SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Edebiyat Konferansı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmet Emre, postmodern evrenin klasik ve modern evredeki düşünceleri tamamen kaldırdığını söyledi.

İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Topluluğu'nun organizesi ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmet Emre, "Postmodern dünyada romancının işlevi" konulu bir konferans verdi.

Hoca Ahmet Yesevi Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Doç. Dr. Emre, "Asıl mesele şu, insanın yer yüzündeki yolculuğu esnasında gözün ve aklının karşılaştıklarını yorumlama biçimlerinden bahsediyoruz.

Yaptığımız bütün etkinlikler, üretim-tüketim biçimlerimiz, düşünce biçimlerimiz, ilişkilerimiz, yaşam tarzlarımız, perspektiflerimiz, vizyonlarımız, hep bizimle karşılaştığımız nesne arasındaki ilişkiler yumağının belirgesi. Bu karşılaşmaları en temelde 3 ayrı eksende değerlendiriyorum. Klasik evrede insan ve ötekiler, Modern evrede insan ve ötekiler, post modern evrede insan ve ötekiler. Klasik evrede insanlar yer yüzünü biçimlendirirken, yer yüzü tasarlarken temel kaygısı şu; 'Ben burada kalıcı değilim, yolculuğum kısa süreli bir yolculuk. Dolayısıyla bütün yaptık ettiklerimin mutlak suretle Tanrının kulu olma sınırları içerisinde kalması gerekiyor.' Klasik insanın kafasındaki temel düşünce budur. Modern evreye geçtiğimizde. insan şöyle düşünmeye başlar, 'Evet, dünyayı yaratan bir Tanrının varlığı kabul edilir bir şey. Ama ben yer yüzündeki serüvenimde birincil öncelik olarak sadece bu dünya merkezli olarak düşüneceğim. Tarlamı bunu için ekeceğim, üretimimi buna dönük olarak yapacağım. İnsanı amaçlarımı bu daire içeriksinde gerçekleştireceğim. Bütün hayatımı bu minhalde düzenleyeceğim.' Postmodern evreye geçtiğimizde ise ne yer yüzünü tasarlarken, ne günlük hayatı, sabah uyandığında, gece gözlerini kapayıncaya kadar süreci biçimlendirirken, 'Ben Tanrının kuluyum ve öteki dünyaya dönük bir refleks geliştirmem lazım, ne de ben yer yüzünün efendisiyim, dolayısıyla ona göre bir biçimlendirme yapmam gerekir' düşüncesi ortadan kalkmıştır" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız