-Oluklu Köyü) birinci, İsmail Özdemir (Darende-Balaban Beldesi)  ikinci ve Hüseyin Mert (Doğanşehir-Yuvalı Köyü) ise üçüncü oldu. 

Yarışmada birinci olanlara 2 adet Cumhuriyet altını, ikinci olanlara 1 altın ve üçüncü olanlara ise yarım altın ile birlikte çeşitli hediyeler verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız