SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Duraklara Kitaplık

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:41:08
Duraklara Kitaplık
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın toplu taşıma işini yürüten MOTAŞ tarafından 'Her An, Her Zaman ve Her Mekanda Kitap Okunabilmeli' sloganıyla trambüs duraklarına kitaplık yaptırılarak, 'al götür, oku getir' kampanyası başlatıldı.

MOTAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, 55 trambüs durağından 6'sına kitaplık yaptırıldığını belirterek, uygulamanın talepler doğrultusunda diğer duraklarda da yaygınlaştırılacağını kaydetti. Tamgacı, toplu taşımın yanında kendi alanlarında da kültürel çalışmalar yapmayı planladıklarını ifade etti. Tamgacı, “Kitap okumanın gerekliliğine inanıyoruz. Bu manada Malatya kitap okumada Türkiye ortalamasının üst sıralarında yer alıyor. Bunu daha da yukarılara taşımak için Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’ın talimatları doğrultusunda bir çalışma başlattık. Malatya’nın okuma oranı Türkiye ortalamasının üst sıralarında, ancak ülkelerin kitap okuma oranlarına baktığımızda; Türkiye’mizin kitap okuma karnesinin iç açıcı olmadığını görürüz. UNESCO tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de okuma alışkanlığı yok denecek seviyelerde. Avrupa’da yüzde 21 olan kitap okuma oranı, Türkiye’de sadece on binde bir” şeklinde konuştu

Tamgacı, yapılan araştırma sonuçlarıyla kıyaslama yaparak değerlendirmelerde bulundu. Tamgacı, “Kitap Türkiye'de ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235’inci sırada yer alıyor. Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, ABD'de yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, bizim ülkemizde sadece on binde bir kişi kitap okuyor. Türkiye'de günde ortalama beş saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece altı saat ayrılıyor. Japon yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransız 7 kitap okurken, Türkiye'de bir kişi on yılda bir kitap okuyor. Türkiye'de dergi okuma oranı yüzde 4, gazete okuma oranı yüzde 22, radyo dinleme oranı yüzde 24, televizyon izleme oranı yüzde 95. Biz Türklerin kitap okumaya ayırdığı zamanı, Norveçli 300'e, ABD'li 210'a, İngiliz 87'ye, Japon 97'ye katlıyor. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada yer alıyor. Bu bilgilere vakıf olduktan sonra bir yerden başlamak lazım diyerek asıl işimiz olan toplu taşım hizmetinin yanında kültürel gelişimimize nasıl bir katkı sağlayabiliriz diye düşündük ve bu yola başvurduk. ‘Al Götür, Oku Getir’ etkinliği çerçevesinde şimdilik trambüs duraklarımızdan 6 tanesine kitaplıklar yerleştirdik. Talep oldukça diğer duraklarımıza da kitaplıklar yerleştireceğiz. Kitabın kolay ulaşılabilirliğini sağlayarak okuyucuyla buluşturuyoruz. Bu faaliyetlerimizi artırarak sürdürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız