SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünyanın En İyi Kayısıları

A- A+ PAYLAŞ
 
Dünyanın en önemli kayısı üretim merkezlerinden biri olan  Malatya'da düzenlenen yarışma ile en iyi kayısılar seçildi.
  
En İyi Kayısı Yarışması Sümer Park'ta yapıldı. Yarışmaya Vali Ulvi Saran, Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü İbrahim Azcan, Tarım İl Müdürü Hamit Aygül,  TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, MESOB Başkan Vekili Orhan Özbek, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, bazı kurum ve kuruluş yöneticileri, ilçe ve belde belediye başkanları ile kalabalık bir topluluk katıldı.
  
En İyi Kayısı Yarışması 2 ayrı kategoride yapıldı. Hacıhaliloğlu Kategorisinde 102 çiftçi, Kabaaşı kategorisinde ise 109 çiftçi yarışmaya katıldı.
  
Yarışmanın açılışında konuşan Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, "Dünya kuru kayısısının yüzde 70'i Malatya'da üretilmektedir. 2010 yılında 90 bin ton kuru kayısı ihraç edilerek, Türkiye ekonomisine 350 milyon dolar tutarında bir ihracat geliri sağlanmıştır. 80'den fazla ülkeye şuanda kayısı ihraç etmekteyiz" dedi.
  
Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Malatya kayısısı'nı milli ürünler arasına alınmasının bir türlü başarılamadığını söyleyerek, "Bu seçimler arifesin de sayın milletvekillerimizden söz aldık, İnşallah bu dönem içerisinde Malatya kayısısı milli ürenler arasına alınacaktır" dedi. Polatbaş, sezon sonun da üreticilerin ürünlerini hemen pazara indirmesini engellemek için avans verilmesi ile ilgili çalışmanın da sürdüğünü kaydetti. 
  
Vali Ulvi Saran ise, Malatya'da kayısı alternatif ürünlerinde yetişmesi gerektiğin belirterek, kayısı dayalı bir tarımın devamlı sürdürülebilir olamayacağını ifade etti.
  
Vali Saran,"Hangi koşullarda işlem gördüğü, hangi koşullarda muhafaza edildiği, kurutulduğu yeterince güvence altına alınamadığı için kayısını kalitesini düşüren olumsuz faktörleri bertaraf edememekteyiz. Bunları gidermek için Malatya'daki üreticilerimizin, Malatya'daki kurumlarımızın, organizasyonların katıldığı bir Kayısı Akreditasyon Kurumu'nu kurmuş bulunmaktayız. bu kurum önümüzdeki günlerde TÜRKAK'tan akreditesini alacak. Yani Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilecek. Faaliyete geçtiği zamanda hem üreticilerimizi, hem de kayısı ticareti ile ilgilenen insanları, kayısı muhafaza edenleri, nakledenleri ve kayısıyı işleyenleri istekleri üzerine inceleyecek, tetkike tabi tutacak ve akredite edecek" dedi.
 
Yarışma sonucunda Hacıhaliloğlu türünde Abuzer Çabuk (Akçadağ-Dedeköy) birinci, Ekrem Kıraç (Kale-Bent) ikinci ve Hannan Yavuz (Akçadağ-Dedeköy) üçüncü oldu. 
 
Kabaaşı türünde ise Hüseyin Çabuk (Akçadağ-Dedeköy) birinci, Vedat Tekbaş (Akçadağ-Dedeköy) ikinci ve Abidin Yuka (Akçadağ-Gürpınar) üçüncü oldu.
 
Yarışmada birinci olanlara 3 adet Cumhuriyet Altını, ikinci olanlara 2 adet Cumhuriyet Altını ve üçüncü olanlara ise 1 tane Cumhuriyet Altını ile budama takımı hediye edildi. 
 
Yarışmada ilk 10'a girenlere yine budama takımı hediye edildi. Dereceye girenlere ödüllerini protokol üyeleri verdiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız