SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Durum Vahim!

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:21:08
Durum Vahim!
A- A+ PAYLAŞ

Asansörler risk taşımaya devam ediyor. Aşırı risk taşıyan 33 asansörden 13’ü kapatıldı. Birinci etapta denetim taramasından geçen 1248 asansörden sadece 18’i standartlara uygun çıktı. Teknik uzmanlar, “Ortada çelişkili bir durum var. Asansör firmaları tarafından aylık periyodik bakım ve onarımları yapılması zorunlu olmasına rağmen, standart dışı, can ve mal emniyeti bakımından risk taşıyan asansörün bu kadar çok sayıda olması gerçekten garip. . Ya asansör firmaları görevini iyi yapmıyor ya da bina yöneticileri konuya önem vermiyor. Her iki durumda da ortada ciddi bir sorun var demektir” diyerek, asansör firmaları ile bina yöneticilerinin konuya gerekli duyarlılığı göstermediklerini ima ettiler. 

Geçtiğimiz yıllarda Malatya Belediyesi tarafından yapılan ve bu yıldan itibaren yetkili özel firmalara bırakılan asansörlerin periyodik yıllık denetim taramaları 2012 Haziran ayından itibaren yetkili özel bir firma tarafından yapılmaya başlanmıştı. 

Haziran ayandan itibaren yetkili özel firma tarafından 1248 asansörde yapılan denetim taramaları sonucu sadece 18 asansör standartlara uygun çıktı. 165 asansör ortalama standartlarda yer alırken 33’ü aşırı risk taşıyan olmak üzere 1032 asansör tamamen standart dışı ve risk taşıyan asansörler olarak belirlendi. Verilen süreye rağmen eksiklerini gidermeyen 13 asansör ise kapatıldı.

Periyodik Bakım-Onarım

Aylık periyodik bakım-onarımı zorunlu olan asansörlü bina yöneticilerinin, anlaştığı bir asansör firması tarafından asansörlerin periyodik bakım ve onarımını yaptırmak zorunda. Periyodik bakım ve onarımı üstlenen asansör firması, bakım ve onarımını üstlendiği asansörün durumunu bir rapor şeklinde apartman yöneticilerine vermekle zorunlu. 

Denetim Taramaları

Geçtiğimiz yıl sonuna kadar Malatya Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve yılda en az  iki kez olması zorunlu olan denetim taramaları Haziran ayından itibaren yetki belgesi olan özel kuruluş tarafından yapılmaya başlanmıştı. İstanbul merkezli UDEM Firması tarafından yapılan denetim taramaları sonucu şöyle:

Yapılan tarama 1248

Kırmız etiket (Riskli- çok riskli)vurulan asansör sayısı; 1065

Sarı etiket (orta standart) vurulan asansör sayısı;165

Yeşil etiket(standarda uygun) asansör sayısı; 18

Aşırı riskli asansör sayısı;33

Kapatılan asansör sayısı;13

Uzmanlar Ne Diyor?

Ortada çelişkili bir durum var diyen uzmanlar, “Aylık periyodik bakım ve onarımların yapılmasına rağmen risk taşıyan asansör sayısının yüzde 90’ların üstünde olması bizleri rahatsız ediyor. Başta rakamların doğruluğu konusu olmak üzere, bakım ve işletmeyi üstlenen asansör firmalarının görevlerini sağlıklı olarak yapıp yapmadığı, apartman yöneticilerinin ise konuya gerekli duyarlılığı göstermediği veya ödeneği ayırmadığı gibi şüpheler oluşuyor. Hangi şüphe olursa olsun ortada gerçekten vahim bir durum var” diyerek ortada vahim bir durumun olduğunu vurguladılar.

FOTO:Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız