SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dünyanın En İyisi'

A- A+ PAYLAŞ

En İyi Yaş Kayısı Yarışması Kernek Parkı'nda rekor sayıda üreticinin katılımıyla yapıldı. Sadece Hacıhaliloğlu türünde yapılan yarışmaya 186 üretici katılırken birinciliği Battalgazi Merkez'den Şefik Erşan elde etti.

KAYISI YARIŞMASI..
Yarışma dolayısıyla düzenlenen törene Vali Halil İbrahim Daşöz, CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya,İl Müftüsü Bekir Gerek,Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, CHP İl Başkanı Hacı Demirhan, AKP Milletvekili adayları Mücahit Fındıklı ve Öznur Çalık Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Eren, sivil toplum kuruluşları temsilcileri davetliler ve kayısı üreticileri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Vali Halil İbrahim Daşöz, tüm üreticileri yarışmaya katılmalarından dolayı kutladı. Daşöz, Malatya'nın simgesi olan kayısının hak ettiği yere gelmesi için herkese sorumluluk düştüğünü belirterek, " Üreticilerimizin sorunlarından biri olan don sorunu ile ilgili olarak başlatılmış olan sigorta uygulamasında Malatya'da şu anda 7 bin 313 üreticinin sigorta yaptırdığını öğrendim. Bu sevindiricidir. Üretici sayısının artacağına inanıyorum. Kayısımız ihracata İzmir ve Gaziantep'ten gönderilmekte. Kurulma çalışmaları süren Kayısı İhracatçıları Birliği ile önemli bir sorun giderilmiş olacaktır. Bir önemli gelişmede Alman Gıda Firmalarından biri Malatya'da büyük bir üretim tesisi kurmak istiyor. Kısa sürede bunun çözümleneceğine inanıyorum Son yıllarda başlayan yaş kayısı ihracatı ve iç piyasada tüketiminin artması da kayısı için büyük önem taşımakta. Bugün gelinen noktada yüzde 30'lar seviyesinde yaş kayısının tüketilmesi kuru kayısının pazarlanmasında da yaşanan sıkıntıları önemli ölçüde azaltacaktır." dedi.

Belediye Başkanı Cemal Akın'da konuşmasında, "Bilindiği gibi biz burada sadece Malatya'nın değil dünyanın en iyi kayısısını seçiyoruz. Zira dünyanın en iyi kayısıları burada, kayısının başkenti olan Malatya'da yetişiyor. Bu nedenle biri birinden güzel kayısıları seçerken elbette zorlanacağız. Fakat bu zorluk mutluluk verici, huzur verici bir zorluk olacak. Ben bu vesile ile yarışmaya katılan herkesi medeni cesaretinden dolayı kutluyor. Dereceye giren üreticilerimizi tebrik ediyorum." dedi.

Akın, kayısının sorunlarının çözümüne yönelik olarak daha önce 2 kez düzenledikleri uluslararası nitelikli toplantının bu yıl 3.sünü gerçekleştireceklerini, bu toplantıya 100'ün üzerinde yabancı uzmanın davet edileceğini ve toplantının Sonbahar döneminde yapılmasının planlandığını kaydetti.

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ise konuşmasında bu yıl kayısının ilkbahar son donlarından önemli hasar gördüğünü yüzde 50 olayında zararın olmasına üzüldüklerini ancak tek tesellilerinin ise kalan kayısılarında kaliteli olması olduğunu belirtti. Güldal, 4-5 yıldır yaş kayısı tüketiminin artırılması ve ihracına yönelik çalışmalar yapılırken bu yıl yaş satışın henüz üretimin dörtte birine ulaşırken 4500 tona yükseldiğini hedeflerinin yaş kayısı rekoltesinin yüzde 30'unun yaş kayısı olarak tüketilmesini sağlamak olduğunu ifade etti. Güldal, kayısının yaş olarak tüketiminin artmasıyla birlikte kalan miktarın kurutulmasıyla pazarlamada yaşanan sorununda önemli oranda azalacağını belirtti.

Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş'ta konuşmasında kayısının yıllardır hak ettiği yere gelmediğini ve üreticilerin mağdur olduğunu belirterek,"İnşallah bundan sonra kayısı ve kayısı üreticisi hak ettiği yere gelecektir. Üreticilerimiz kayısıları zaman zaman para etmeyince hayvanlarına ürünleri yedirmektedir. Üreticilerimizin ürünlerini satmaları konusunda aceleci davranmamalarını istiyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından jüri tarafından yarışmaya katılan 186 kayısı değerlendirildi. Değerlendirme sonucu ilk 3 dereceyi elde eden üreticiler açıklandı.

En iyi kayısıyı yetiştirerek ilk 3 dereceye giren üreticiler şunlar:
1. Şefik Erşan (Battalgazi Merkez)
2. Aslan Aksu ( Pütürge Örmeli Köyü)
3. Hasan Akıncı (Yeşilyurt Gündüzbey Beldesi)

Yarışma sonunda birinci olan kayısı üreticisine 6 Cumhuriyet Altını , 2. olan üreticiye 4 Cumhuriyet Altını, 3. olan üreticiye ise 2 Cumhuriyet Altını ile plaket hediye edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız