SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Dünyaya Adaleti Getirebiliriz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:27:32
A- A+ PAYLAŞ

Prof. Dr. Orhan Kavuncu, “Türk dünyasının yeryüzünde hakim olması halinde ‘Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir’ ile Fırat’ın kıyısındaki kuzudan dahi sorumlu olduğumuz bilincine/ilkesine tabi bir medeniyetin varisleri olan bizler dünyaya adaleti getirebiliriz” dedi.

Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Derneği (BİLSAM) tarafından düzenlenen Geleneksel Kültür Kuşağı Konferanslar Dizisi’nin bu haftaki konuğu ‘Türk Dünyası ve Medeniyet Tasavvurumuz’ konusuyla Prof. Dr. Orhan Kavuncu oldu.

Malatya İl Özel İdare Salonu’nda düzenlenen Türk Dünyası ve Medeniyet Tasavvurumuz konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Kavuncu, ‘Türk Dünyası’ ifadesinin kendisinin gelecekle ilgili bir tasavvuru olduğunu, eğer Türk Dünya’sı bir araya gelirse adalet temeline dayalı bir dünyanın/düzenin/medeniyetin kurulabileceğini ifade etti.

Kavuncu “Adalet temelli bir dünya oluşumunu neden Türk Dünyası yapabilir? Türk dünyasının bu ideali gerçekleştirmek için bir araya gelmesine imkan tanıyan ve bu durumu zorlaştıran etkenler nelerdir? Türk dünyası olarak nitelediğimiz coğrafya yaklaşık 12 milyon kilometrelik bir coğrafyadır. Bu coğrafyada anadili Türkçe olan halklar yaşadığı gibi anadili Türkçe olmayan halklar da yaşamaktadır. Bu coğrafyada bağımsız Türk Cumhuriyetleri, özerk bölgeler ve Türkçe konuşmasa da kendimizden ayıramayacağımız halklar var. Geçmişteki Türk-İslam/Türk devletlerinin bakiyesi olan başka ülkelerin vatandaşı olarak yaşayan soydaşlarımız var. Tüm bu unsurları Türk dünyasının mümtaz bir parçası olarak kabul edip bunların hepsini bu dünya içerisinde mütalaa etmemiz gerekmektedir” dedi.

Prof. Dr. Kavuncu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan bağımsızlığını ilan etti. Hazırlıklı olmadığımız fiili bir durum karşımıza çıktı. Fakat bu duruma Türkiye olarak hazırlıklı ya da hazırlıksız yakalanmamızdan ötede bu durum Türk dünyasının güçlü olmasını sağlayacak tarihi bir süreçti. Birleşmiş Milletler’de artık bizimle aynı dili konuşan, aynı kıbleye dönük devletler vardı. Rus boyunduruğundan kurtulup bağımsızlığını kazanan soydaşlarımızı ilk tanıyan Türkiye oldu. Türk Dünyası’nın yeryüzünde hakim olması halinde ‘komşusu aç iken tok yatan bizden değildir’ ile Fırat’ın kıyısındaki kuzudan dahi sorumlu olduğumuz bilincine/ilkesine tabi bir medeniyetin varisleri olan bizler dünyaya adaleti getirebiliriz.”

Konferansın sonunda dinleyicilerin sorduğu soruların cevaplanmasının ardından Prof. Dr. Orhan Kavuncu’ya günün anısına plaket ve kayısı takdim edildi.

Ayrıca Kültür Kuşağı Konferanslar Dizisi’nde 3. hafta konuğunun ‘Türkiye'de Siyasetin Dönüşümü ve Demokratikleşme’ konusuyla Prof. Dr. Berat Bekir Özipek olacağı bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız