SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Duygularımızı İfade Yolunu Bilmiyoruz..''

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışman ve Rehberlik Anabilim Dalı öğretim Üyesi Doç. Dr. Alim Kaya, okullardaki şiddetin toplumsal sorunların bir yansıması olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kaya, toplumdaki şiddetin duyguların nasıl ifade edileceğinin bilinmemesinden kaynaklandığını kaydetti.

İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışman ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alim Kaya, topludaki şiddet konusuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Kültürümüz şiddeti onaylamıyor, hoşgörü açısından kültürümüz daha zengin. Bizim kültürümüzde insan sevgisi ve hoşgörü, Batı kültüründen çok daha derin. Olumlu ve olumsuz duyguları ifade etmenin yollarını bilemiyoruz. Duygularımızı daha estetik ve pozitif şekilde ifade edemiyor, yeterince hoşgörülü davranmıyoruz" dedi.

Şiddetin aile, okul ve toplum üçgeninde ele alınması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Alim Kaya, "Ailede ne oluyorsa, toplumda, okulda o oluyor. Tinerci çocukları tek başına ele alamazsınız. Şiddeti bir bütün olarak ele almalıyız. Aile içinde, yazılı olmasa da psikolojik bir anlaşma vardır. Her ailede sorunların olması çok doğaldır. Aile, okul ve toplumda şiddetin en büyük nedeni şiddeti çözmeyi bilememizden kaynaklanıyor. Biz toplum olarak duygularımızı ifade etmeyi ve problem çözmeyi bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

Öğretmenlere de büyük görevler düştüğünü ifade eden Doç. Dr. Alim Kaya, "İyi bir öğretmen iyi bir klimadır. Sınıf bir gruptur ve sınıfta psikolojik iklim vardır. Öğretmen, sınıftaki soğuk iklimi ılımanlaştıracaktır, sıcak iklimi serinleştirecektir. Öğrenciler aldıkları psikolojik iklimlere göre şekilleneceklerdir. Ayrıca okuldaki şiddet, okulun çevresinden ayırt edilemez. Öğrenciler arasındaki problemler, okul içindeki sorunların çözümü çok kolaydır. Ancak okulun çevresinde olan şiddet okulun içine yansıyor" diye konuştu.

Okul mevcutlarının eğitim için çok önemli olduğunu bildiren Kaya, kalabalık okullarda eğitimin ve kontrolün çok zor olduğunu kaydetti. Okullardaki şiddet olaylarında internet kafelerin de büyük rolü olduğunu anlatan Kaya, şiddet içerikli bilgisayar oyunlarının öğrencilere kötü alışkanlıklar kazandırdığını söyledi.

Türkiye'de okullardaki şiddetle ilgili bilimsel araştırmaların çok az olduğunu ancak okullardaki şiddetin Türkiye'de akademik alana yeni girdiğini kaydeden Doç. Dr. Kaya, bu sorunun akademisyenler için yeni olduğunu aktardı. Kaya, yine okullardaki şiddetin toplumsal sorunların bir yansıması olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız