SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Efsane Değil Gerçek Bu..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde 2008 yılının ilk 8 ayında toplam 102 karaciğer nakli yapılarak, dünya rekoru kırıldı.

İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Ekipleri Başkanları Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve Prof. Dr. Vedat Kırımlıoğlu'nun yanı sıra öğretim üyeleri ile karaciğer nakli yapılan hastalar katıldı.

Prof. Dr. Sezai Yılmaz, 2002 ylından bu yana Karaciğer nakilleri noktasında büyük yol katedildiğini belirterek, "2007 yılında sadece 54 Karaciğer nakli yapılarak, Türkiye'de karaciğer nakli yapılan ilk dört merkez arasına girdik. 2008 yılı hedefimiz en az 100 karaciğer nakli yapmaktı. Ocak ayından bu güne kadar 102 karaciğer nakli gerçekleştirdik. Yılın ilk sekiz ayında 100 karaciğer nakli hedefini aşmış olduk. Bu nakillerinin 85'i canlıdan canlıya, 17'si ise kadavradandır. Merkezimizde yapılan toplam karaciğer nakli sayısı ise 178 olmuştur.

Ulaşılan bu nokta canlı ve kadavra açısından ülkemiz için bir ilktir. Avrupa'da ise canlı vericilik açısından bir ilk olmuştur. Haftanın üç günü canlıdan canlıya karaciğer nakli yapan başka bir merkez ne ülkemizde ne de diğer Avrupa ülkelerinde mevcuttur. Turgut Özal Tıp Merkezi'ni dünyada birinci sıraya getirmek ilk hedefimizdir. Yıl sonu itibariyle 150 karaciğer nakli yapmayı hedefliyoruz ve bu sayıya ulaşacağımızı düşünüyorum. Bu rekorun ülkemiz ve Avrupa'da kolay kolay geçilebileceğini düşünmüyorum.

Karaciğer hastası olan alıcılarımızda başarı oranımız yüzde 86'dır. Bu ameliyatlar zor ve uzun sürede yapılıyor. Hastalarımızın çok ileri evrelerde bize başvurmalarına rağmen alınan bu başarı dünya standartlarındadır. Yurt dışından gelen hastalarımız var. Aynı anda 2 veya 3 karaciğer nakli yapabilecek bir ekibimiz var. Biz bunu rahatlıkla bir gün içinde yapabiliriz. Ekibimiz üst noktaya ulaştı. 2007 ve 2008 yılında en büyük atılımlarımızı yaptık. Bu yılın sonunda Malatya'yı tüm Avrupa duyacak" dedi.

Prof. Dr. Vedat Kırımlıoğlu ise, "3-5 yıl evvel karaciğer nakillerinin yapıldığını duysaydınız böyle bir şeye inanmazdınız, ben de inanmazdım" diyerek, "Bu efsaneyi gerçekleştiren bir ekip var. 30 kişilik bir ekip çalışıyor. Dünyada, Avrupa Amerika dahil bir numarayız. Seneye haftada 3 günden 4 güne çıkaracağız bu nakilleri. Gelecek yıl 50 böbrek nakli yapmayı hedefliyoruz. Bizim diğer yerlerden farkımız bu ekibin bu işi amatör ruhla yapması, aksi halde bu başarıya ulaşılamaz. Kaybedilecek hastalar burada kurtarılıyor. Bunun parayla pulla alakası yoktur. Seneye inanıyorum ki, hakettiğimiz yeri geçeceğiz. 11 öğretim üyemizin 11'i de hastanede. Hepsi ameliyatlara dahil oluyor" şeklinde konuştu.

Daha sonra sırayla Karaciğer nakli yapılan hastalar kendilerini tanıtarak düşüncelerini ifade etti. 12 yaşındaki Diyarbakır'ın Ergani ilçesinden koma halinde getirilen Yunus Salik'e yapılan karaciğer nakli başarıyla tamamlandı. Ayrıca, Suriye Şam'dan gelen Abdulkerim Hodau'ya da 99. nakil gerçekleştirildi. Sekiz gün önce yapılan operasyon sonrası durumu iyileşen Hodau ülkesine gönderilecek. Hastalardan bazıları umutsuz vaka olduklarını ancak, Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi'nde hayat bulduklarını ifade ederken, göz yaşlarını tutamadılar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız