SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünyanın En İyileri

A- A+ PAYLAŞ

En iyi yaş kayısı yarışmasında Hacıhaliloğlu cinsinde birinciliği Kale Bent Köyü’nden Bünyamin Kıraç, Kabaaşı cinsinde ise Doğanşehir Polatdere’den Ünal Uçar isimli çiftçilerin kayısıları birinci oldu.

En İyi Yaş Kayısı yarışması Kernek Aile Göl Gazinosu’nda yapıldı. Yarışmayı Vali Mehmet Ulvi Saran, AKP Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Mehmet Şahin ve Ömer Faruk Öz, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile kayısı üreticileri de izledi.

Yaş kayısı yarışmasında ilk olarak konuşma yapan Tarım İl Müdürü Ahmet Çakır, “Dünya kayısı başkenti olan ilimizde yaklaşık 70 bin hektar alanda 7 milyon ağaçta kayısı üretilmektedir. Doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 50 bin ailenin geçimi kayısı üretimi, ticareti ve işçiliğinden sağlanmaktadır” dedi.

“Ülkemizde geçen yıl 95 bin ton kuru kayısı ihracatıyla birlikte 313 Milyon Dolar döviz girdisi sağlandı. Bu son yıllarda elde edilen en yüksek kayısı döviz girdisidir. 2007 yılında 237 milyon dolar olurken geçen yıl bir önceki yıla göre 76 milyon dolar artışlya 313 milyon dolarda ulaşmıştır. Ortalama ihraç fiyatı 1.5 - 2 dolar aralığından 3 doların üstüne çıkmıştır” diyen Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, “ Bu rakamsal veriler sevindirici olmakla birlikte kesinlikle yeterli değildir. Dünyada tekel konumunda bulunduğumuz yegane ürünlerimizden birisi olan kayısımızın hem üreticilerimize hem de Malatya’ya ve ülkemize katkısının çok daha fazla olması gerekmektedir. Hedefimiz bu yıl kayısı ihraç tutarının 400 milyon dolar olması ve ileriki yıllarda da bunu 1 Milyar dolara çıkartmak olmalıdır” dedi.

Güldal, yapılan belirlemelerde 2009 yılı kuru kayısı rekoltesinin 101 bin ton olarak hesap edildiğini ancak bu belirlemenin ardından dolu yağışının kayısıya zarar verdiğini bu zararında gerek kendilerinin gerekse Tarsim’in yaptığı çalışmalarda yüzde 10 dolayında olduğunu ifade ederek, bununda kayısı ürününün ne kadar riskli olduğunun bir kez daha ortaya koyduğunu bunun için de çiftçilerin ürünlerini sigorta ettirmeleri gerektiğini söyledi.

YAŞ KAYISI TÜKETİMİ
Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, yaş kayısı tüketiminin artırılmasına yönelik olarak son yıllarda yapılan çalışmaların belli bir orana ulaştığını ancak yüzde 15 dolayındaki yaş kayısı tüketiminin en az yüzde 25’lere ulaştırmak gerektiğini söyledi. Güldal, bu yıl yaptıkları belirlemelere göre son 16 gün içerisinde 17 firma tarafından 2000 ton yaş kayısı ihraç edildiğini bu firmaların sezon sonuna kadar hedefin 6000 ton olduğunu vurguladı.

Güldal, Malatya’daki 7 otobüs firması tarafından da günde ortalama 500 ton taze kayısının başka kentlere gönderildiğini ayrıca kargo firmaları tarafından da günde 30 ton civarında yaş kayısının gönderildiğini vurguladı.

En iyi yaş kayısı yarışması sırasında konuşan Vali Mehmet Ulvi Saran, kendisini mutlu hissettiğini kayısı ve kiraz gibi iki önemli meyvenin hasad döneminde Malatya Valiliği görevine atandığını belirterek, “ Tekel konumunda olan kayısının hak ettiği yere gelmesi için her kesimin elinden geleni yapması gerekiyor.Kayısının kalitesinin daha da artırılması önem arz etmektedir. Kayısımızı hem ülke içerisinde hem de dış ülkelerde en iyi şekilde tanıtımını yapmalıyız. Kayısımızı mevcut yaş ve kuru olarak ihraç veya ülke içerisinde tüketimini artırmanın yanı sıra daha fazla katma değer yaratacak ürünler haline getirerek pazarlamasını da yapmalıyız” dedi.

AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı’da konuşmasında, yaklaşık 50 bin aileyi yakından ilgilendiren kayısının aynı zamanda Malatya içinde önemli olduğunu ekonomik girdisinin yanı sıra sosyal bir ürün olduğunu belirterek, “ Yaklaşık 10 yıl önce o dönemde Ticaret ve Sanayi Odası Bakanlığım sırasında Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte diğer bazı kurumlarının girişimleriyle yaş kayısı tüketiminin artırılmasına yönelik neler yapılması konusunu tartışarak bir takım çalışmalar başlatılmıştı. Bugün geldiğimiz noktada o çalışmaların belirli bir aşamaya geldiğini görmekteyiz. Ancak bunu yeterli görmeyip yaş kayısı tüketimini artırmalıyız. Ayrıca kuru kayısı ihraç miktarının da öncelikle 400 milyon dolarlara ulaştırmak, ileriki yıllarda da bunun 1 milyar dolar olması için yoğun çaba göstermeliyiz” dedi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır’da konuşmasında kayısının değerinin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını, belirlemelere göre 300 milyon dolar döviz girdisinin ileriki yıllarda 1 milyar dolara ulaştırmak gerektiğini belirterek, “ Bu arada iç tüketimi da artırarak gerekli. Özellikle yaş kayısı tüketimini yüzde 15’lerden daha yukarılara çıkarmalıyız. Son yıllarda yaş kayısının hediye olarak da başka illere gönderilmesi iç tüketimin artırılmasında önemli bir katkı sağladığına inanıyoruz” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’da konuşmasında kayısının büyük bir kıymet olduğunu dünya piyasasının kuru kayısı ihtiyacının yüzde 80’inin Malatya’dan karşılandığını belirterek, arz-talep dengesi nedeniyle zaman zaman kuru kayısı fiyatlarında yaşanan sorunun çözümü içinde yaş kayısı tüketiminin artırılması gerektiğini söyledi. Bayraktar, kayısı üretiminin artırılması ve gelirinin de buna bağlı yükselmesiyle çiftçilerimizi kırsalda tutmak içinde önemli olacağını belirtti. İspanya için muz, Brezilya için kahve, ABD için mısır ne kadar önemliyse ve bu ülkelerin bu ürün için çiftçilerini destekliyorsa, Türkiye’de de önemli ürünlerinin Karadeniz’de fındık, Ege’de üzüm ve inci, Malatya’da ise kayısının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş’ta konuşmasında, emek ve alın terinin ortaya çıkardığı değerli ürünlerin bugün yarışma için sergilendiğini belirterek, ülke ekonomisine önemli girdi sağlayan kayısının hak ettiği yerde olmadığını söyledi. Polatbaş, devletin bazı ürünlere verdiği desteği kayısıya da vermesini istedi.

Yapılan konuşmaların ardından, jüri tarafından yapılan değerlendirmenin sonuçları açıklandı.Kabaaşı cinsinde 86 üretici, Hacıhalıloğlu cinsinde ise 94 üreticinin kayısıları yarıştı.

Derece şöyle oluştu:

KABAAŞI TÜRÜ:
1.Ünal Uçar (Doğanşehir-Polatdere)
2.Aynur Arar (Akçadağ Dedeköy)
3.Hasan Yavuz (Akçadağ Dedeköy)
4.Vedat Tekbaş ‘ Akçadağ Dedeköy)
5. Yasin Yuka (Akçadağ Gölpınar)
6.Saniye Genç (Akçadağ Kömekavak)
7.Tayfun İstek (Akçadağ Gölpınar)
8. Cebrail Tekbaş (Akçadağ Dedeköy)
9.İlhan Dolgan (Akçadağ Gölpınar)
10. Mertcan Mete ( Doğanşehir Yuvalı)

HACIHALİLOĞLU TÜRÜ
1.Bünyamin Kıraç (Kale Bent Köyü)
2.Erdoğan Gülpınar (Akçadağ Gürpınar)
3.Mahmut Nedim Yılmaz (Doğanşehir Polatdere)
4. Hatice Özdemir ( Darende Gökdere)
5. Ali Mete ( Doğanşehir Yuvalı)
6.İhhsan Özbay (Kale Bent KÖyü)
7. Ali Dağdeviren (Battalgazi Hatunsuyu)
8. Serkan Çolak (Battalgazi Merkez)
9.Fatih Demirtaş (Akçadağ Gölpınar)
10.B.Mehmet Yavuz (Akçadağ Dedeköy)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız