SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünyanın Gözü Bu Zirvede

A- A+ PAYLAŞ

Dünya tarihinin en geniş katılımlı nükleer toplantısı olarak tanımlanan Nükleer Güvenlik Zirvesi Washington'da başlıyor. Zirvede ABD Başkanı Obama'nın, İran'ın nükleer çalışmalarına yönelik daha somut adımlar atılması için baskı yapması beklenirken, Başbakan Erdoğan'ın ise İsrail'in nükleer silahlarını gündeme getirmesi bekleniyor.

İki gün sürecek zirvede, ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde, 47 ülkenin lideri, nükleer güvenlik, nükleer terörizm tehdidi ve dünya genelindeki nükleer materyallerin güvence altına alınması konularını ele alacak.

Zirve arifesinde gazetecilere konuşan Obama, terör örgütlerinin nükleer silah sahibi olmaları durumunda doğabilecek felaketlere dikkat çekti.

Obama nükleer silahların New York, Londra veya Johannesburg gibi bir kenti hedef alması halinde, ekonomik, siyasî ve güvenlik bakımından sonuçlarının yıkıcı olacağını söyledi.

“El Kaide gibi örgütlerin nükleer silah ve başka kitle imha silahları elde etmeye çalıştığını, elde edebildikleri durumda da bu silahları tereddüt etmeden kullanabileceklerini” belirten Obama, ABD'nin güvenliği için en büyük tehdidin bir terör örgütünün nükleer silaha sahip olma olasılığı olduğunu belirtti.

ABD Devlet Başkanı, "Bu olasılık gelecek yıllarda bu ülkedeki ve dünya genelindeki güvenlik şartlarını değiştirebilir” diye konuştu.

Nükleer güvenlik konularında en fazla katılıma sahne olan uluslararası toplantı niteliğini taşıyan zirvede Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.

OBAMA "İRAN" DİYECEK, ERDOĞAN "İSRAİL"

İzledikleri nükleer programlarla uluslararası kamuoyunun tepkisini çeken İran ve Kuzey Kore zirveye davet edilmedi.

Obama'nın yapacağı ikili görüşmelerde, liderlere, birkaç hafta içerisinde İran'a yönelik daha sert yaptırımların alınması için baskı yapması bekleniyor. Başta ABD olmak üzere Batılı devletler, nükleer programını durdurmayı reddeden İran'ın hedefinin atom bombası üretmek olduğunu söylüyor. Tahran ise çalışmalarını barışçıl amaçlarla sürdürdüğünü belirtiyor.

Türkiye ise zirvede İsrail'in nükleer silahlarını gündeme getirecek.

Washington'a ayrılmadan önce yaptığı basın toplantısında Türkiye'nin bölgede hiçbir ülkenin nükleer silah sahibi olmasını istemediği görüşünü yineledi.

Erdoğan,"Biz bölgemizde bir nükleer silahlanmayı asla arzu etmiyoruz. Bu hangi ülkede olursa olsun, buna karşı yaklaşımımız, politikamız bellidir. Bu, İsrail'de de olursa bizim için değişmez, İran'da da olursa bizim için değişmez, hangi ülkede olursa olsun bizim için değişmez" diye konuştu.

Washington'daki zirveye, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu katılmıyor.

İsrail hükümeti yetkilileri, Netanyahu'nun, zirvede Türkiye ve Mısır'ın, Tel Aviv yönetimini Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nı (NPT) imzalamaya çağıracağını öğrenince bu zirveye katılmaktan vazgeçtiğini ve yerine Başbakan Yardımcısı Dan Meridor'un katılacağını açıklamıştı.

Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore ile birlikte, 189 ülkenin taraf olduğu antlaşmayı imzalamayan dört ülkeden biri olan İsrail, yaklaşık 40 yıldır Ortadoğu’da nükleer güce sahip tek ülke ancak resmi politika olarak bunu ne doğruluyor ne de yalanlıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız