SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Eczacılar Şaşırmış Durumda..''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, ilaç ve eczacılıkla ilgili olarak son 2 yılda yapılan değişikliklerin eczacıları mali anlamda zor durumda bıraktığını belirterek, eczacıların şu anda banka kredileriyle ilaç depolarına ödeme yaptığını söyledi.

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse yaptığı açıklamada, "Son 2 yıldır ülkemizde özellikle ilaç ve eczacılık alanında çok büyük bir değişim yaşanmakta. Sigortalı işçilerin serbest eczanelerden ilaçlarını almaları, Yeşil Kartlı hastaların ilaçlarını serbest eczanelerden almaları, ilaç fiyat kararnamesi, ilaç fiyatlarında meydana gelen yüzde 40 ve 50'lere varan düşüşler, eşdeğer ilaç uygulamaları gibi 2 yılda ilaç ve eczacılıkla ilgili olarak 30-40'kez değişiklikler oldu. Artık eczacıda ilacın hangi şartlarda nasıl verildiğini şaşırmış durumda" dedi.

İlaç ve eczacılıkla ilgili gelişmelerin eczacıların mali durumuna da yansıdığını aktaran Köse, "Bir örnek vereyim. 32 YTL olan bir ilaç, bugün 8 YTL'ye düşmüş durumda. Bu durum eczacının stoktaki mali yapısını zayıflatmıştır. Kamu kurum ve kuruluşlarında ödeme gecikmeleri, eczacıyı mali anlamda kredilerin altında ezilen ve eczanesini çeviremeyecek bir duruma getirmiştir. Umarız bu süreç böyle devam etmez. Çünkü böyle devam etmesi durumunda, eczanelerin hastaya ilaç yetiştirmesinde sıkıntı yaşanır" diye konuştu.

Eczacıları şu anda ayakta tutan tek şeyin gelecekle ilgili umutları olduğunu söyleyen Köse şunları kaydetti:

"Eczacılar, mümkün olduğunca kredilerini arttırarak, depolardan aldıkları ilaç paralarını ödemeye çalışıyorlar. Bu işinde bir şekilde düzeleceğini umut ediyorlar. Ancak yaşanan sürecin pek umutlu olacağını göstermiyor. Çünkü 2007'de sosyal kurulmuşların tek çatı altında birleşmesiyle yeni uygulamalar başlayacak. 1 Ağustos'tan itibaren vatandaşlar 116 kalem ilacın parasını kendi cebinde ödemek durumunda kaldı. 1 Ekimde'de yeni bir uygulama başlayacak. Yaklaşık bin tane ilaç daha kamu kurumları tarafından ödenmeyen ilaç statüsüne alınacak. Bu da vatandaşın istediği ilaca rahat ulaşmasını engelliyor."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız