SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Durak Açığa Alındı

A- A+ PAYLAŞ

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, yolsuzluk iddiaları nedeniyle açığa alındı.

TALİMATI İÇİŞLERİ BAKANLIĞI VERDİ

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hakkındaki “yolsuzluk” iddiaları nedeniyle soruşturma yürütülen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı açığa aldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Durak hakkındaki yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere görevlendirilen Mülkiye Müfettişleri'nin başlatılan soruşturmaya devam ediyor.

VALİ ATIŞ: GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Adana Valisi İlhan Atış, “Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aytaç Durak'ın, bakanlık onayı ile görevinden uzaklaştırıldığını” söyledi.

Atış, bölgede incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile geldiği Karataş ilçesinde yaptığı açıklamada, “Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, bugün itibariyle, 28.03.2010 tarih ve 9434 sayılı Bakanlık onayıyla görevinden uzaklaştırılmış bulunmaktadır. Adaletin tecellisi, soruşturmanın daha sağlıklı yürütülebilmesi için İçişleri Bakanlığı bu tedbiri almıştır” dedi.

DURAK'TAN AÇIKLAMA GELDİ

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden İçişleri Bakanlığı kararıyla uzaklaştırılan Aytaç Durak, “Burası dağ başı değil, muz cumhuriyeti değil, padişahlık ve krallıkla idare edilmiyoruz” dedi. Durak, görevden alınma kararıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “seçimlerde hevesleri kursağında kalanların önce bazı yandaş medyayla kamuoyu oluşturup halk önündeki itibarını daha da zedeleyebilmek için bu son çirkinliğe başvurduklarını” öne sürdü.

Adana halkının kendisini iyi tanıdığını, 47 yıllık bürokrasi, piyasa ve belediye hizmetleri içerisinde tek bir kara leke olmadığını belirten Durak, şunları kaydetti:

"Sadece benim değil, diğer aile fertlerimin de geçmişi çok parlaktır. Adanalı bunu bilir. Adanalı bu çirkin iftiracıların karşısında dimdik duran Aytaç Durak'ın, her zamankinden daha çok yanımdadır. 14 aydır belediyemde ve iş yerlerimde müfettiş eksik olmadı. Adliyeye intikal eden bir tek suç yok. Bugünden sonra da bulamayacaklar. Çünkü hayatım boyunca gizleyeceğim işi yapmadım, yaptığım işi de gizlemedim. Eğer Türkiye Cumhuriyeti;nde hukukun üstünlüğü varsa iftiracılar, her zaman olduğu gibi hukuktan gerekli cevabı alacaklardır. Bugüne kadar şerefimle yaşadım. Bugünden sonra da tersine ben bu iftiracıların yakasını bırakmayacağım.”

ŞİMDİ NE OLACAK?

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesine göre Başkan Durak'ın görevden uzaklaştırma kararı iki ayda bir gözden geçirilecek, devamında yarar bulunmazsa kaldırılacak.

Görevden uzaklaştırma kararı alındığı için Adana Valisi İlhan Atış, 5393 Sayılı Belediyesi Kanunu’nun 45’inci maddesine göre 10 gün içinde Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’ne toplantıya çağırıp, Belediye Başkanvekili seçilmesini sağlayacak.

İçişleri Bakanlığı soruşturma sürecinin sonunda yargılama izni verilmesi halinde Aytaç Durak’ın, Danıştay’a itiraz ve yürütmenin durdurulması talebiyle başvuruda bulunma hakkı bulunuyor. Danıştay, itirazı yerinde görüp, yürütmenin durdurulmasına karar verirse Aytaç Durak, tekrar göreve dönebiliyor.

Durak’ın açığa alınmasına giden yol

ADANA Büyükşehir belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Aytaç Durak’ın açığa alınma sürecinde Belediye Meclisi’nin mart ayı oturumlarındaki tartışmalar ve ortaya atılan iddialar etkili oldu. Aytaç Durak, mart ayı ilk olağan meclis toplantısında, bir akaryakıt istasyonuyla ilgili imar değişikliği konusunda 260 bin dolarlık rüşvet pazarlığı yapıldığına ilişkin ses kasetini ortaya çıkardı. Durak, ses kasetinin 4 dakikalık bölümünü dinletince, üyelerin tepkisiyle karşılaştı.

Durak’ın 20 yıldır ‘sağ kolu’ olarak bilinen, gittiği her partiye beraber götürdüğü, mecliste başkan vekilliğini emanet ettiği Mustafa Tuncel’den “Bugüne kadar belediyede yapılmış yasadışı ne kadar imar değişikliği varsa, mimarı Durak’tır” çıkışı geldi. Tuncel, Durak’ın servetinin 2 milyar dolar olduğunu iddia edip “Çok laf yalansız, çok mal haramsız olmaz” dedi.

Bir internet sitesinde Mustafa Tuncel, ‘İmar Partisi Başkanı’ olarak lanse edilip, bazı meclis üyeleriyle birlikte imar rantını yönettiği iddia edilmişti. Tuncel, bu yazıdan da Aytaç Durak’ı sorumlu tuttu.

MHP, Mustafa Tuncel’i ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk etti. Rüşvet kasetinde adı geçtiği öne sürülen üye Mehmet Esendemir de partisi CHP tarafından disiplin kuruluna sevk edildi.

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güven, belediyedeki rüşvet ve rant iddialarıyla ilgili İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verip, konuyu TBMM’ye taşıdı.

Aytaç Durak, Mustafa Tuncel’in iddialarıyla ilgili ulusal basında çıkan haberler üzerine İstanbul’da basın toplantısı düzenledi. Mal varlığına ilişkin suçlamalar hakkında savunma yaptı, rüşvetin üzerine gittiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aytaç Durak hakkındaki iddiaların araştırılması gerektiğini belirterek, savcıları göreve çağırdı.
Adana Valisi İlhan Atış, Adana Büyükşehir Belediyesi’ndeki tartışmalar ve ortaya atılan iddialarla ilgili müfettişlerin soruşturma başlattığını açıkladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Aytaç Durak ve Mustafa Tuncel’in tüzük gereği istifasını istedi. Mustafa Tuncel, ve Aytaç Durak, peş peşe MHP’den istifa etti.

Aytaç Durak, mal varlığıyla ilgili iddialarla ilgili kendi hakkında suç duyusunda bulundu.

Aytaç Durak ve Mustafa Tuncel, soruşturma nedeniyle Adliye’de savcılara ifade verdi.

Aytaç Durak, 28 Mart günü İçişleri Bakanlığı’nca soruşturmanın selameti gerekçe gösterilerek iki ay süreyle açığa alındı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız