SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eczacı da Hocası da Dertli..

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Göknur Aktay, Türkiye'de halen eczacılık mesleğinin tam olarak tanınmadığını söyledi. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse ise, yeni kanun tasarısıyla eczacı olmayanlara eczane sahibi olma yolunun açılmasının tehlikeli gelişme olduğunu ifade etti.

İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Göknur Aktay ve Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, Eczacılar Odası'nda ortak bir basın açıklaması yaparak 14 Mayıs Eczacılar Günü öncesinde yaşadıkları sorunları anlatı.

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, 14 Mayıs Eczacılar Günü nedeniyle mesleki ve sosyal aktivitelerde bulunacaklarını ancak yaşadıkları sorunları da kamuoyuna aktaracaklarını bildirdi. Köse, "Eczane uygulamasında daha önce kamu kurum ve kuruluşlarına ilaç verilirken sabit ıskonto yapılıyordu. Ancak ıskonto uygulaması yüzde 3 ve 4.5'a kadar rekabete açıldı. Bu uygulamadan dolayı ilaçta da rekabetin olacak olması, sağlık açısından tehlikeli gelişme olacaktır" dedi.

Köse, Eczane ve Eczane Hizmetleri Yasa Tasarısı'ndaki, 'Eczanenin sahip ve mesul müdürü eczacıdır' ifadesinin, 'Eczanenin sorumlu müdürü eczacıdır' ifadesinin konulması nedeniyle eczane sahipliğinin artık eczacı olmayanlarca yapılmasına yol açıldığını söyledi. Köse, böylesi bir ifadenin eczacılığı yok edeceğini ileri sürdü.

İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Göknur Aktay ise yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1 tanesi özel üniversiteye bağlı olmak üzere toplam 13 tane eczacılık fakültesi bulunduğunu kaydederek, "Biz eczacılar, ülkede eczacılık mesleğinin tam olarak tanınmadığını düşünmekteyiz. Toplumda eczacılığın yalnızca ilaç dağıtımından sorumlu bir meslek olduğu yönünde yanlış kanı var. Eczacılık, ilacın kaynakları, ilacın üretimi ve kalite kontrolü, ilacın hastaya sunularak biçime getirilmesi ve hastaya en etkin şekilde uygulanmasından sorumlu bir meslektir" dedi.

Eczacılığın yalnızca ilaç odaklı olmaktan çıkıp hasta odaklı bir meslek konumuna geldiğini söyleyen Doç. Dr. Göknur Akta, eczacılık fakültelerinden her yıl bin eczacının mezun olduğunu ve bunların yüzde 85'inin eczane açmayı tercih ettiğini ifade etti.

İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Göknur Aktay, "Bugün dünyada yeni ilaçların yaklaşık yüzde 95'nin ABD, Japonya ve Batı Avrupa ülkelerinde bulunmuş olması ilaç araştırmalarının ülkelerin ekonomik gelişmişlik düzeyiyle ilişkisini ortaya koymaktadır. Bir ilacın keşif ve üretime geçme süresi yaklaşık 10 yıllık bir süreyi kapsamakta ve her bir ilaç için ortalama 500 milyon dolar harcanmaktadır" şeklinde bilgi verdi.

Türkiye'de ilaç alanında araştırma ve geliştirme faaliyetlerine bir an önce başlanılması gerektiğini ve ilaç endüstrisi için yeterli bütçe ayrılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Göknur Aktay, Türkiye'de nitelikli ilaç yapan yerli firmaların desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız