SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Duygulandıran Tören

A- A+ PAYLAŞ

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şubesince Köy Enstitülerinin kuruluşunun 68.Yıl dönümü eski Köy Enstitüsü olan Karapınar Köyünde bulunan ve halen Akçadağ Anadolu Öğretmen Lisesi olarak kullanılan binada, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Çivi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr Kadir Kargın, İnönü Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Köy Enstitü mezunları, okul çevresinde bulunan köylerin muhtarları,köylüleri çok sayıda konuğun katılımı ile konferans, ve müzik programı, okul gezisi yapılarak kutlandı.

Konferansın açış konuşması yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube başkanı Ali Ekber Tunçdemir “köy Enstitülerinin kuranların işe özgüveni gelişmiş, karşılaştığı sorunu çözebilen yetenekli ve zeki köy çocukları ile işe başladılar. Eğitim ve öğretim sorun çözmeye yönelikti. Özellikle Türkiye gibi halen köy kökenli ve tarıma dayalı yapılarda modelin önemi çok sonradan daha iyi anlaşılmıştır. Çünkü köy çocukları bu modelde hem eğitiliyor hem de geleceklerini hazırlıyorlardı. Küçücük çocuk köyünden geldiği gibi üretimin içerisinde, kendi okulunu kendisi yapıyor, koyun güdüyor, müzik yapıyor, klasik eserler okuyor. Kendisine koyun gütmesi söylenen çocuk artık sorumluluk almış olmakta ve kendi sorumluluğunu ve bilincini oluşturmak zorunda. Bilindiği gibi bu şekilde yetişen çocuklar kendilerine güveni olan, mutlu ve üretken insanlardır. 1940'lı yıllarda üniversitelerin özerkliğinin başladığı dönem Hasan Ali Yücel’in Köy Enstitülerinin kurulduğu döneme denk gelmektedir ki bu dönemde UNESCO tarafından dünyaya Türk eğitimi örnek model olarak gösterilmektedir.

Türk eğitim tarihine bakıldığında Cumhuriyetin eğitim projesinin bu dönemde şahlandığı, ancak çok kısa sürede önünün kesildiği görülmektedir. Köy Enstitülerinin temel esprisi, bu eğitim modelinin kişinin kendi farkına varılabilirliğini kazandırıyor olmasıydı. Anlıyor, düşünüyor, sorguluyor ve üretiyor. Yaptığı işin verdiği mutluluk ile yaşamına anlam katabiliyordu." dedi.

Köy enstitüsü mezunlarından Süleyman Ağca, Mehmet Ali Cengiz, Ali Sehabedin Akdaş okula nasıl geldiklerini ve okulu nasıl inşa ettiklerini, atandıklarında gittikleri köylerde neler yaptıklarını anlatılar.

“Kuruluşunun 68. yılında Köy Enstitüleri gerçeği” konulu konferansının konuşmacısı İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Battal Aslan, konuşmasında “Biz batının uyguladığı eğitim politikalarının peşine düştüğümüz kadar dünyanın gıpta ile anlattığı Köy Enstitüsü programını uygular olsaydık şu anda Türkiye farklı bir konumda olurdu.Köyler kalkınmış olur , kırsaldan kente göç olmaz kentlerde yoksul kesimler olmazdı” diyerek köy enstitüsü gerçeğini, kuruluşundan kapanışına kadar olan kısmını anlatarak, konuşmasının sonunda “Türkiye ye karşı cephe oluşturan ülkeler 80 yılık Cumhuriyet birikimlerine saldırılarını artırarak sürdürüyorlar.Ayrışmaya değil bütünleşmeye ihtiyacımız var.” dedi

Etkinliğin Müzik programında konuklara Sanatçı Seval Eroğlu, TRT sanatçısı Muharrem Temiz ve Kazım Tatar tarafından Türk Halk Müziği dinletisi sunuldu.

Eski Köy Enstitüsü mezunların göz yaşlarını tutamadıkları okul ve çevresi gezisi ile etkinlik bir yıl sonra buluşulması temennisi ile son buldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız