SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Düzmece Projeye Geçit Yok!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:11:51
A- A+ PAYLAŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda Arapgir’e kurulması planlanan HES ile ilgili toplantıya katılan Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Arapgir Belediyesi’nin muhatap alınmaması ile ilgili sert konuştu.

"Bunun adı bencillik ve bedevilik"

Arapgir’e kurulması planlanan HES ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya katılan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, belediye mücavir alanını içinde bulunan bir alana kurulmak istenen HES ile ilgili Arapgir Belediyesi’nin muhatap alınmamasını sert bir dille eleştirerek “Bunun adı bencillik ve bedeviliktir. Masa başında hazırlanmış düzmece bir proje olan bu HES’in kurulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

"Biz varken HES’e izin yok"

Osmaniye Enerji tarafından Arapgir’in Geyik Pınarı ile Uzunsay Tepesi mevkisi arasında kurulması planlanan “Kozluk Regülatörü ve HES’ projesi ile Çevre Bakanlığı’nda ÇED Genel Müdürü Erdal Saraçoğlu’nun başkanlık ettiği, ÇED Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Dökmeci, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile firma yetkililerinin de hazır bulunduğu toplantıya Arapgir’in eski Belediye Başkanı Namık Güzeler ile katılan  Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Bakanlıktaki toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, toplantıda HES’in kurulacağı alanın belediye sınırları içinde olmasına rağmen belediyenin muhatap alınmadığını gördüklerini belirterek “Bu durumu bencillik ve bedevilik olarak nitelendiriyoruz. Bu işin arkasındayız. Kısacası biz varken bu HES işi olmaz”  ifadelerini kullandı.

Toplantıda, 2010 yılından bu yana konu ile ilgili yazışmalar ile bilim adamlarının Kozluk Çayı’na ilişkin raporlarının yanı sıra teknik konuların yer aldığı bir dosya ile HES’in ilçeye vereceği zararlara ilişkin sunum yaptıklarını belirten Cömertoğlu toplantıya ilişkin şu bilgileri verdi:

‘Belediyeyi muhatap almadıklarını üzülerek gördük’

“2008 yılında lisans alan bu şirketin Arapgir mücavir alan sınırları içerisinde yatırım yapmaya karar verdiğini daha önce öğrenmiştik. Ancak bu güne kadar belediyemize bu konuda her hangi bir bilgi vermediğini, üstelik kurulması planlanan tesisin belediye sınırları içerisinde olmasına rağmen belediyeyi bu güne kadar yapılan toplantılarda taraf olarak göstermediklerini ve görüşümüzün sorulmadığını üzülerek gördük. Bu konu 2011 yılında yapılan toplantıda Eski Belediye Başkanımız M.Namık Güzeler’in tarafından dile getirildi. Akabinde ‘belediyeyi de taraf olarak çağıracağız’ denilmesine rağmen taraf olarak bu toplantıya da çağrılmadığımızı gördük. Bu bir talihsizlik ve Bakanlık adına eksikliktir.”

"Masa başında hazırlanmış düzmece proje”

Projenin masa başında hazırlanmış, farazi bilgiler üzerine kurgulanmış olduğunu belirten  Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu “İlgili firma tarafından yapılan sunumda katılımcılara farazi bilgiler üzerine gerçekleri yansıtmayan düzmece bir proje yapılmış olduğunu gördük. Bu projeye karşı fikirlerimizi sunarak kurul üyelerini bilgilendirdik. Parçalı kaya sistemine göre projelendirilen tesisteki çalışmaların bölgeyi tamamen tahrip ederek dönüşü olmayan bir çıkmaza sokacağı, bu güne kadar bölgede 200’ün üzerinde HES projesinin hazırlandığını; fakat hiçbirinin uygulama imkanının bulunmadığını, Arapgir coğrafyasında 7 Megavatlık enerjinin ekonomik olmayacağını, alternatif olarak rüzgar enerji santrallerinin kurulmasının daha ekonomik olacağı yönünde tekliflerimizi yaptık” diye konuştu.

"185 kuş, 200’ün üzerinde endemik bitki türü yok olacak"

Toplantıda Doç. Dr. Ebubekir Gündoğdu’nun hazırladığı bölgenin yaban hayvanları ve bitki türünün zenginliğine ilişkin dosyasını da Bakanlık yetkililerine aktardıklarını belirten Belediye Başkanı Cömertoğlu  “Yaban Hayatı Ekolojisi” bölümünde Kozluk HES bölgesinde alanı çevreleyen yarıçapı, kuş uçuşu 50 kilometrelik bir çember içerisinde değerlendirildiğinde proje alanı içerisinde 95 kuş türü tespit edilmiş olup, özellikle Keban Baraj Gölü dikkate alındığında 185 kuş türünün varlığı literatür çalışmalarıyla belirlenmiştir. Bölgede 200’ün üzerinde endemik cinslerden oluşan bitki türleri ile bir o kadar da memeli ve sürüngen cinsten yaban hayvanının barındığını, bunların gerçekleştirilmesi düşünülen projeden tamamen etkileneceğini ve dolayısıyla bölgede HES’in kurulmasının mümkün olamayacağı belirtiliyor. Bu bir bilim adamının tespitidir” dedi.

"DSİ’nin raporları da gerçeği yansıtmıyor"

Cömertoğlu, Devlet Su İşleri’nin toplantıya sunduğu ölçüm raporlarını da eleştirerek toplantıya ilişkin şunları anlattı:

“DSİ tarafından bölgedeki ölçüm raporlarının gerçeği yansıtmadığını; bırakılması düşünülen can suyunun yaz döneminde yetmeyeceğini ve dolayısıyla bu projenin ölü doğacağını toplantı esnasında dile getirdim.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun görüş ve kararı gelmeden projeye başlanılmayacağı, Meydan Köprüsü’nden göz suyuna kadar olan vadi içerisindeki 4 kilometrelik alanın üzerindeki bölgenin 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olduğunu, HES yapılacak alanın ise bu bölgenin hemen arkasında kalmasından dolayı burada yapılacak her türlü çalışmanın, patlatmanın buraya zarar vereceğini anlattım.

Milli Parklar Bölge Müdürlüğü elemanlarınca yapılan araştırma sonunda bölgede bulunan çok sayıda hayvan çeşitliliğinin korunmaya muhtaç olduğunu, bölgenin geniş bir şekilde Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Alanı olarak Genel Müdürlüğe teklif edildiğini, bütün bu gerçekler canlı ve bitki türlerinin fauna ve flora açısından projenin yapılması ile birlikte tahrip olacağı yönündeki endişelerimizi belirttim. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Malatya İl Müdürlüğü yetkilileri projede eksik gördükleri yaklaşık 20 maddelik raporları toplantıda teker teker müzakere ettiler. Toplantı sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı ve ÇED Genel Müdürü ile ilgili personellerinin katılımı sonucu bir değerlendirme toplantısı yaptık. Milletvekillerimizin de destekleri ile bu projenin olmayacağı yönünde yoğun bir baskı unsuru oluşturduk. ÇED Genel Müdürümüz ile sunacağımız raporların ve gelecek görüşlerin neticesinde nihai kararın verileceği konusunda görüş birliğine varıldı.”

"Arapgir ile devlet karşı karşıya getirildi"

“Taraf olmadığımız bir toplantıda Arapgir, devlet ile karşı karşıya getirildi” diyen Belediye Başkanı Cömertoğlu “Belediyenin muhatap olarak alınmadığı bir uygulamayı bencillik ve bedevilik olarak nitelendiriyoruz. Bu işin arkasındayız. Son katıldığımız toplantıda projenin durdurulması yönünde olumlu gelişmeler elde ettik. Kısacası ‘Biz varken bu iş olmaz’ diyorum” şeklinde konuştu.

HABER: Güler HAZAR- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız